- główki czosnku (ilość dowolna)
- jogurt naturalny
- sól
- pieprz czarny
- szczypior lub odrobinka suszonej natki pietruszki
Bardzo kremowy! Najlepiej przygotować razem z paluszkami lub innym wypiekiem, żeby nie marnować energii lub gazu w piecu.
- Rozgrzać piekarnik do 185*
- Czosnek obrać lub odciąć wierzch główek (tylko czubki, tak by można było miękki czosnek wycisnąć).
- Jeśli obieramy czosnek, to trzeba zawinąć go w folię aluminiową, żeby się nie spalił :)
- Piec ok 20-25 minut, aż zmięknie.
- Wycisnąć do kubeczka czosnek, dodać jogurt naturalny do smaku (użyłam 2 łyżeczek na 1 małą główkę).
- Utrzeć na gładko. Dodać sól i pieprz czarny, wymieszać, dodać posiekany szczypior lub ciut natki.
a ja robie sos czosnkowy z jogurtu,czosnku,ziol prowansalskich, soli i pieprzu :). szkoda piekarnika na czosnek:).
OdpowiedzUsuń