ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 17 października 2010

Ciasto Jogurtowe z Galaretką - Dieta Dukana


  1. Na ciasto: 
  2. Rozgrzać piekarnik do 175* Blachę (największą od kompletu piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
  3. Oddzielić białka od żółtek. Wymieszać składniki oprócz białek.
  4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wmieszać białka delikatnie do masy.
  5. Rozlać ciasto na blachę, piec 30-40 minut.
  6. Po wystudzeniu podzielić na 2 części (obrazowo - kwadrat podzielić na 2 prostokąty).
  7. Na krem: 
  8. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody.
  9. Rozpuścić dokładnie w gorącej wodzie (niedużo).
  10. Ostudzić.
  11. Zmiksować jogurt z serkiem, wlać powoli żelatynę, miksować jeszcze chwilę. 
  12. Odłożyć część kostek galaretki i masy jogurtowej.
  13. Ułożyć galaretkę na jednej połowie ciasta, zalać tężejącą masą jogurtową, nakryć drugim kawałkiem ciasta. 
  14. Wierzch udekorować pozostała masą i ułożyć pozostałe galaretki, obsypać kakao.
  15. Odstawić na całą noc do lodówki.
*Jak łatwo pokroić galaretkę? Wylać galaretkę do formy prostokątnej wyłożonej folią lub zwykłą jednorazówką, poczekać aż stężeje i nożem umoczonym w wodzie zrobić kratę, potem pociągnąć do góry z jednej strony za folię i zdejmować kosteczki :)

    2 komentarze:

    1. wyglada przepysznie! Moge sie tym rozkoszowac w drugiej fazie?
      aniuhad

      OdpowiedzUsuń
    2. Aniuhad, oczywiście jak najbardziej od drugiej fazy :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za komentarz :)
    Zapraszam również na czat :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...