Przepis na 1 porcję.
- 2 łyżki mleka w proszku
- 0,5 płaskiej łyżeczki kawy rozpuszczalnej (lub aromat)
- ok. 80-100ml schłodzonego mleka zagęszczonego light (4%, bez cukru)
- słodzik do smaku
- Do kubeczka nalać 2 łyżki wody.
- Dodać mleko w proszku i kawę (lub aromat), wymieszać dokładnie.
- Gdyby masa była zbyt gęsta, dodać 1 łyżeczkę wody.
- Posłodzić do smaku, odstawić.
- Mleko zagęszczone posłodzić odrobinę.
- Ubić na luźną piankę.
- W miseczce lub szklance na dno położyć masę kawową, na wierzch piankę mleczną i oprószyć kakao.
- Odstawić do lodówki na 15-30 minut.
jak "ubić"?
OdpowiedzUsuńJa mam kubeczek plastikowy i mieszczą się w nim na szerokość 2 widełki od miksera, więc tym mikserem ubijam :)
UsuńDeser wyszedł pyyyyszny i jak na zdjęciu. Autorko bloga jesteś boska ;)
OdpowiedzUsuńświetny deser!
OdpowiedzUsuńI prosty :)
Usuń