ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 26 października 2011

Gulasz Cielęcy - Dukan

Pyszny, gęsty sos. Delikatne, ale wyraziste smaki. Przepis jest banalnie prosty i dość szybki, nie licząc czasu gotowania.
  • 250g cielęciny (w kawałku)
  • 200-250ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka soli cebulowej
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
  • 4 łyżki mleka
  • po dużej lub podwójnej szczypcie: bazylii, pieprzu czarnego, soli, czosnku w proszku, chilli 
  • odrobina świeżo tartej gałki muszkatołowej
Cielęcinę umyć, pokroić w średnią kostkę, przełożyć do garnka, wlać wodę z liściem laurowym, zielem angielskim i solą cebulową.
Na maleńkim ogniu (musi lekko pyrkać) gotować przez 1 godzinę.
Na sos zmieszać resztę składników, wlać na koniec do garnka mieszając ciągle i zagotować.

1 komentarz:

  1. Miałam tylko kurczaka i też przepysznie wyszło;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...