ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 6 stycznia 2013

Zupa Aksamitna - Dieta Dukana

Zupa o niezwykle delikatnej konsystencji i smaku. Polecam jak najbardziej w 3-ciej fazie z dodatkiem śmietany, która nadaje swoistego kwaskowego tła, w 2-giej fazie można zmieszać jogurt z serkiem wiejskim.
  • 1 duża marchew
  • 1/4 korzenia selera
  • kluski: 1 duże jajko, 2 łyżki skrobi kukurydzianej, 2 łyżki wody, szczypta soli
  • 1 litr wody
  • 1,5 żeberkowej kostki do zup
  • 2 łyżki śmietany (w 3 fazie) lub 2 łyżki śmietanki z kulkami z serka wiejskiego (w 2 fazie)
  • 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
  • pieprz czarny + szczypta soli (w razie potrzeby)
  • łyżka kopru świeżego lub mrożonego
  1. Marchew i seler obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  2. Wymieszać składniki na kluski w podanej kolejności, odstawić.
  3. Śmietanę lub śmietankę z kulkami wymieszać z natką, odstawić.
  4. Zagotować wodę, gdy będzie wrzeć, rozpuścić w niej kostki.
  5. Dodać starte warzywa.
  6. Gotować kilka minut do miękkości (zmniejszając w czasie gotowania gaz).
  7. Pod koniec zwiększyć gaz, rozlać masę kluskową (nie mieszać), odczekać chwilę, zamieszać po dnie i gotować minutę bez mieszania.
  8. Zahartować śmietanę (do śmietany dodawać po trochu gotującej się zupy i mieszać), wlać do zupy.
  9. Zagotować, doprawić pieprzem i ewentualnie szczyptą soli.
  10. Zupę zdjąć z gazu.
  11. Posypać koprem i zamieszać.

2 komentarze:

  1. Naprawdę delikatna i naprawdę aksamitna zupka. Ugotowałam ją na jutro, ale nie mogłam oderwać się od miski. Jest naprawdę pyszna. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ewo,
    ciesze sie ze zasmakowala, u mnie zniknela szybko, bo kazdy podjadal :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...