Zupa o niezwykle delikatnej konsystencji i smaku. Polecam jak najbardziej w 3-ciej fazie z dodatkiem śmietany, która nadaje swoistego kwaskowego tła, w 2-giej fazie można zmieszać jogurt z serkiem wiejskim.
- 1 duża marchew
- 1/4 korzenia selera
- kluski: 1 duże jajko, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 łyżki wody, szczypta soli
- 1 litr wody
- 1,5 żeberkowej kostki do zup
- 2 łyżki śmietany (w 3 fazie) lub 2 łyżki śmietanki z kulkami z serka wiejskiego (w 2 fazie)
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- pieprz czarny + szczypta soli (w razie potrzeby)
- łyżka kopru świeżego lub mrożonego
- Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
- Wymieszać składniki na kluski w podanej kolejności, odstawić.
- Śmietanę lub śmietankę z kulkami wymieszać z natką, odstawić.
- Zagotować wodę, gdy będzie wrzeć, rozpuścić w niej kostki.
- Dodać starte warzywa.
- Gotować kilka minut do miękkości (zmniejszając w czasie gotowania gaz).
- Pod koniec zwiększyć gaz, rozlać masę kluskową (nie mieszać), odczekać chwilę, zamieszać po dnie i gotować minutę bez mieszania.
- Zahartować śmietanę (do śmietany dodawać po trochu gotującej się zupy i mieszać), wlać do zupy.
- Zagotować, doprawić pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
- Zupę zdjąć z gazu.
- Posypać koprem i zamieszać.
Naprawdę delikatna i naprawdę aksamitna zupka. Ugotowałam ją na jutro, ale nie mogłam oderwać się od miski. Jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńEwo,
OdpowiedzUsuńciesze sie ze zasmakowala, u mnie zniknela szybko, bo kazdy podjadal :)