- 1-2 ćwiartki kurczaka (oczyszczone ze skór, umyte, podzielona na części)
- 1 pomidor (sparzony i obrany ze skóry)
- 2 łodygi selera naciowego
- gruby plaster korzenia selera
- 2 marchewki
- kawałek pietruszki
- kapusta biała (ilość dowolna, dodałam gruby plaster)
- 4 kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól (lub przyprawa do zup, opcjonalnie kostki do zup)
- pół miseczki posiekanej mieszanki zieleniny: koper, natka pietruszki, por i łodygy selera (z korzenia)
- 800ml wody
- pieprz czarny
- ogórki kiszone (pokrojone w kostkę)
- Mięso włożyć do dużego garnka.
- Warzywa umyć, obrać i pokroić w równe kostki.
- Włożyć do garnka, dodać resztę składników (prócz zieleniny, pieprzu i ogórków).
- Zalać wodą.
- Gotować na maleńkim ogniu do miękkości mięsa (będzie lekko odchodzić od kości).
- W połowie czasu posolić i dodać zieleninę.
- Po ugotowaniu wyjąć mięso, zupę ostudzić i wyjąć liście laurowe i kulki ziela.
- Zmiksować zupę blenderem.
- Doprawić pieprzem.
- Przelać do talerzy, wierzch posypać ogórkiem.
Mięso można podzielić na małe kawałki i dodać do zmiksowanej zupy lub zjeść w całości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)