- 250g twarogu
- 6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
- 2 łyżki lnu (klik) odtłuszczonego mielonego
- 1 łyżeczka proszku do pieczeni
- odrobina soli
Krążki chlebowe są bardzo! chrupiące, świetnie nadają się jako podstawa do mini przekąsek, wystarczy posmarować kremem czosnkowym (klik) i ułożyć na to dodatki lub zwykłym serkiem i np. łososiem czy inne dodatki.
- 6 form po pasztetach natłuścić lekko (dukan zezwala).
- Piekarnik rozgrzać do 175*-180*
- Wszystkie składniki wymieszać, rozcierając grudki twarogu, przełożyć po równo do form.
- Masa będzie sypka.
- Ugnieść masę w formach.
- Piec ok 40 minut. Po wyłączeniu wyjąć z form i dosuszyć w piecu.
- Przeciąć po ostygnięciu każdy krążek na pół.
Witam, widze, że len na dobre zagoscil w Twojej kuchnija tez go wyprobowalam jest super. Zrobilam nawet z niego kluski szare (2lyżki pelne lnu+jajo moze byc lyżka wody lub troche serka wiejskiego i przyprawy na slono lub slodko z aromatem i slodzikiem wychodzi gesta masa na gotujaca wode i doslownie az wyplyna i smakuja bardzo fajnie na slodko z jogurtem na slono normalnie jako dodatek do dan obiadowych Polecam) a swoja droga to mam pytanie ile tego lnu mona dziennie bo tluszczu moj ma chyba 10% co prawda bialka jeszcze raz tyle no ale... myśle że 2 lyżki na kluski sa ok.
OdpowiedzUsuńLen dobrze wpływa na wypróżnianie i jelitka :) w dodatku jest pyszny! na slodko jako kaszka jest obłędny (przepis na blogu).
OdpowiedzUsuńCiekawe kluski :)
Len - 3 łyżeczki na dzień :) to są dobre tłuszcze tak jak w rybach więc nie patrz na to :)
Można to na patelni zrobić? :)
OdpowiedzUsuńNiebardzo.. patelnie nie suszy jak piekarnik, jedynie ogrzewa od spodu..
OdpowiedzUsuń