- duże plastry chudej szynki wieprzowej
- 3 ugotowane jajka
- 2-3 łyżki do wyboru: serka wiejskiego, serka homogenizowanego, jogurtu
- chrzan ze słoiczka
- pieprz czarny
- szczypta soli
- do wyboru: czosnek w proszku, cebula, suszona natka pietruszki, koper, szczypior itd.
- Serek wiejski rozdrobnić ugniatając widelcem.
- Jajka pokroić w drobną kostkę.
- Zmieszać jajka z serkiem wiejskim w takiej ilości, by masa nie była sucha.
- Dodać chrzan do smaku (musi być wyrazisty), sól, pieprz i wybrane przyprawy.
- Na brzeg szynki nakładać masę jajeczną i zwijać w rożki (lub koperty).
- Układać zawinięciem do spodu.
Na dniach warzywnych świetnie będzie pasować surowa papryka czerwona lub rzodkiew oraz szczypior.
Właśnie zjadłam, pycha! :)
OdpowiedzUsuńTylko chyba za mocno podpiekłam szynkę i była sztywna ale i tak smaczna, chociaż z taką zwykłą bardziej mi smakowało :)
Zależy co kto lubi :P
Dokładnie, każdy lubi inaczej, mnie z podpieczoną smakowało super, bo wogóle szynka wieprzowa podpieczona jest bardziej smaczna niż taka zwykła :) tak samo z drobiową :)
OdpowiedzUsuńAniu,czy Tobie udaje się trzymać rygorystycznie zasad dukana?:-)
OdpowiedzUsuńPróbuje się zmobilizować -po raz kolejny z reszta-i jakoś ciężko idzie:-(
Mam już wyrzuty sumienia z tego powodu:-)
Na dukanie swoje przeszłam :) od przerwania przez leki, przez rzucenie diety, bo po prostu jak u każdego przekroczyłam swój limit, do pięknego i skrupulatnego trzymania się :)
OdpowiedzUsuńKażdy jest inni, ma inną wolę, gratuluję osobom, które dietę przeszły bez szwanku, ale wspieram osoby, które miewają problem, bo dieta to kwestia psychiczna, jeśli nie uporządkujemy priorytetów w sobie, w główce to nijak sie to ma..
Nie rób sobie wyrzutu, to niezdrowe :) lepiej skupić się na celu, jeśli nie dajesza rady zrób jak dukan pisze, żeby zrobić 2 tygodnie 3-ciej fazy i znów wrócić, tak jest najlepiej, ale nie pozwójl sobie folgować.
Może zobacz moje posty w zakładce piszę sobie np. o restarcie? czy inne.. może ci to pomoże :)
pozdrawiam i głowa do góry, a kilogramy w dół! :)
Idealne na śniadanie, np jako dodatek do bułeczek z mięsem, ostre a za razem delikatne. Z dodatkiem warzyw są po prostu idealne.
OdpowiedzUsuń