ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 16 października 2010

Gofry, Gofry Kakaowe - Dieta Dukana

Idealne, lekkie gofry :) można zjeść wszystkie na jeden raz, przepis jest bardzo prosty.
Wychodzi 7 gofrów :)
  • 2 łyżki otrębów owsianych
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 2 łyżki serka homogenizowanego
  • słodzik do smaku
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • aromat waniliowy (klik) lub łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  1. Włączyć gofrownicę, ewentualnie uprzednio przetrzeć olejem. 
  2. Oddzielić żółtka od białek, białka odstawić.
  3. Żółtka dodać do reszty składników.
  4. Białka ubić na sztywno, dodać do masy i delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
  5. Nakładać po 1-1,5 dużej łyżki masy na płytki gofrownicy. 
  6. W zależności od gofrownicy piec 10 minut lub do drugiego zgaśnięcia diody.
*Jeśli powoli otwieramy i czujemy opór przez otwarciem, to poczekać jeszcze kilka minut. Rozkleją się i nie będzie można ich upiec w całości.
Wartość białkowa dania to +- 15g białka (używając jajek L, serka homogenizowanego Milblu).

    35 komentarzy:

    1. Ja zrobiłam wersję z kakao - wyszły bajecznie pyszne!!! Dziękuję za super przepis - jutro zrobię wersję na słono - taki substytut chleba;-)

      OdpowiedzUsuń
    2. Robilam na slono i wyrzucilam, bo byly okropne w smaku.. ale napisz jak tobie wyszlo :)

      OdpowiedzUsuń
    3. NIEBO! Pyszne, smakują jak normalne, a nawet pyszniej. :))))

      OdpowiedzUsuń
    4. Świetnie, że smakują, bo kilka razy do nich podchodziłam, żeby dobrać proporcje i składniki :( Ehh.. ile to było drapania gofrownicy, że hej :)

      OdpowiedzUsuń
    5. no wiec gofry nie wyszly mi zupelnie, ja mam gofrownice w serduszka w kole takie, otworzylam po jakichs 9 minutach na ustawieniu nieco powyzej polowy i sie rozlecialo na dwie przywarte czesci, wiec podsuszylam i zeskrobalam, a ciasto wrzucilam w 4 foremkach na mini tarty bodajze do piekarnika do 180 stopni i wyszly pyszne slodkie buleczki :)

      OdpowiedzUsuń
    6. Dobrze, że sobie poradziłaś :)
      Może nie wyszły ze względu na ta waflownicę?
      Choć mnie się wydaje, że to temp zawiniła albo słabo rozgrzane, bo jak ja robię w ciastkownicy, to napierw 10 minut ją rozgrzewam i najpierw daję mało masy, dopiero druga porcja zawsze jest idealna :)
      Nawet z zwykłych gofrach czasami pierwsza porcja jest rozwalona :D

      OdpowiedzUsuń
    7. mam identyczną filiżankę+spodek, tylko białe we wzory :D musiałam to napisać bo uwielbiam ten komplecik, i tak idealnie pasuje na kawę i ciastko ;) a co do przepisu - najpierw zrobię pączki, potem pora na gofry, bo już kiedyś robiłam z innych proporcji i nie miałam problemów z przywieraniem.

      OdpowiedzUsuń
    8. Ja lubię czarne, więc w takim kolorze mam :) Rzeczywiście komplet jest świetny :)
      A czy Twoje proporcje były do zjedzenia na jeden raz? bo moje są takie właśnie :)

      OdpowiedzUsuń
    9. Ja dziś zrobiłam w wersji z kakao. Rewelacja!! zdaniem szwagierki lepsze niż zwykła :)

      OdpowiedzUsuń
    10. Przepyszne gofry...

      OdpowiedzUsuń
    11. a wyszłyby te gofry jeśli dałabym zamiast mąki/budyniu - mleko w proszku ?

      OdpowiedzUsuń
    12. Nie, ponieważ skrobia ma za zadanie ściąć masę tak, że będzie zwarta a nie trzeba będzie jej zeskrobywać po okruszkach.
      Mleko niestety choć jest świetnym dodatkiem do pieczenia, w tym przypadku po prostu się rozpuści w masie.

      OdpowiedzUsuń
    13. Aniu niebo w gebie te gofry!!!Nastepnym razem sprobuje z kakao dzis natomiast dodalam odrobine aromatu maslanego.Aha i zamiast homo dodalam jogurt naturalny i wyszly superasne:)

      OdpowiedzUsuń
    14. ciekawe, że na jogurcie wyszły :) ja ogólnie na nim nie robię nic, bo sama woda z niego jest i ciężko coś upichcić, żeby nie trzeba było sypać skrobi czy otrębów duzo/

      OdpowiedzUsuń
    15. Ja mieszkam w Stanach i byc moze jogurt jest tu gestszy tzn raczej napewno jest gestszy i pewnie temu sie te gofry udaly.Akurat nie mialam serka homo i temu uzylam tego jogurtu wlasnie:) Dziekuje bardzo za super przepisy.Czesto korzystam.
      Magda

      OdpowiedzUsuń
    16. ja też zastąpiłam serek homo jogurtem naturalnym tyle że takim super gęstym z bakomy. wyszły całkiem dobre, chociaż dla mnie za bardzo było czuć w smaku otręby owsiane- następnym razem spróbuje więcej pszennych i to zmielonych. i były jak dla mnie trochę za chrupkie, bo zawsze lubiłam takie miękkie, ale jak długo nie potrzymałam w gofrownicy to się rozwalały. w każdym bądź razie dzięki za przepisy to mój drugi przepis z tego bloga i na pewno nie ostatni:)

      OdpowiedzUsuń
    17. Otreby owsiane muszą być w takiej dawce a pszenne to tylko dodatek!
      Absolutnie się ich nie mieli!
      Jak lubisz miękkie to odczekaj aż zmiekną, albo włóż na chwilę do woreczka, zaparują i zmiękną :)

      OdpowiedzUsuń
    18. jest super dzięki

      OdpowiedzUsuń
    19. Moja gofrownica jest do kitu wiec zrobilam w opiekaczu, bo juz tak mi sie gofra chcialo:) Wyszly przepysznie, choc przyznam, ze przejadlam dzis dawke maczki kukurydzianej o jaks lyzke....No trudno, grunt ze smakowalo:)
      Pozdrawiam
      Lidka

      OdpowiedzUsuń
    20. Mączki? a nie skrobi?
      Wiesz, jednorazowo jak się tak zdarzy, to nie ma co panikować :)

      OdpowiedzUsuń
    21. Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa

      OdpowiedzUsuń
    22. Witam

      Mnie wyszlo tylko 3:( ale musze przyznac ze,
      odlotowe!!:)W ogole super blog bardzo dziekuje
      za niego:):)Dzieki Tobie mam 3kg mniej a dobiero
      zaczelam w zeszly poniedzialek!:)Buziaki pa:):):)

      OdpowiedzUsuń
    23. O, to dziwne.. może głęboka gofrownica? małe jajka? złe ubicie białek?
      Gratuluję spadku :D
      pozdrawiam :D

      OdpowiedzUsuń
    24. Hey!
      Trafiłam na Twojego bloga kilka dni temu i już zdążyłam przetestować kilka przepisów - wszystkie okazały się mega pyszne!! Właśnie przed chwilą spałaszowaliśmy cała rodzinką gofry - wyszły genialne, nawet nasz synek się nimi zajadał :)
      Na pewno będę wracać na Twojego bloga jeszcze wiele razy :)

      OdpowiedzUsuń
    25. Zapraszam serdecznie, rozgość się z rodzinką :)
      pozdrawiam :D

      OdpowiedzUsuń
    26. Witam!
      Przepis super! Od dawna miałam ochotkę na jakiś deser, ale wszystkie ciasta nie chciały mi wyjść, a tu niespodzianka gofry wyszły idealne, chrupiące. Zrobiłam z odtłuszczonym kakao i po upieczeniu posmarowałam Danio light waniliowym.
      Pychota

      OdpowiedzUsuń
    27. Droga Aniu, bardzo często korzystam z Twoich przepisów i jestem pełna podziwu do tego co robisz i jak pomagasz innym w przebrnięciu przez tą dietę :) Właśnie działam na goframi i zauważyłam, że nie napisałaś kiedy dodać serek homogenizowany, ale domyślam się że przed dodaniem ubitego białka :) Dziękuję, że jesteś! Pozdrawiam! Basia :)

      OdpowiedzUsuń
    28. Basiu,
      dzięki za informację, już poprawiam :)
      Poprawiam przepisy więc czasem nie zauważę, że coś pominęłam ::P

      OdpowiedzUsuń
    29. Aniu czy można zrobić gofry z soji przemielonej na mąkę zamiast otrębów? A może jakaś tarta z użyciem tejże mąki? Wolę zapytać autorytetu kulinarnego, jakim dla mnie jestes niż sama kombinować z marnym skutkiem ;-P

      OdpowiedzUsuń
    30. Postanowiłam jednak zaryzykować z tą mąką sojową i upiekłam wytrawne gofry z przepisu na "bułki sojowe z opiekacza". Mam solidną gofrownicę, więc w efekcie otrzymałam to co zaplanowałam. Może w smaku średnie, ale już w formie kanapek z dużą ilością serka topionego i pasty tuńczykowej z tubki oraz ogórka konserwowego - świetne! Jeszcze raz dzięki za inspiracje Anno:)

      OdpowiedzUsuń
    31. A ile tego słodzika żeby wyszły słodkie? ja mam sodzik w proszku suisana gold...

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Zależy jakie lubisz, najlepiej spróbować masę przed pieczeniem. Ja lubię średnio słodkie i na mój słodzik to było albo 4-7 tabletek pokruszonych, albo 1 łyżka w proszku (nie pamiętam teraz którego słodziku używałam, bo miałam taki co 1 łyżka równała się 3 łyżkom cukru oraz taki gdzie 1 łyżka to 1 łyżka cukru).
        Poziom słodkości trudno dobrać dla ogółu osób.

        Usuń
      2. jak nie mam gofrownicy to moge zrobic to w tosterze ?

        Usuń

    Dziękuję za komentarz :)
    Zapraszam również na czat :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...