ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 8 lutego 2012

Udka Kurczaka z Jarzynami - Dukan

  • udka z kurczaka (użyłam pałek), oczyszczone ze skór, umyte
  • seler (proporcjonalnie do mięsa)
  • marchew (proporcjonalnie do mięsa)
  • przyprawa do kurczaka (koniecznie w środku musi mieć paprykę w proszku i chilli)
  • sos sojowy ciemny
  • 1 płaska łyżeczka natki pietruszki świeża/mrożona lub suszona
Pyszne! to za mało powiedziane.. Obłędne! to wciąż za mało.. Koniecznie, absolutnie koniecznie musicie spróbować udek kurczaka duszonych z marchwią i selerem!
Smaki komponują się wręcz idealnie, warzywka miękkie, mięsko pyszne, a seler świetnie zastępuje ziemniaki!
To będzie moje ulubione danie w dni warzywne!
  1. Udka natrzeć dużą ilością przyprawy do kurczaka, polać sosem sojowym, odstawić na kilka godzin lub na całą noc do lodówki. 
  2. Warzywa obrać, oskrobać, pokroić w mniejsze kawałki według uznania. 
  3. Mięso ułożyć na dużej patelni, wlać resztki marynaty, dodać warzywa, posypać dodatkowo przyprawą do kurczaka i przemieszać lekko.. 
  4. Włączyć średni gaz, dolać kilka łyżek wody, posypać natką. Nakryć pokrywą. 
  5. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć do minimum ognień, dusić aż mięso zacznie odchodzić od kości lub będzie bardzo miękkie razem z warzywami oraz przyrumienione. 
  6. Jeśli wszystko będzie już miękkie, ale woda nie odparuje cała, zwiększyć gaz i odparować bez pokrywy lub pozostawić a'la sos własny. 
  7. Kurczak powinien być dobrze zrumieniony.

12 komentarzy:

  1. A ostatnio widziałam w sklepie mięsko z ud i zastanawiałam się czy wziąć :)

    Jak moze pamiętasz nie mam piekarnika, ale pamiętam obłędny smak selera po pieczeniu z różnym mięsiwem, jeśli tutaj smakuje tak samo,, to będzie to również jedna z moich ulubionych potraw :)
    Napewno sprawdze :)

    Pozdrawiam,
    W.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja jem głównie udka na tej diecie, bo najtańsze i najwygodniesze do obróbki :)
    Nie wiem jaki smak ty pamiętasz, ale jest genialny, a marcheweczka słodka jak miód a z selerem to już wogóle cudo!
    Ciesze się, że trafiłam na promocję tych warzywek i nakupiłam, że ho ho, i tylko czekam na warzywka znów, co się nieczęsto zdarza, bo wolę być na białkach, ale od teraz to się doczekać nie mogę tego selera i marchwi hehe :)
    Jeszcze bedę próbowała w rękawie piec :D bo taki był plan, ale rękawa nie miałam hehe :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja jem głównie piersi i stało się coś, czego niegdy się nie spodziewałąm - piersi mogą się znudzić... :)
    Zacznę się bacznie przyglądać, co robisz z tych udek :)

    A podejrzewam, że z następnych zakupów też wrócę z workiem marchewki i selera ;)

    Pozdrawiam,
    W.

    I cieszę się, że w końcu wróciłaś po sesji, bo strasznie pusto byłó :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dlatego ja jem udka, bo są super i się nie nudzą a na patelni świetnie się duszą a potem rumienią jak woda odparuje :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Naprawdę SUPER smak,właśnie z tym - pozornir prostym zestawem jarzyn (ja dodałam jeszcze cebulkę,bo lubię).Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Cebulka też świetnie pasuje, robiłam z nią ostatnio :)
    Ciesze się, że tobie równiez zasmakowało jak mi :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Często korzystam z Twoich przepisów (świetne pomysły na dni P, naprawdę podziwiam kreatywność!)
    Ten wypróbowałam przy dzisiejszym obiedzie- naprawdę pyszny. Będę teraz kombinować, czym zastąpić marchewkę, by było zupełnie bezgrzesznie :)
    Pozdrawiam i wypatruję, co jeszcze zgotujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. zawsze podchodzę z ostrożnością do produktów tolerowanych ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Marchewka nie jest produktem tolerowanym, tylko normalnie warzywem, ale z zastrzeżeniem, że jadać tylko raz :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a seler to ta zielona część czy korzeń??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Seler, który uzyłam to seler korzeniowy, czyli bulwa.
      Jest jeszcze seler naciowy, zielone łodygi, które nie są częścią selera korzeniowego. To "osobne" warzywo.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...