Bezsolne przepisy są u mnie teraz na czasie, choć tutaj przełamują to ogórki kiszone :P Ale dużo ich nie ma więc przymykam oko :)
Uwielbiam dodawać do garnka różne składniki i czekać co wyjdzie :) Efekt zachwycił mnie tak, że danie zniknęło w (dosłownie) 5 minut!
- 2 ćwiartki kurczaka (oczyszczone ze skóry, błonek i umyte i podzielone na pół)
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 plaster korzenia selera
- 1 pomidor (sparzony i obrany ze skóry)
- 2 małe liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 200ml wody
- czubata łyżeczka cebuli suszonej
- czubata łyżeczka czosnku w proszku
- czubata łyżeczka kopru suszonego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pieprz czarny
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe (użyłam średnio małych)
- Mięso włożyć do szerokiego, niskiego garnka.
- Warzywa (oprócz ogórków) obrać, umyć i pokroić w kostkę tej samej wielkości.
- Włożyć do garnka.
- Dolać wody.
- Włączyć gaz, nakryć pokrywą.
- Gdy woda zacznie wrzeć, dodać przyprawy oprócz pieprzu.
- Zamieszać.
- Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować 40-45 minut, do miękkości mięsa.
- Po ugotowaniu wyjąć mięso oraz ziele angielskie i liście laurowe.
- Warzywa zmiksować blenderem, doprawić mocno pieprzem.
- Ogórki pokroić w drobną kostkę, dodać do kremu.
- Mięso włożyć do kremu wymieszać dokładnie, by pokryć mięso.
- Jeśli trzeba, całość podgrzać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)