ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 16 lutego 2012

Krem Czosnkowy - Dukan

  • główki czosnku (ilość dowolna)
  • jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypior lub odrobinka suszonej natki pietruszki
Idealny do smarowania kanapek lub jako dodatek do słonych paluszków (klik).
Bardzo kremowy! Najlepiej przygotować razem z paluszkami lub innym wypiekiem, żeby nie marnować energii lub gazu w piecu.
  1. Rozgrzać piekarnik do 185*
  2. Czosnek obrać lub odciąć wierzch główek (tylko czubki, tak by można było miękki czosnek wycisnąć).
  3. Jeśli obieramy czosnek, to trzeba zawinąć go w folię aluminiową, żeby się nie spalił :)
  4. Piec ok 20-25 minut, aż zmięknie.
  5. Wycisnąć do kubeczka czosnek, dodać jogurt naturalny do smaku (użyłam 2 łyżeczek na 1 małą główkę).
  6. Utrzeć na gładko. Dodać sól i pieprz czarny, wymieszać, dodać posiekany szczypior lub ciut natki.

1 komentarz:

  1. a ja robie sos czosnkowy z jogurtu,czosnku,ziol prowansalskich, soli i pieprzu :). szkoda piekarnika na czosnek:).

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...