ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 24 stycznia 2013

Kurczak w Kremie Warzywnym - Dieta Dukana

Bezsolne przepisy są u mnie teraz na czasie, choć tutaj przełamują to ogórki kiszone :P Ale dużo ich nie ma więc przymykam oko :)
Uwielbiam dodawać do garnka różne składniki i czekać co wyjdzie :) Efekt zachwycił mnie tak, że danie zniknęło w (dosłownie) 5 minut!
  • 2 ćwiartki kurczaka (oczyszczone ze skóry, błonek i umyte i podzielone na pół)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 plaster korzenia selera
  • 1 pomidor (sparzony i obrany ze skóry)
  • 2 małe liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 200ml wody
  • czubata łyżeczka cebuli suszonej
  • czubata łyżeczka czosnku w proszku
  • czubata łyżeczka kopru suszonego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pieprz czarny
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe (użyłam średnio małych)
  1. Mięso włożyć do szerokiego, niskiego garnka.
  2. Warzywa (oprócz ogórków) obrać, umyć i pokroić w kostkę tej samej wielkości.
  3. Włożyć do garnka.
  4. Dolać wody.
  5. Włączyć gaz, nakryć pokrywą.
  6. Gdy woda zacznie wrzeć, dodać przyprawy oprócz pieprzu.
  7. Zamieszać.
  8. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować 40-45 minut, do miękkości mięsa.
  9. Po ugotowaniu wyjąć mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe.
  10. Warzywa zmiksować blenderem, doprawić mocno pieprzem.
  11. Ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać do kremu.
  12. Mięso włożyć do kremu wymieszać dokładnie, by pokryć mięso.
  13. Jeśli trzeba, całość podgrzać.
*Potrawę można posolić, ale ogórki swoją sól mają :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...