Bigos z Soją - Dukan
- 50g suchego ziarna soi (zalać 4-ro krotną ilością wody, moczyć przez noc)
- 4 duże garście kapusty kiszonej (odcisnąć i opłukać)
- 1 kostka rosołowa (pokruszyć)
- koncentrat pomidorowy (do smaku 1-3 łyżeczki)
- wędlina lub inne wcześniej przyrządzone mięso
- pieprz czarny
Bigos jest
gęsty i prosty. Jeśli lubicie rzadki, dajcie mniej kapusty i trochę
więcej wody. Soja nigdy nie jest miękka, ale lekko twardawa. Gotując się
z kapustą, będzie oporniej się gotować, ale da to przyjemny - chrupiący
efekt.
- Do garnka nalać 5 jednostek wody (ile soi w kubeczku było, tyle wody x 5).
- Zagotować wodę, na wrzątek wsypać namoczoną soję.
- Gotować bez pokrywy 10 minut.
- Po tym czasie nakryć, zmniejszyć gaz, gotować kolejne 10 minut.
- Dodać kapustę, zagotować kilka chwil i wylać wodę (pozbawi to kapustę pierwszego najmocniejszego kwasu).
- Ponownie nalać 4-5 jednostek wody (lub więcej, gdy lubimy rzadszy).
- Gotować przez 1 godzinę i 10 minut (kapusta będzie miękka)
- W międzyczasie wrzucić wędlinę lub mięso (można zrezygnować)
- Pod koniec dodać pokruszoną kostkę oraz pieprz czarny.
- Na sam koniec doprawić koncentratem i krótko zagotować.
- Doprawić pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)