ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 29 lutego 2012

Lody Jagodowe - Dukan

  • 250g serka twarogowego Emilki
  • 5 tabletek słodziku (rozkruszyć) lub więcej do smaku
  • 2,5 łyżki mleka w proszku (czubate)
  • szczypta aromatu jagodowego (klik)
  • szczypta barwnika fioletowego (klik)
  • 50ml mleka lub wody
Niestety pora dnia nie pozwoliła uchwycić głębokiego fioletu lodów w sztucznym świetle.
Zapewniam, że wyglądają świetnie w rzeczywistości! Dlatego następnym razem koniecznie muszę zrobić je w dzień :) Ale kolor jest taki jak w tarcie jagodowej (klik)
  1. Składniki wymieszać dokładnie, dodając odrobinę barwnika (im dłużej mieszamy tym barwa ciemnieje).
  2. Przed zamrożeniem lody będą bardziej lawendowe niż ciemne, ale po zamrożeniu pięknie ściemnieją do głębokiego fioletu.
  3. Przełożyć masę do formy, nakryć pokrywą.
  4. Zamrażać ok 2 godzin? w zależności od zamrażarki.
  5. W międzyczasie można przemieszać kilka razy.
  6. Przed podaniem odczekać aż chwilę odtają.

10 komentarzy:

  1. Popieram EMILKI chude!!
    Dziewczyny i chłopaki(może też jakowyś zagląda) najlepszy jest serek Emilki chudy! W Intermarche jest zawsze, a w Kauflandzie od czasu do czasu. Polecam!
    Robię na nim bułki w mikrofali, pączki, dodaję do sałaty i.t.p
    Dla mnie najlepszy :-))
    Pozdrawiam
    Mariola

    OdpowiedzUsuń
  2. Aniu , dziś lecę znależć jogurt z ziarnami bez cukru w Lidlu, ponoć takowy jest. Tak pisałaś w produktach!
    Dobry ser żółty można kupić w Auchanie o nieskiej wartości tłuszczyku.
    Dzięki za napoje z Kauflanda o różnych smakach.
    Pozdrawiam raz jeszcze
    Mariola

    OdpowiedzUsuń
  3. Mariola, to chyba w biedronce był ten jogurt z ziarnami bez cukru :) może pomyliłam i źle wpisałam?
    Nie mam auchana, ale właściwie to możemy tylko piórko bo ma 3% tł lub domowej roboty :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. ja tam robilam lody ale zamarzaja na kamien...ehh mam czekac 2-3 h i je jesc? przeciez lody powinny zostac w zamrazarce i wyciagac kiedy sie chce...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pamiętaj, że są to lody bez tłuszczu, a tłuszcz nie zamarza. Możesz wyjąć wcześniej jeśli za długo trzymałaś :P
    Może spróbuj pistacjowych, one szybko odtajają (przepis na blogu)

    OdpowiedzUsuń
  6. wczoraj zrobiłam te lody ale czekoladowo-miętowe wyszły super. marka

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawie :) choc osobiście nie lubię miety z czekoladą :) ale musiały byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje właśnie "poszły" do zamrażarki :)
    Zrobiłam w podwójnej porcji, żeby mieć pod ręką... zwłaszcza, że fascynuje mnie ten shake :)
    Najpiękniejsze jest to, że Twoje przepisy są szybkie. Mnie w każdej diecie przeszkadzało to, że nie mam czasu się "babrać" (praca >8h/dzień, studia)a tutaj myk... i gotowe

    PS. Ja chudy Emilki kupuję w Tesco, od biedy w Almie.

    Pozdr,
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiem co to znaczy nie mieć czasu :)
    Owszem jest tu kilka rzeczy, którym trzeba poświęcić dłuższą chwilę, ale tak naprawdę 90% to wymieszać i jeść lub wymieszać i do pica czy do garnka :)
    Więcej zajmuje mi napisanie tego obrazowo i składnie niż tak naprawdę zajęło to czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Obłędne :D Zrobiłam o smaku orzechowym i dodałam syrop karmelowy do lodów. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...