Pulpety Curry w Sosie Pomidorowym - Dukan
- 500g mielonego mięsa (zmieliłam udka kurczaka)
- suszona natka pietruszki
- sól
- pieprz czarny
- czosnek w proszku
- curry (gotowa mieszanka)
- chilli
- SOS:
- 300ml wywaru z selera (lub zwykła woda)
- 200g odparowanych pomidorów (sparzyć, obrać, pokroić odparować na patelni) lub posiekane pomidory z puszki
- curry (gotowa mieszanka)
- chilli
- suszona natka pietruszki
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
Genialna kompozycja obiadowa! z puree z selera (klik)
- Mięso i przyprawy wymieszać dokładnie.
- Wilgotnymi rękoma formować malutkie pulpeciki, układać na wilgotnym talerzu.
- Przygotować sos.
- Zagotować wodę z pomidorami.
- Wrzucić pulpety, gdy woda znów zacznie wrzeć, dusić na maleńkim ogniu przez 15-20 minut (moje po 15 minutach były miękkie).
- Pod koniec gotowania dodać przyprawy.
- Na koniec wlać (ciągle mieszając) rozrobioną z wodą skrobię, zagotować i podawać.
Aniu wyglada pysznie... mam zamiar zrobic je w weekend i dam znac jak wyszly.Powiedz mi jeszcze zastanawiam sie jakie ty mieso mielisz, Kupujesz surowe uda ? czy jak? aga kg
OdpowiedzUsuńBo to jest pyszne!
OdpowiedzUsuńOwszem miałam surowe udka kurczaka, obrałam ze skóry i umyłam, potem ostrym nożem trzeba poodcinać najwięcej mięsa a potem mielenie to było 20 sekund :)
Troche roboty było z tym odcinaniem mięsa, ale mielone jest teraz dla mnie za drogie a udka tanie i juz były w zamrażarce mojej :)
Tylko jakieś lepsze bo tak do pulpetów to kupowałam jakiekolwiek i dodatkowe tłuszcze po prostu zbierałam łyżką w czasie gotowania i wylewałam.
wlasnie i tu jest patent bo mnie tez czasto nie stac na mielone..a z tym obieraniem to wcale nie tak zle troche czasu to zajmuje ale za to jest taniej. Dzieki. Aga kg
OdpowiedzUsuńTo dobrze :) a kostki ja to psu daję a skórki daje kotu :) i wszyscy szczęśliwi :)
OdpowiedzUsuńI rzeczywiście taniej jest :)