ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 31 marca 2012

Biała Kiełbasa Chrzanowa - Dieta Dukana

Zrobienie kiełbasek jest proste, nie wymaga użycia specjalnych urządzeń.
Porcja na 7-8 małych kiełbasek :)
Polecam użyć większej ilości mięsa, mogą być to filety z udek lub tańsze ćwiartki, które wystarczy obrać ze skóry odciąć z kości. Użycie filetów jest szybsze i mniej problemowe :)
  • mięso z udek kurczaka (300g - 2 udka bez skóry i kości i po zmieleniu)
  • 1 łyżeczka soli
  • ok 1,5-2 łyżeczek majeranku
  • ok 2,5 łyżeczki czosnku w proszku
  • 2-4 łyżeczki chrzanu  (chrzan występuje tu w roli przyprawowej. W książce dukana można chrzan używać w dni białkowe jako przyprawę)
  1. Mięso zmielić 2 razy. Wymieszać z przyprawami i chrzanem. 
  2. Przełożyć do miski, nakryć i odstawić na noc do lodówki. 
  3. Następnego dnia nabierać po 1-1,5 łyżki masy, formować wałeczki kiełbasek (ściskając i rozciągając mięso), uprzednio lekko zwilżyć dłonie.
  4. Odciąć kawałki foli spożywczej, długości trochę mniejszej niż od palców do łokcia ręki.
  5. Gotowe kiełbaski układać na kawałkach foli, uformować i zawinąć.
  6. Skręcić brzegi foli, owinąć ciasno kilkanaście razy sznurkiem/nitką.
  7. Zagotować wodę w szerokim garnku (mniej niż połowa).
  8. Włożyć kiełbaski na wrzątek.
  9. Parzyć 30 minut od ponownego zagotowania na maleńkim ogniu, woda ma lekko mrugać
  10. Po ugotowaniu zdjąć folię, pozostawić do ostygnięcia.

33 komentarze:

  1. Mam takie pytanko :)
    U mnie w domu białą głównie zapieka się z cebulką w piekarniku, myślisz że ta kiełbaska po wyjęciu z folii nadaje się do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  2. Chodzi mi głównie o to żeby kiełbaska nie wyschła i nie była kamieniem :)
    Tak czy owak spróbuję. Dziękuję bardzo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiekanie to krótki czas podgrzewania, a pieczenie to długo trwa.
    Jeśli zapiekacie, to nie będzie kamieniem :)
    Nie wiem za bardzo jak konkretnie wygląda to co robicie, bo nie napisałaś, oprócz tego, że to zapiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest obłędna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wiem :) I to za pierwszym razem wyszła pyszna, toć to nigdy kiełbaski białej nie robiłam :)
    A pomysł wyszedł ot tak, z głowy :)
    Yutro będę robić, ale mieszane mięsko - pierś i udka, ciekawe, czy nie wyjdzie za suche? bo pierś, to sucha jest.

    OdpowiedzUsuń
  6. ja dalam tylko udka, moglam toche rosolku podlac do farszu, bo troszke sucha jest, napakowalam sproo chrzanu, bo chodzil za mna od dawna, planuje zrobic do niej zurek

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja mam właśnie pierś (odmraża się) i udka więc zrobię taką :P
    Dziwne, że Twoja jest sucha?
    A jadłaś od razu? czy jak?
    Może ci odparowała hehe, bo niezawiniętą miałaś?
    Albo za dużo chrzanu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. oczywiscie,ze od razu, nie moglam wytrzymac, moze chrzan..dlam go tak "na oko"..nie przeszkadza mi,ze jest sucha, bo jest b. dobra, jutro sprobuje i ocenie:) teraz dzialam z babka cytrynowa i sernikiem smietankowym

    OdpowiedzUsuń
  9. A to ciekawie, moja była wilgotna :)
    Choć trzeba by wziąć pod uwagę co masz na myśli sucha :) bo to nietłuste jest, więc może o to chodzi :) toć wieprzowa to aż się ślizga od tłuszczyku, a tutaj właściwie chudziutkie mięsko :)
    A wiadomo, tłuszcz przewodnikiem smaku i nadaje konsystencji :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ja wlasnie miesko wrzucilam do lodowki :) pachnie bossssssko.... jutro rano wstaje i robie kielbaske ) hihih musze sie ze swieconko jak najszybciej wybrac bo post do swieconki a pozniej sie bede objadac :)) hihih dam znac jakie wyszly....


    chyba w nocy mi sie ta kielbasa bedzie snic :) hihih


    sandra

    OdpowiedzUsuń
  11. zrobilam te kielbaski i sa pyszne :))))))))) tylko troszke przesolilam

    moje kielbaski rowniez byly ,,wilgotne''... pewnie chodzilo o to ze takie drbiowe sa suchsze bo tluszcu mala maja...

    polecam!!!!!!!!!!

    sandra

    OdpowiedzUsuń
  12. A ja swoje na święta to tak doprawiłam majerankiem, że masakra hehe :) ale w barszczu nie były w sam raz :)
    Za głębokie łyżeczki majeranku dałam :)
    Ale pyszne są, i jeszcze nie zostało, bo zrobiłam duuużo :D

    OdpowiedzUsuń
  13. A ja dzisiaj znalazłam w Lidlu mięsko mielone z indyka - 98% mięska. Mam nadzieję, że z tego też kiełbaski wyjdą :)

    OdpowiedzUsuń
  14. A wyjda :) tylko indyk ma słodkawy smak, nie każdy go lubi.

    OdpowiedzUsuń
  15. Drugie podejscie do twoich kielbasek... ostatnio przesolilam ale i tak dobre byly a dzisiaj poprostu magiaaaaaaaaaaaa... jeszcze sera piorko dorzucilam prze parzeniem i normalnie rozplywam sie :)

    dzieki anno za takie przepisy. dzieki tobie ta dieta jest cudowna :)))


    sandra

    OdpowiedzUsuń
  16. O! to smacznie miałas z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dawno mnie tu nie było, ale czasami zaglądam na Twojego bloga i na święta zrobiłam te kiełbaski dla rodzinki i mój syn je wcinał jedna za drugą, w sumie to było jego ulubione jedzonko świąteczne. A moim zdaniem są bardzo proste w przygotowaniu i dziękuję za Twe genialne pomysły. Na następny ogień pójdą kabanosy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Oj bardzo dawno! gdzie cie wywiało? :)
    Fajnie, że smakuje też osobom nie na diecie :)
    Daj znac jak kabanosy wyjdą :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow, ale pyszna biala kielbaska! Swietne przepisy. Pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam pytanie : jakie mięso mieli się i wkłada do lodówki : surowe czy ugotowane z nóżek ?bo nigdy nie robiłam takich rzeczy, a bardzo bym chciała bo smakowicie wygląda. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oczywiście surowe :) zmielić, doprawić, nakryć i sio do lodówki :)
    Gdyby było inaczej zapewne napisałabym, żeby ugotować.. zresztą z gotowanych to dziwnie byłoby znów gotować :)
    Pamiętaj, gdy będziesz mieso z kości zdejmować, by nie wpadła ci kosteczka jakaś :)

    OdpowiedzUsuń
  22. A myślicie, że taka kiełbaska nadaje się później na grilla?

    OdpowiedzUsuń
  23. A mogę zrobić bez chrzanu? A może mogę zastąpić go czymś innym?

    OdpowiedzUsuń
  24. Nie robiłam bez chrzanu, ale może spróbuj (może byc twardsza), albo zobacz przepis na kabanosy light (w spisie po lewej)

    OdpowiedzUsuń
  25. Anno
    Jak te kiełbaski wyszły z piersiami?Czytałam wpisy na górze ze chcesz również dodać pierś.Ja się przymierzam do nich i nie wiem czy z samych udek robić ,czy kawałek piersi też dorzucić?
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  26. Zapomniałam kompletnie o tym napisać :( ale pamiętam, że z piersiami były bardziej sztywne i suche, niż na udkach.
    Jak najbardziej możesz spróbować tak czy inaczej, bo i tak są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Jem i płaczę ze wzruszenie! To jest CUDOWNE! Zrobiłam połączenie przepisów na kabanosy i białą, tzn. same cwiartki, z solą, majerankiem, koncentratem i przyprawą kebab-gyros czosnkowy firmy Kotanyi (chciałam zrobic białą z przepisu, ale okazało się w trakcie że nie mam chrzanu :/ ). Ta dieta z Tobą to jest rozpusta ;) Moje dziecko już więcej nie zje kiełbas/parówek ze sklepu! DZIĘKUJĘ! Jestem zaszczycona że mogę kożystac z Twoich przepisów. WIELKI UKŁON!!! Pozdrawiam Natalia

    OdpowiedzUsuń
  28. Natalio,
    ale nie odwodnij się z płaczu :)
    Zrobienie kiełbasy chodziło za mną od lat, ale wiesz jak to jest, że zawsze co innego głowę zaprząta :) i teraz na każde święta wielkanocne robię swoją kiełbaskę i nie muszę jeść tych niedobrych i tłustych ze sklepu (chyba, że domową z szynki robią, to zjem, bo chude to i też smaczne jak moja).
    A kabanosy choć trzeba chwilę czasu im poświęcić, to cudnie sprawdzają się, gdy leżą w zamrażarce na rezerwie i wystarczy wyjąć, odgrzać i jedzenie gotowe :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Cześć, super przepisy masz u siebie:) Po 3 dniach uderzeniowych dziś 1szy 2giej fazy:) Przeczytałam książki, sporo for a i tak mam w głowie mętlik jeśli o tę dietę chodzi.

    Mam pytanie odnośnie przepisu- czy one są owijane taką zwykłą folią spożywczą?

    Mada

    OdpowiedzUsuń
  30. Tak, taką jak na zdjęciu :) przezroczysta folia spożywcza w rolce :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Aniu! Kiełbasa jest niesamowita. Żałuje,że dopiero teraz się za nią zabrałam, bo na Twoich przepisach od kilku miesięcy jadę:) Zastanawiam się jak kiełbasa znosi mrożenie.
    Dzięki za wszystkie pyszności.
    Magda.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...