ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 6 marca 2012

Chleb Bez Jajek - Dieta Dukana


Lubię piec ten typ chleba, ponieważ jest banalnie prosty, nie wymaga brudzenia wielu naczyń, składniki są banalne a wypiek pyszny.
Z tego przepisu wychodzi płaski chlebek, który kroimy najpierw na pół (ponieważ jest na 2 dni), następnie w poprzek na 3 lub 4 kromki. 
  • 250g twarogu w kostce
  • 6 łyżek otrębów (NIE mielonych 4o+2p)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • niecałe 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki lnu (klik)
  • 1 płaska łyżka podprażonego sezamu (dozwolony) 
  • czosnek w proszku (dodałam ok 1,5 łyżeczki)
  • opcjonalnie inne zioła

  1. Piekarnik rozgrzać do 175* użyłam silikonowej keksówki, jeśli takiej nie mamy, zwykłą małą najlepiej wyłożyć papierem (chyba, że jest nieprzywierająca).
  2. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ucierając łyżką tak aby rozbić grudki twarogu.
  3. Masa będzie sypka.
  4. Przesypać wszystko do keksówki, ugnieść lekko łyżką (masa w czasie pieczenia się sklepi).
  5. Piec ok 30-40 minut, do zrumienienia.
  6. Po upieczeniu (wyłączyć piec) wyjąć z formy, suszyć w lekko uchylonym piecu najlepiej do rana (wkładam łyżkę drewnianą robiąc małą szparę).


26 komentarzy:

  1. Dzieki Ci za ten przepis :) Pochlaniam stanowczo za duzo jaj, wiec ten chlebek jest w sam raz dla mnie. Bedzie niestety bez lnu, bo nie moge znalezc odtluszczonego. Pozdrowki

    OdpowiedzUsuń
  2. buuuu.. :'( chlebek katastrofa, ale siedzi w piekarniku i sie podsusza mimo wszystko,heh. Jakos nie mam sumienia go do kosza wywalic :(

    OdpowiedzUsuń
  3. ataata,
    co ty mu zrobiłaś?
    Ja go robię już 8 raz a tobie nie wyszedł?

    OdpowiedzUsuń
  4. :D nic mu nie zrobilam, przysiegam :D Nie wiem, czy wina nie lezy w piekarniku. Mam z termoobiegiem i tylko taka opcja, nie da sie tego dranstwa wylaczyc... Myslisz ze to moze byc przyczyna? Nastepnym razem sprobuje z mniejsza temp- moze to cos da, bo gora sie spiekla na gorzka skorupke. A, i moja masa nie byla sypka, tylko taka zbita dosc. Bede probowc dalej. Do skutku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Termoobieg na bank.
    Musisz miec wyłącznik, to niemożliwe, żeby nie było..
    Poszukaj instrukcji?
    Albo na necie sprawdz może tez ktoś ma taką kuchnię.
    Jak termoobieg to czas i temp mniejsza conajmniej o 10-15 stopni.
    Masa sypka po wymieszaniu a zbita w formie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Chlebek jest genialny!!! Najlepszy jaki mi wyszedł do tej pory ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To świetnie :) Ja ostatnio robię go non stop, bo nie mam ani czasu ani jajek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja piekłam w kombiwarze na podczerwień z termoobiegiem i chlebek wyszedł super suchy można go jeść zaraz,spróbujcie,a co powiecie o słodzikach tyle o nich złego czytałam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie mam takiego sprzętu, a urósł wogóle w tym kombiwarze?
    Słodzik jak słodzik, wszystko co słodkie jest złe, ostatnio nawet na czacie pisaliśmy o tym :) nie widziałaś? Cukier zły, słodzik zły, wszystkie pochodne cukrowo-słodzikowe też mają wady.
    Na diecie nie jest się całe życie, zresztą ja wolę słodzik niż cukier, bo po cukrze bolały mnie zeby, a po słodzikach nie :) zresztą, zawsze można poszukac innej altarnatywy :)
    Aha, a słodzik nie jest taki zły, ważne tylko że by NIE miał aspartamu, bo to aspartam jest najgorszym słodzikiem.

    OdpowiedzUsuń
  10. w kombiwarze piekę wszystko,muffinki,murzynka babkę drożdżową rośnie normalnie i krótszy czas pieczenia,jestem zachwycona tym urządzeniem ze względu na oszczędność energii.

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawe, ale czy nie ma zbyt dużego poboru mocy?

    OdpowiedzUsuń
  12. Moc 1400W,termoobieg zamknięty i nie ma strat energii,skrócony czas pieczenia,nie trzeba czekać //tak jak w piekarniku aż/ się rozgrzeje.Aniu poczytaj sobie w googlach,wpisz kombiwar na podczerwień i ci wyskoczy 100 tematów.Dzięki za wspaniałe przepisy i serdecznie pozdrawiam.Krystyna

    OdpowiedzUsuń
  13. Dzięki za info, choć na razie sprzęt nie jest moim priorytetem :) mam mini piekarnik i go sobie używam jak nie chcę pieca odpalać :)
    Ale może kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Hej Anna:) a jakiego twarogu używasz do tego przepisu, bo mi za każdym razem wychodzi kisiel. PIekłam i na konwencjonalnym i termoobiegu i wciąż to samo.

    OdpowiedzUsuń
  15. Z biedronki, jak jest za mokry (ciapkowaty) to odciskam ręcznikiem z wody.
    Na termoobiegu nie piekę, bo nie mam :)
    Napisz cos konkretniej o piecu czy sposobie robienia, bo zazwyczaj błąd tkwi w technice przygotowania, piecu lub składnikach.

    OdpowiedzUsuń
  16. odciskasz recznikiem i sie nie przylepia? wychodzi mi sypka masa, potem ja uklepuje w formie. w trakcie pieczenia wierzch bardzo ladnie sie rumieni i wzbija w gore, a pod nim jest pusta przestrzen i jeszcze nizej ciasto surowe, nawet po 40 min pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ręcznikiem bawełnianym odciskam :) a jak pieczesz, tzn ustawienia piekarnika?

      Usuń
  17. Znalazłam dziś Twoj post o bułkach lnianych, o tym że jak się za mocno ubija masę to właśnie nieraz ten proszek jest w takim ścisku że tworzy ta bańka powietrza i skorupka.JA juz nie Wiem jak to zrobić :'(

    OdpowiedzUsuń
  18. studentka na diecie.1 czerwca 2013 17:31

    Dlaczego w przepisach na te otrębowe pieczywko zaznaczasz, że otręby mają być NIE mielone? Jest to jakaś różnica? Ja osobiście wole mielone :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, różnica jest ogromna. Mielenie pozbawia otrąb ich właściwości, głównie przyczepiania się do resztek w jelitach i usuwania tłuszczu, pęcznienia, itd.
      Gdy są zmielone, są zbyt drobne by działać. Dukan nie zaleca mielenia.

      Usuń
  19. No niestety moje bułki lniane też się robią:( cienkie ciasto, powietrze i skorupa:(

    OdpowiedzUsuń
  20. Hej Aniu, a jaką masz dużą keksówkę do tego chlebka? Bo nie wiem czy w mojej zbyt plaskie z jednej kostki twarogu nie wyjdzie... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...