ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 23 lutego 2012

Bigos z Soją - Dukan

  • 50g suchego ziarna soi (zalać 4-ro krotną ilością wody, moczyć przez noc)
  • 4 duże garście kapusty kiszonej (odcisnąć i opłukać)
  • 1 kostka rosołowa (pokruszyć)
  • koncentrat pomidorowy (do smaku 1-3 łyżeczki)
  • wędlina lub inne wcześniej przyrządzone mięso
  • pieprz czarny
Bigos jest gęsty i prosty. Jeśli lubicie rzadki, dajcie mniej kapusty i trochę więcej wody. Soja nigdy nie jest miękka, ale lekko twardawa. Gotując się z kapustą, będzie oporniej się gotować, ale da to przyjemny - chrupiący efekt.
  1. Do garnka nalać 5 jednostek wody (ile soi w kubeczku było, tyle wody x 5). 
  2. Zagotować wodę, na wrzątek wsypać namoczoną soję. 
  3. Gotować bez pokrywy 10 minut. 
  4. Po tym czasie nakryć, zmniejszyć gaz, gotować kolejne 10 minut. 
  5. Dodać kapustę, zagotować kilka chwil i wylać wodę (pozbawi to kapustę pierwszego najmocniejszego kwasu). 
  6. Ponownie nalać 4-5 jednostek wody (lub więcej, gdy lubimy rzadszy). 
  7. Gotować przez 1 godzinę i 10 minut (kapusta będzie miękka) 
  8. W międzyczasie wrzucić wędlinę lub mięso (można zrezygnować) 
  9. Pod koniec dodać pokruszoną kostkę oraz pieprz czarny. 
  10. Na sam koniec doprawić koncentratem i krótko zagotować. 
  11. Doprawić pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...