Zupa kwaskowa, bardzo szczawiowa :)
- 250g szczawiu pokrojonego (lub trochę mniej jeśli chcemy mniej kwaskową)
- 800ml wody
- 1,5 kostki rosołowej
- 1 cebulka
- czosnek kilka ząbków
- pieprz czarny
- 1-4 łyżek jogurtu
- 3 ugotowane jajka
W garnku rozpuścić kostki na 2 łyżkach wody na pastę, wrzucić cebulę z czosnkiem i dusić mieszając 2 minuty, wlać wodę, zagotować, wrzucić szczaw.
Gdy szczaw zmięknie (właściwie się go nie gotuje długo, tyle co do zmiany koloru) doprawić pieprzem.
Zdjąć z gazu, zmiksować dokładnie całość.
Jogurt wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, wlać, zamieszać i dodać pokrojone jajka.
WAŻNE! Jeśli zupa ma być na kilka dni polecam nie pozostawianie w nich jajek, ale dodawanie ich bezpośrednio do talerza. Ponieważ jajka trochę zmieniają smak swój jak i zupy jak przeleżą w niej :)
a co szczawiu nie wolno?
OdpowiedzUsuńMożna, ino mało :P żeby się nie zakwasić dodatkowo :)
OdpowiedzUsuńojoj to chyba nie ugotuje hehe bo ja bym pewnie gar zjadla na raz :-) aga kg
UsuńTo zrób z małej porcji takiej na raz i już :)
UsuńUwielbiam zupkę szczawiową:):):) Właśnie dziś sobie ugotoweałam i wyszła PRZEPYSZNA...:D
OdpowiedzUsuńTo polecam ci jeszcze jedną szczawiową, z nowego przepisu powinien być na stronie głównej jeszcze :)
OdpowiedzUsuń