ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 5 kwietnia 2012

Sernik Kremowy z Bezą - Dieta Dukana

Sernik jest obłędnie kremowy i bardzo słodki.  Niewielki, bo po napuchnięciu opada, ale bardzo sycący.
Na pytanie czy można odtłuszczoną mąkę sojową - Dukan zezwala na wszystkie odtłuszczone produkty sojowe, mąka sojowa to zmielone i odtłuszczone ziarno soi, bogate w wartościowe białko.
Wbrew pozorom sernik ten robi się nieprzyzwoicie szybko :)
  • CIASTO SOJOWE - SPÓD
  • 4 łyżki mąki sojowej odtłuszczonej
  • 11 pokruszonych tabl. słodziku
  • aromat pomarańczowy (klik)
  • 7 łyżek mleka w płynie
  • 7 łyżek wody
  • szczypta sody
  1. Piekarnik rozgrzać do 180* 
  2. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej formy.
  3. Składniki wymieszać i wyrobić na gładko.
  4. Wyklepać ciastem formę (zwilżyć ręce).
  5. Piec 15 minut. 
  •  MASA SEROWA
  • 400-500g serka wiejskiego
  • słodzik do smaku (dodałam 25 pokruszonych tabl., można dodać mniej)
  • aromat pomarańczowy (klik)
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 2 żółtka
  • średnia szczypta sody 
  1. Wymieszać składniki w podanej kolejności.
  2. Jeśli spód upieczony był w większej tortownicy, a posiadamy mniejszą, ciasto należy przełożyć do mniejszej tortownicy tak aby utworzyć podniesione brzegi ze spodu.
  3. Nałożyć masę serową.
  4. Piec 20 minut.
  • BEZA
  • 2 białka
  •  szczypta soli
  • 1 łyżeczka słodziku w proszku
  • aromat śmietankowy (klik)
  • opcjonalnie 1 płaska łyżeczka budyniu
  1. Białka zasypać solą, odstawić na parę minut.
  2. Ubić na sztywno.
  3. Dodać słodzik, aromat i opcjonalnie budyń.
  4. Wyłożyć na podpieczoną masę serową (masa może napuchnąć, można ją nakłuć lub posmarować napuchniętą).
  5. Piec 20 minut. Po upieczeniu nie wyjmować z pieca.
  6. Zostawić na 15-30 minut w zamkniętym piecu, później w lekko uchylonym (włożyć w drzwiczki łyżkę drewnianą robiąc maleńką szparę).

33 komentarze:

  1. podstawowe pytanie: skąd miałaś mąkę sojową odtłuszczoną?
    uwielbiam serniki z bezą :-)
    podr
    joan_mj

    OdpowiedzUsuń
  2. Kupiłam w markecie PSS Społem :) czy jakos tak się on nazywa?
    Pewnie w innych delikatesach czy większych sklepach mają, bo u mnie w kauflandzie, biedronce i netto czy lidlu nie ma.
    Ale może być w Bomi, Społem, Delimie czy jakims Realu? albo Leclerc.
    Nie wiem jakie masz sklepy?

    OdpowiedzUsuń
  3. dzięki :-)
    Jutro poszukam mam 2 społem, żabkę, aldi, real, kaufland i biedronkę :-)może gdzie dostanę.
    Jak nie to we wtorek zrobię sobie wycieczkę do sklepu ze zdrową żywnością w którym kupuję skrobię kuku (za każdym razem dostaję wykład jaki to dukan niezdrowy dla nerek, pani się uspokaja jak mówię jej że zjadam susz z róży)

    OdpowiedzUsuń
  4. Aniu jakie są wlasciwosci tej maki jak smakuje zagescza jak skrobie czy bardziej podobna do maki jest?

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakuje trochę orzechami i soją :) Jeśli jesz samo, ale w tym cieście absolutnie nie czuć soi, smakuje genialnie :)
    W sumie nie jest podobne do niczego :) jest rwącym ciastem na surowo, bo nie jest to mąka tylko zmielone ziarno, nie ma tu glutenu, który by tworzył klejące wiązania jak mąka.
    Na pewno makaronu z tego nie zrobisz, bo w gotowaniu robi się z tego rozwalony kotlet sojowy :)
    ale jako spód do ciasta jest idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no a jak by sie nadawalo do chleba lub nalesnikow?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszce nie wiem :) do naleśników może tak :) choc nie wiem czy nie będzie zbyt cuć soi?
    Jak na razie próbowałam to gotować, było blee, potem piekłam w opiekaczu, było surowe w środku i blee, a potem spód i jak na razie do tego jest idealne :)
    Dopiero po świętach będę na tym coś pichcić :)2

    OdpowiedzUsuń
  8. witam,makę sojową odtłuszczoną mozna dostać w sklepie Pawła i Piotra 05 kg za 5,49 złPozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. mąkę można kupić w Piotrze i pawle 5,49 zł

    OdpowiedzUsuń
  10. W społem zapłaciłam chyba 4,99 :)
    Ale dobrze, że piszesz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. to jest taka mąka jaka kupują wędkarze? bo takowa znalazłam na allegro, nie ma u mnie niestety sklepów z takową mąką?
    asia-sia-sia

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie wiem, bo nie widziałam.. musiałabyś zapytać sprzedającego, czy jest to spożywczy produkt, czy nie, bo istnieje ryzyko, że będzie to produkt gorszej jakości..
    Jakie masz sklepy? może jednak gdzieś masz? tylko nie widziałaś? a pytałaś w sklepach? bo ja przypadkiem znalazłam, było wręcz zakryte :)

    OdpowiedzUsuń
  13. a czy mozna zastapic czyms mąke sojową? chcialabym dzisiaj zrobic ten sernik ale brak produktu, moze budyn czekoladowy czy maizena? ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. możesz pominąć, nie robić na cieście, ale formę musisz mieć mniejsza wtedy, bo serniczek będzie totalnie płaski bez tej warstwy ciasta.. ewentualnie ciasto otrębowe? tak jak w przepisie na sernik bez sera (na blogu), tam jest sernik na cieście, możesz w zależności od formy zmniejszyć ilość masy na spód otrębowy :)

    OdpowiedzUsuń
  15. moja masa serowa sie rozlala ... nie upielka sie zupelnie w wewnatrz , jestem zawiedziona ..pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. 20 minut dluzej w piekarniku , i mysle sobie ze bedzie ok ..

    OdpowiedzUsuń
  17. wyszło !! dluzej potrzymac w piecu musialam... :)
    jest pyszne !!

    OdpowiedzUsuń
  18. dziwne, że dłużej?
    Ale grunt, że podziałało :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ciasto na spód wyszło mi zupełnie płynne... nijak nie da się tym formy wylepić :/

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak płynne? a co dałaś? Na pewno była to mąka sojowa?

    OdpowiedzUsuń
  21. mąka sojowa odtłuszczona, na opakowaniu tak pisze, kupiona w sklepie ze zdrową żywnością. było konsystencji mniej więcej jak na naleśniki... myślałam że to kwestia łyżki (dość małe mam) no ale przecież daję do tego tak samo małe łyżki płynów, mleka i wody. chyba że mąki ma być bardzo czubato na łyżce?
    (dodam że kombinuję z tą mąką, jestem bliska ustalenia proporcji na naleśniki, więc ona 'działa')

    OdpowiedzUsuń
  22. Zawsze daję czubate.. jak łyżki małe tzn płytkie?
    Więc pewnie za mało masy suchej było.

    OdpowiedzUsuń
  23. Hej, sernik miodzio, ja zapomnialam dodac slodzikow do piany I beza wyszla ble... Ale z tym slodkim sernikiem nie dziala zle, wiec pedzlowalam ciacho jak szalona! Dzieki

    OdpowiedzUsuń
  24. Uff.. :D Dobrze, że sam sernik słodki :D

    OdpowiedzUsuń
  25. Aniu to wszystko razem się piecze?

    OdpowiedzUsuń
  26. Z Twoich wszystkich sernikowych przepisów to jest jak dla mnie the best :)
    Tak mi smakuje, że z trudem powstrzymuję się, żeby nie zjeść całego na raz :)

    OdpowiedzUsuń
  27. a jaką Pani Anna miała wielkość blaszki?:)

    anja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To była forma do tarty (silikonowa) chyba 26cm?

      Usuń
  28. Takie pyszności tu są. Nie myślałam że dieta Ducana może być tak przyjemna.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może być :) polecam wszystkiego spróbować a zacząć od rzeczy najsmaczniejszych dla ciebie.

      Usuń
  29. Co dodać zamiast mąki sojowej? Nie jestem na udanie więc nie musi być zgodne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może zwykła mąka. Mąka sojowa jest specyficzna, myślę, że ze zwykłą mąką musisz dobrać ilość płynu więcej lub mniej.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...