- makaron
- cielęcina (ok 50-100g) ja użyłam niewiele bo jakoś 50g
- 0,5 małej cebulki
- 0,5 kostki rosołowej + 1 łyżka wody
- 50-100ml wody
- 50ml mleka
- 1 płaska łyżeczka skrobi kukurydzianej
- przyprawy: pieprz czarny, szczypta gałki muszkatołowej, czosnek suszony, duża szczypta chilli, bazylia
W garnku rozpuścić kostkę rosołową, wrzucić cebulę i chwilę obsmażać, dodać mięso i wlać wodę, dusić ok 1 godziny. Woda powinna odparować, jeśli wyparuje przed czasem dolewać po odrobince.
Mleko rozmieszać ze skrobią i przyprawami, wlać na sam koniec mieszając i zagotować.
Gotowy makaron rozmieszać w mięsie i sosie.
Pyszności, sosik rewelacja.
OdpowiedzUsuńTo super, że ci smakowało :)
OdpowiedzUsuńnigdy wcześniej cielęciny nie jadłam, ogólnie nie jest ona jakos sama z siebie specjalnie wyróżniająca się, ale jak się dobrze zrobi to naprawdę jest danie pyszne!