Jajecznica z Serkiem Wiejskim - Dukan
- 2-3 jajka
- ćwierć szklanki mleka
- sól
- natka pietruszki suszona lub posiekany szczypior
- opcjonalnie szczypta tymianku
- wędlina pokrojona
- opcjonalnie drobno posiekana cebulka
- 2-4 łyżki serka wiejskiego
Jajka powinny być lekko ścięte, tak by zachować najlepsze jego wartości :) Połączenie gorących jajek i chłodnego serka wiejskiego jest niesamowicie pyszne.
- Teflon rozgrzać, wrzucić wędlinę(jeśli dajemy cebulę to również dodać, ale z 2 łyżkami wody), obsmażać do zrumienienia.
- Jajka roztrzepać lekko z solą, wlać na patelnię, zmniejszyć gaz, wlać mleko i smażyć mieszając często.
- Doprawić pod koniec natką/szczypiorem/tymiankiem.
- Na talerz nałożyć z jednej strony serek wiejski, obok jajecznicę, całość posypać pieprzem czarnym.
mleko do jajecznicy? dziwne, a dobrze to chociaz smakuje?
OdpowiedzUsuńTak się robi jajecznice na mleku zamiast oleju, mleko odparowuje, zapobiega przywieraniu jajek. Ponad to jajecznica na mleku istnieje od lat również w normalnej kuchni:)
OdpowiedzUsuńA gdyby tak tę jajecznicę wymieszać z serkiem wiejskim na patelni. Teoretycznie śmietanka z serka mogłaby zastąpić częściowo mleko, a granulki pod wpływem temperatury pewnie troszkę by się rozpuściły :)
OdpowiedzUsuńMożna :) ale krótko co by serek się nie rozwarstwił, choć jajka powinny go zemulgować, ale na patelni nigdy nie wiadomo :) możesz dodać serek pod koniec smażenia pomijając mleko.
Usuń