ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 21 sierpnia 2012

Chleb Jajeczny z Mikrofali - Dieta Dukana

Super chlebek z samych jajek i otrębów, który jest połączeniem smaku omleta i konsystencji chlebka :)
Najbardziej polecam zjeść ze szczypiorkiem lub warzywami, czymkolwiek wyrazistym jak cebula lub pomidor, czy wędlina wędzona :)
Świetny chlebek na fazę uderzeniową, ponieważ dostarcza nam dobre białko z jajek.
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 2 jajka
  • 1-2 szczypty soli + opcjonalnie przyprawy (nie dałam nic innego)
  • 0,5 łyżeczki sody (niepełne)
  • dodatki: szczypior, serek posolony lub przyprawiony
  1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
  2. Przełożyć do pojemnika do mikrofali (mieszałam od razu w pojemniku).
  3. Włożyć do mikrofali ustawionej jeden poziom przed mocą maksymalną. U mnie jest to 90 M/W (jest to 1 poziom przez mocą maksymalną HI).
  4. Piec 4 minuty.
  5. Ostudzić na kratce.
  6. Przeciąć na pół, posmarować, posypać szczypiorem i zjeść z dodatkami zgodnymi z daną fazą :)

26 komentarzy:

  1. muszę dziś zrobić taką rewelacyjną bułeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. można go przyrządzić inaczej niż w mikrofali? :)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm.. raczej nie, bo w piecu to się jajko tylko zetnie :) mikrofala jest specyficznym urządzeniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wypróbowałam bułeczkę ale była taka sobie ponieważ otręcy były na górze a jajko na dole..
    chyba coś źle zrobiłam..
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Nom pewnie coś źle :)
    Albo nie wymieszałaś dobrze, może masa czekała albo coś z mikrofalą?

    OdpowiedzUsuń
  6. myślę, że za dużą moc miałam w mikrofali i jajo się od razu zcieło..
    a jeszcze pytanie, wszędzie piszesz wymieszać i to starczy a czy można miksować jaja czy lepiej nie?

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo możliwe.. moja ma max 900 wat..
    wymieszać tzn dokładnie połączyć czy to widelcem, łyżką czy trzepaczką, tak, by nie było kawałków nierozmieszanego jajka czy suchych miejsc z otrębami.
    Raczej nie miksować, bo to wpływa na masę, jajka nie są 'ścisłe' a bardziej ubite i płynne,

    OdpowiedzUsuń
  8. PS: miksowanie to dodatkowe brudzenie, a lepiej mieć mniej do sprzątania :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja zauważyłem odwrotny fakt. Jajko mam na górze, a otręby na dole :)

    Polecam robic w jakiejś mega płaskiej formie. Wtedy aż tak tego nie widać :)

    Dziekuje za przepis. Pozdrwaiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Forma nie jest winna, kwestia mocy mikro albo wymieszania :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Hey!
    Wczoraj zrobiłam sobie na śniadanko i tak średnio podszedł mi ten smak. Za to dziś zrobiłam w wersji na słodko (ze słodzikiem i łyżeczką kakao) i zjadłam z dżemem z dyni (również z Twojego przepisu) - pychota!! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie pomyslałabym, że na słodko może pasować :)
    Mnie tylko na słono, choć na słodko nie próbowałam.
    A na słono z czym jadłaś? bo samo bez dodatków to jajko mdle może być, ale za to z "czymś" a zwłaszcza z cebulką, szczypiorem czy innym wyrazistym dodatkiem jest super :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do samego "ciasta" dałam dosyć dużo przypraw, a upieczone jadłam z serkiem topionym i pomidorem. Wersja na słodko zdecydowanie bardziej mi odpowiada :)

      Usuń
  13. właśnie zrobiłam tą bułkę.
    Na razie stygnie, ale nie wiem czy dobra wyszła. W dotyku jak gumowa piłka dosłownie...
    a spód wyszedł...zielony...
    jajka były swojskie, otręby sól i soda, normalne...
    nie wiem czy tak miało być?
    ciekawe czy będzie dobra?

    OdpowiedzUsuń
  14. Zielona na pewno nie :) mozliwe ze jajka byly nieswieze.
    A probowalas juz?

    OdpowiedzUsuń
  15. zrobiłam, ok, ale dla mnie zbyt jajeczne...
    zielone mogło wyjść bo przegotowało się jajko, to samo będziesz miała z gotowanym jajkiem, jak bedziesz gotować za długo, żółtko zrobi się zielonkawe - zmniejsz moc mikrofali powinno pomóc :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Szkoda, że nie smakowało :) a z czym jadłaś?
    To możliwe z przegotowaniem, ale moja mikrofala moc max ma 900w i nie było zielone, więc może nie moc a czas? zależy wszystko od sprzętu.

    OdpowiedzUsuń
  17. nie mówię, że nie smakowało, ale jak sama nazwa jest to chleb jajeczny :) więc nie dla tych, którzy za jajkami nie przepadają :) będę próbować kolejne :)jest z czego u ciebie wybierać

    OdpowiedzUsuń
  18. Ok,zrobiłam i stynie, tylko kolor mnie martwi, bo taki zielonkawy miejscami...czemu?

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam. Aniu rewelacja. Wyszedł mi bardzo pyszny i estetyczny placek-chlebek. Masę wlałam do płaskiego naczynia. Świetnie wyrosło. Ale nie miałam sody, więc jej nie dodałam. Jaki wpływ na smak lub konsystencję ma soda?
    Dziękuję za kolejny przepis
    Pzdr kitkowa

    OdpowiedzUsuń
  20. Soda spulchnia, powoduje "rośnięcie", ale czy na smak wpływa? jak się da za dużo to tak :P będzie ble :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Właśnie zrobiłam :) Mniam mniam mniam :) Odrywałam kawałeczki i maczałam w serku homo. Jako przekąska-super. Myślę też o tym, aby pokroić bułeczkę na kawałeczki i zanosić je razem z serkiem na uczelnie:)
    Wczoraj odkryłam Twojego bloga i od razu wylądował w zakładkach:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Bułeczka wyszła przepyszna, zjadlam ją razem z zupką czosnkową- było przepysznie

    OdpowiedzUsuń

  23. mam taka mikrofale, ze nie da sie kontrolowac na niej mocy. są tam tylko rozne programy (np. grill, normaln, rozmrazanie, itp) (albo: zupy, obiady) itd. bardzo zaluje, bo przz to boje sie wyprobowac Twoich przepisow mikrofalowych. sadzisz ze powinnam sprobowac na mocy domyslnej? a jak nie wyjdzie to dac wiecej czasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W instrukcji nie jest napisane jaką moc ma ta domyślna opcja? możesz na niej spróbować ewentualnie czas ci się zwiększy chyba, że masz opcje pieczenie? hmm..

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...