DŻEM WIŚNIOWY: zrobiłam dzień wcześniej
- 250ml wody
- 2 łyżki posiekanej żurawiny
- aromat wiśniowy 1/4 łyżeczki
- 7 tabl słodziku
- 1 łyżeczka żelatyny
- herbata wiśniowa lub żurawinowo-malinowa
- opcjonalnie barwnik czerwony i kwasek cytrynowy (szczypta)
Dodać żurawinę, herbatę/barwnik, aromat. Schłodzić i zmiksować dokładnie blenderem.
Odstawić do lodówki mieszając raz na jakiś czas.
MASA SEROWO-IMBIROWA:
- 250g twarogu
- 250ml mleka
- 10 tabl słodziku
- 0,5-1 łyżeczki imbiru mielonego
- 1,5 łyżeczki żelatyny
CIASTO POMARAŃCZOWO-GOŹDZIKOWE:
- 3 łyżki otrębów (2o+1p) NIE mielonych
- 1 łyżeczka mielonych goździków (jeśli nie mamy czym zmielić na dnie zawsze jest pyłek z goździków)
- 14 tabl słodziku
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 200g serka homo
- aromat pomarańczowy
- 3 jajka (jeśli L to 2, ale mniejsze to 3)
- 1 pudding czekoladowy
Wszystkie składniki oprócz białek i puddingu wymieszać dokładnie.
Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec dodać do nich pudding, zmiksować, przełożyć do masy i delikatnie wymieszać.
Wlać na blachę, wyrównać szybko i włożyć do pieca (ciasto nie może czekać).
Piec 35-40 minut.
Po upieczeniu wystudzić, zdjąć papier, pokroić wg długości i szerokości keksówki (jeśli ciasto jest elastyczne można zgiąć jak kartonik i wyłożyć nim keksówkę. Jak na pierwszym zdjęciu, potem wlać połowę gęstniejącej masy serowej, jeśli utrzyma dżem można nałożyć od razu jeśli nie, odstawić do lodówki.
Po dodaniu dżemu, zalać resztą masy i przykryć ciastem. Odstawić na noc do lodówki.
Moja keksówka jest silikonowa i rozchodziła się na bloki dlatego włożyłam ją do mniejszej i dodatkowo związałam, by boki przylegały do ciasta.
Aniu, rewelacja! Wygląda przepięknie!! Choć nie przepadam za goździkami i brak u mnie wiśniowego aromatu to spróbuję z cynamonem i zamiast aromatu dam sok/koncentrat bez cukru. Dzięki!!
OdpowiedzUsuńHmm.. możesz również dodać zamiast goździków korzenne przyprawy? albo proszek do pieczenia piernika :D czy coś takiego.. hmm.. moze nawet kardamon? oj wyboru jest dużo :)
OdpowiedzUsuńA jeśli zaprawę będzie sz uzywać i ma ona aspartam to pamiętej by jej nie gotować :)
WOW WOW WOW WOW WOW ... :D przepiękne ciacho! Świetny pomysł! napatrzeć się nie mogę, więc na sobote piekę obowiązkowo :)
OdpowiedzUsuńBeata
Hihi :) Właśnie robię dżemik, bo tak mi się to ciasto spodobało :P
OdpowiedzUsuńBeata,
OdpowiedzUsuńto super :) powodzenia i smacznego :)
chaneal,
tobie też życzę smacznego :)
Mam nadzieję, że dacie wyraziście dużo smaczków :) żeby poczuć magię ich połączenia :)
Mam pytanie, przeczytałam dokładnie przepis, ale jednak zapytam: czy to DUKANOWE ciacho? :) Zawsze w przepisach piszesz xxxx-DUKAN,a tu nie ma, więc się upewniam, bo wygląda zjawiskowo i z chęcią bym je upichciła :)
OdpowiedzUsuńOczywiście :) ja po prostu po tylu już postach moge zapominać o dopiskach itd :) np o NIE mieleniu otrębów, bo niektórzy przychodza i pytają czy mają mielić, czego nei wolno robic, ale nie każdy wie :)
OdpowiedzUsuńA tam gdzie nie ma dopisku dukan to na dukanie nie jemy :) chyba że w ostatnich fazach :)
Dziękuję pięknie za odpowiedź i cieszę się, że pojawił się dopisek "DUKAN" w nazwie, bo dzięki temu będę mogła spróbować uczynić takie cudo jak na Twoim zdjęciu :) Jesteś normalnie moją inspiracją kuchenną :) Przepisy cudne! Dzięki nim moja dieta nie jest nudna, a wręcz przeciwnie, jem dużo duuużo fajniej niż przed dukanem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Magda M.
:)
OdpowiedzUsuńBuuu! Byłam na zakupach i zapomniałam kupić imbir mielony :( Ciacho musi poczekać, bo u mnie tego nie dostanę w sklepie. No cóż ostatnio i tak jakoś nie mam weny do gotowania...
OdpowiedzUsuńOj niefajnie :(
OdpowiedzUsuńNo, ale wkońcu kiedyś ci się zachce :D