Na pytanie czy można odtłuszczoną mąkę sojową - Dukan zezwala na wszystkie odtłuszczone produkty sojowe, mąka sojowa to zmielone i odtłuszczone ziarno soi, bogate w wartościowe białko.
Wbrew pozorom sernik ten robi się nieprzyzwoicie szybko :)
- CIASTO SOJOWE - SPÓD
- 4 łyżki mąki sojowej odtłuszczonej
- 11 pokruszonych tabl. słodziku
- aromat pomarańczowy (klik)
- 7 łyżek mleka w płynie
- 7 łyżek wody
- szczypta sody
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub użyć silikonowej formy.
- Składniki wymieszać i wyrobić na gładko.
- Wyklepać ciastem formę (zwilżyć ręce).
- Piec 15 minut.
- MASA SEROWA
- 400-500g serka wiejskiego
- słodzik do smaku (dodałam 25 pokruszonych tabl., można dodać mniej)
- aromat pomarańczowy (klik)
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 2 żółtka
- średnia szczypta sody
- Wymieszać składniki w podanej kolejności.
- Jeśli spód upieczony był w większej tortownicy, a posiadamy mniejszą, ciasto należy przełożyć do mniejszej tortownicy tak aby utworzyć podniesione brzegi ze spodu.
- Nałożyć masę serową.
- Piec 20 minut.
- BEZA
- 2 białka
- szczypta soli
- 1 łyżeczka słodziku w proszku
- aromat śmietankowy (klik)
- opcjonalnie 1 płaska łyżeczka budyniu
- Białka zasypać solą, odstawić na parę minut.
- Ubić na sztywno.
- Dodać słodzik, aromat i opcjonalnie budyń.
- Wyłożyć na podpieczoną masę serową (masa może napuchnąć, można ją nakłuć lub posmarować napuchniętą).
- Piec 20 minut. Po upieczeniu nie wyjmować z pieca.
- Zostawić na 15-30 minut w zamkniętym piecu, później w lekko uchylonym (włożyć w drzwiczki łyżkę drewnianą robiąc maleńką szparę).
podstawowe pytanie: skąd miałaś mąkę sojową odtłuszczoną?
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki z bezą :-)
podr
joan_mj
Kupiłam w markecie PSS Społem :) czy jakos tak się on nazywa?
OdpowiedzUsuńPewnie w innych delikatesach czy większych sklepach mają, bo u mnie w kauflandzie, biedronce i netto czy lidlu nie ma.
Ale może być w Bomi, Społem, Delimie czy jakims Realu? albo Leclerc.
Nie wiem jakie masz sklepy?
dzięki :-)
OdpowiedzUsuńJutro poszukam mam 2 społem, żabkę, aldi, real, kaufland i biedronkę :-)może gdzie dostanę.
Jak nie to we wtorek zrobię sobie wycieczkę do sklepu ze zdrową żywnością w którym kupuję skrobię kuku (za każdym razem dostaję wykład jaki to dukan niezdrowy dla nerek, pani się uspokaja jak mówię jej że zjadam susz z róży)
Zabawnie :)
OdpowiedzUsuńMiłego poszukiwania :D
Aniu jakie są wlasciwosci tej maki jak smakuje zagescza jak skrobie czy bardziej podobna do maki jest?
OdpowiedzUsuńSmakuje trochę orzechami i soją :) Jeśli jesz samo, ale w tym cieście absolutnie nie czuć soi, smakuje genialnie :)
OdpowiedzUsuńW sumie nie jest podobne do niczego :) jest rwącym ciastem na surowo, bo nie jest to mąka tylko zmielone ziarno, nie ma tu glutenu, który by tworzył klejące wiązania jak mąka.
Na pewno makaronu z tego nie zrobisz, bo w gotowaniu robi się z tego rozwalony kotlet sojowy :)
ale jako spód do ciasta jest idealne :)
no a jak by sie nadawalo do chleba lub nalesnikow?
OdpowiedzUsuńJeszce nie wiem :) do naleśników może tak :) choc nie wiem czy nie będzie zbyt cuć soi?
OdpowiedzUsuńJak na razie próbowałam to gotować, było blee, potem piekłam w opiekaczu, było surowe w środku i blee, a potem spód i jak na razie do tego jest idealne :)
Dopiero po świętach będę na tym coś pichcić :)2
witam,makę sojową odtłuszczoną mozna dostać w sklepie Pawła i Piotra 05 kg za 5,49 złPozdrawiam
OdpowiedzUsuńmąkę można kupić w Piotrze i pawle 5,49 zł
OdpowiedzUsuńW społem zapłaciłam chyba 4,99 :)
OdpowiedzUsuńAle dobrze, że piszesz :)
to jest taka mąka jaka kupują wędkarze? bo takowa znalazłam na allegro, nie ma u mnie niestety sklepów z takową mąką?
OdpowiedzUsuńasia-sia-sia
Nie wiem, bo nie widziałam.. musiałabyś zapytać sprzedającego, czy jest to spożywczy produkt, czy nie, bo istnieje ryzyko, że będzie to produkt gorszej jakości..
OdpowiedzUsuńJakie masz sklepy? może jednak gdzieś masz? tylko nie widziałaś? a pytałaś w sklepach? bo ja przypadkiem znalazłam, było wręcz zakryte :)
a czy mozna zastapic czyms mąke sojową? chcialabym dzisiaj zrobic ten sernik ale brak produktu, moze budyn czekoladowy czy maizena? ;)
OdpowiedzUsuńmożesz pominąć, nie robić na cieście, ale formę musisz mieć mniejsza wtedy, bo serniczek będzie totalnie płaski bez tej warstwy ciasta.. ewentualnie ciasto otrębowe? tak jak w przepisie na sernik bez sera (na blogu), tam jest sernik na cieście, możesz w zależności od formy zmniejszyć ilość masy na spód otrębowy :)
OdpowiedzUsuńmoja masa serowa sie rozlala ... nie upielka sie zupelnie w wewnatrz , jestem zawiedziona ..pozdrawiam
OdpowiedzUsuń20 minut dluzej w piekarniku , i mysle sobie ze bedzie ok ..
OdpowiedzUsuńwyszło !! dluzej potrzymac w piecu musialam... :)
OdpowiedzUsuńjest pyszne !!
dziwne, że dłużej?
OdpowiedzUsuńAle grunt, że podziałało :)
ciasto na spód wyszło mi zupełnie płynne... nijak nie da się tym formy wylepić :/
OdpowiedzUsuńJak płynne? a co dałaś? Na pewno była to mąka sojowa?
OdpowiedzUsuńmąka sojowa odtłuszczona, na opakowaniu tak pisze, kupiona w sklepie ze zdrową żywnością. było konsystencji mniej więcej jak na naleśniki... myślałam że to kwestia łyżki (dość małe mam) no ale przecież daję do tego tak samo małe łyżki płynów, mleka i wody. chyba że mąki ma być bardzo czubato na łyżce?
OdpowiedzUsuń(dodam że kombinuję z tą mąką, jestem bliska ustalenia proporcji na naleśniki, więc ona 'działa')
Zawsze daję czubate.. jak łyżki małe tzn płytkie?
OdpowiedzUsuńWięc pewnie za mało masy suchej było.
Hej, sernik miodzio, ja zapomnialam dodac slodzikow do piany I beza wyszla ble... Ale z tym slodkim sernikiem nie dziala zle, wiec pedzlowalam ciacho jak szalona! Dzieki
OdpowiedzUsuńUff.. :D Dobrze, że sam sernik słodki :D
OdpowiedzUsuńAniu to wszystko razem się piecze?
OdpowiedzUsuńZ Twoich wszystkich sernikowych przepisów to jest jak dla mnie the best :)
OdpowiedzUsuńTak mi smakuje, że z trudem powstrzymuję się, żeby nie zjeść całego na raz :)
a jaką Pani Anna miała wielkość blaszki?:)
OdpowiedzUsuńanja
To była forma do tarty (silikonowa) chyba 26cm?
UsuńTakie pyszności tu są. Nie myślałam że dieta Ducana może być tak przyjemna.
OdpowiedzUsuńMoże być :) polecam wszystkiego spróbować a zacząć od rzeczy najsmaczniejszych dla ciebie.
UsuńCo dodać zamiast mąki sojowej? Nie jestem na udanie więc nie musi być zgodne
OdpowiedzUsuńMoże zwykła mąka. Mąka sojowa jest specyficzna, myślę, że ze zwykłą mąką musisz dobrać ilość płynu więcej lub mniej.
Usuń