Najbardziej polecam zjeść ze szczypiorkiem lub warzywami, czymkolwiek wyrazistym jak cebula lub pomidor, czy wędlina wędzona :)
Świetny chlebek na fazę uderzeniową, ponieważ dostarcza nam dobre białko z jajek.
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 2 jajka
- 1-2 szczypty soli + opcjonalnie przyprawy (nie dałam nic innego)
- 0,5 łyżeczki sody (niepełne)
- dodatki: szczypior, serek posolony lub przyprawiony
- Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
- Przełożyć do pojemnika do mikrofali (mieszałam od razu w pojemniku).
- Włożyć do mikrofali ustawionej jeden poziom przed mocą maksymalną. U mnie jest to 90 M/W (jest to 1 poziom przez mocą maksymalną HI).
- Piec 4 minuty.
- Ostudzić na kratce.
- Przeciąć na pół, posmarować, posypać szczypiorem i zjeść z dodatkami zgodnymi z daną fazą :)
muszę dziś zrobić taką rewelacyjną bułeczkę ;)
OdpowiedzUsuńI jak? zrobiona?
OdpowiedzUsuńmożna go przyrządzić inaczej niż w mikrofali? :)
OdpowiedzUsuńhmm.. raczej nie, bo w piecu to się jajko tylko zetnie :) mikrofala jest specyficznym urządzeniem :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam bułeczkę ale była taka sobie ponieważ otręcy były na górze a jajko na dole..
OdpowiedzUsuńchyba coś źle zrobiłam..
pozdrawiam
Nom pewnie coś źle :)
OdpowiedzUsuńAlbo nie wymieszałaś dobrze, może masa czekała albo coś z mikrofalą?
myślę, że za dużą moc miałam w mikrofali i jajo się od razu zcieło..
OdpowiedzUsuńa jeszcze pytanie, wszędzie piszesz wymieszać i to starczy a czy można miksować jaja czy lepiej nie?
Bardzo możliwe.. moja ma max 900 wat..
OdpowiedzUsuńwymieszać tzn dokładnie połączyć czy to widelcem, łyżką czy trzepaczką, tak, by nie było kawałków nierozmieszanego jajka czy suchych miejsc z otrębami.
Raczej nie miksować, bo to wpływa na masę, jajka nie są 'ścisłe' a bardziej ubite i płynne,
PS: miksowanie to dodatkowe brudzenie, a lepiej mieć mniej do sprzątania :D
OdpowiedzUsuńJa zauważyłem odwrotny fakt. Jajko mam na górze, a otręby na dole :)
OdpowiedzUsuńPolecam robic w jakiejś mega płaskiej formie. Wtedy aż tak tego nie widać :)
Dziekuje za przepis. Pozdrwaiam
Forma nie jest winna, kwestia mocy mikro albo wymieszania :P
OdpowiedzUsuńHey!
OdpowiedzUsuńWczoraj zrobiłam sobie na śniadanko i tak średnio podszedł mi ten smak. Za to dziś zrobiłam w wersji na słodko (ze słodzikiem i łyżeczką kakao) i zjadłam z dżemem z dyni (również z Twojego przepisu) - pychota!! :)
Nie pomyslałabym, że na słodko może pasować :)
OdpowiedzUsuńMnie tylko na słono, choć na słodko nie próbowałam.
A na słono z czym jadłaś? bo samo bez dodatków to jajko mdle może być, ale za to z "czymś" a zwłaszcza z cebulką, szczypiorem czy innym wyrazistym dodatkiem jest super :D
Do samego "ciasta" dałam dosyć dużo przypraw, a upieczone jadłam z serkiem topionym i pomidorem. Wersja na słodko zdecydowanie bardziej mi odpowiada :)
Usuńwłaśnie zrobiłam tą bułkę.
OdpowiedzUsuńNa razie stygnie, ale nie wiem czy dobra wyszła. W dotyku jak gumowa piłka dosłownie...
a spód wyszedł...zielony...
jajka były swojskie, otręby sól i soda, normalne...
nie wiem czy tak miało być?
ciekawe czy będzie dobra?
Zielona na pewno nie :) mozliwe ze jajka byly nieswieze.
OdpowiedzUsuńA probowalas juz?
zrobiłam, ok, ale dla mnie zbyt jajeczne...
OdpowiedzUsuńzielone mogło wyjść bo przegotowało się jajko, to samo będziesz miała z gotowanym jajkiem, jak bedziesz gotować za długo, żółtko zrobi się zielonkawe - zmniejsz moc mikrofali powinno pomóc :)
Szkoda, że nie smakowało :) a z czym jadłaś?
OdpowiedzUsuńTo możliwe z przegotowaniem, ale moja mikrofala moc max ma 900w i nie było zielone, więc może nie moc a czas? zależy wszystko od sprzętu.
nie mówię, że nie smakowało, ale jak sama nazwa jest to chleb jajeczny :) więc nie dla tych, którzy za jajkami nie przepadają :) będę próbować kolejne :)jest z czego u ciebie wybierać
OdpowiedzUsuńOk,zrobiłam i stynie, tylko kolor mnie martwi, bo taki zielonkawy miejscami...czemu?
OdpowiedzUsuńWitam. Aniu rewelacja. Wyszedł mi bardzo pyszny i estetyczny placek-chlebek. Masę wlałam do płaskiego naczynia. Świetnie wyrosło. Ale nie miałam sody, więc jej nie dodałam. Jaki wpływ na smak lub konsystencję ma soda?
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny przepis
Pzdr kitkowa
Soda spulchnia, powoduje "rośnięcie", ale czy na smak wpływa? jak się da za dużo to tak :P będzie ble :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam :) Mniam mniam mniam :) Odrywałam kawałeczki i maczałam w serku homo. Jako przekąska-super. Myślę też o tym, aby pokroić bułeczkę na kawałeczki i zanosić je razem z serkiem na uczelnie:)
OdpowiedzUsuńWczoraj odkryłam Twojego bloga i od razu wylądował w zakładkach:)
Pozdrawiam
Bułeczka wyszła przepyszna, zjadlam ją razem z zupką czosnkową- było przepysznie
OdpowiedzUsuńmam taka mikrofale, ze nie da sie kontrolowac na niej mocy. są tam tylko rozne programy (np. grill, normaln, rozmrazanie, itp) (albo: zupy, obiady) itd. bardzo zaluje, bo przz to boje sie wyprobowac Twoich przepisow mikrofalowych. sadzisz ze powinnam sprobowac na mocy domyslnej? a jak nie wyjdzie to dac wiecej czasu?
W instrukcji nie jest napisane jaką moc ma ta domyślna opcja? możesz na niej spróbować ewentualnie czas ci się zwiększy chyba, że masz opcje pieczenie? hmm..
Usuń