Zestaw przypraw można zmieniać dowolnie np. nie dodawać kostki lub sosu, ale przyprę do zup lub do mięs.
Najlepiej smakuje z sokami z patelni lub blachy po smażeniu/pieczeniu kurczaka (np. marynata z sosu sojowego i przyprawy do kurczaka)
- 200ml wody (3/4 szkankil)
- 1-2 łyżeczki lnu mielonego (klik)
- pół kostki rosołowej lub przyprawa warzywna typu kucharek itp.
- 1 łyżka sosu sojowego lub maggi lub pozostałości po smażeniu kurczaka
- pieprz ziołowy, pieprz czarny
- opcjonalnie susz warzywny
- Wodę zagotować z kostką i przyprawami, gdy lekko przestygnie dodać len.
- Mieszając co kilka minut odczekać aż zgęstnieje.
- Gdyby sos zgęstniał za mocno, dolać przegotowanej wody i dobrze wymieszać.
a co to za śliczne kluseczki??
OdpowiedzUsuńTwarogowe :)
OdpowiedzUsuńTak za 1,5 godzinki wrzucę przepisik :) jest banalnie prosty ale jaki efektowny i pyszny :)
Nie mogę znaleźć przepisu na te kluski jak go zapisałaś Anno? Iwona
OdpowiedzUsuńJest jako nowy :) nie miałam czasu go wtedy umieścić a potem jakoś tak nowe rzeczy robiłam :) to co jest tutaj na zdjęciu jest z 1 łyżki skrobi i wrzucane na wrzątek lekko w rękach toczone :)
OdpowiedzUsuńPS: jako nowy tzn własnie opublikowany post :D
OdpowiedzUsuńNo to jutro lece po len do apteki hehe ciekawe jakie sosy z niego wyjda bo zawsze mam problem z sosami wlasnie bo chce zrobic np kluski twarogowe i nie na slodko z jogurtem tylko jakis sosem a do sosu zawsze potrzebuje znow lyzke skrobi moze to byloby dla mnie super rozwiazanie. hmm :-) Aniu jeszcze jedno pytanie jesli chodzi o ten sos sojowy gdzie go dostane?> Dzieki z gory i przepraszam ze d.. zawracam :-) aga kg
UsuńJa lubię ten sosik :)
UsuńSos sojowy jest właściwie w każdym markecie, ja kupuję w Kauflandzie firmy Tao-Tao, bo jest najtańszy :)
sosik zrobiony i poleję go na kalafiorek.Basia.
OdpowiedzUsuńI jak? smakowało? :)
OdpowiedzUsuńBoshhh, Aniu jak to danie pysznie wygląda! aż ślinka cieknie :) u mnie dzisiaj będzie wersja bez kluseczek, bo mi twarogu zbrakło, buhuhuuhuuu :(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam !
A jak smakowało :) pysznie :)
OdpowiedzUsuńsmacznego :)
ojjj pyszne było - sosik rewelka! lepszy niż taki zagęszczany skrobią czy mąką ziemniaczaną. POLECAM.
OdpowiedzUsuńDziękujuuu
:)
Niestety musiało się to tak smacznie skończyć ;)
OdpowiedzUsuńTaki len jest super nie tylko jako preparat na żołądek i jelita, ale jako jedzenie i alternatywa na właśnie skrobie i inne takie :)
sosik rewelacja polalam kalafior ,super, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam :) Przepis jest fantastyczny, ale nurtuje mnie jeden problem, czy len na Dukanku jest dopuszczalny? W książce nic nie wyczytałam na ten temat, w internecie szukałam też odpowiedzi ale nie znalazłam takiej przekonywującej, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńLen jest produktem na jelita (zaparcia itp.), wymiata zaległości i usprawnia trawienie mówiąc tak najogólniej :)
OdpowiedzUsuńProdukty na trawienie, błonnik itp. są w tej diecie zalecane bardzo, ponieważ jest go w niej zbyt mało, a zastoje spowodowane zaleganiem jedzenia są mało motywujące :)
Tak więc korzystajmy z tego, że len można spozywac jako potrawę :)