Omlet wbrew pozorom nie jest bardzo ostry, bo nabiał neutralizuje ostrość papryki, a nadaje mu ona smaku, wyrazistości i koloru.
Porcja na 3 omlety.
- 200-250g twarogu w kostce
- 1 łyżeczka pasty chilli (może być w proszku)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- mała cebula
- wędlina drobiowa
- sól
- pieprz
- 2 jajka
- 0,5 łyżeczki sody
- koncentrat lub ketchup do smarowania
- Warzywa i wędlinę pokroić drobno.
- Wszystkie składniki oprócz koncentratu umieścić w miseczce.
- Rozgnieść i wymieszać dokładnie.
- Rozgrzać patelnię przetartą olejem - średni płomień.
- Nałożyć część masy na patelnię, nakryć pokrywą.
- Prażyć 2-3 minuty, aż spód się zrumieni i obrócić.
- Każdy omlet posmarować warstwą koncentratu i kłaść jeden na drugim.
Na dniach warzywnych można wkroić paprykę lub brokuła.
Pyszne i pikantneee:) a mój nie dukanowy mąż nie mógł się ich najeść tak mu smakowały:)
OdpowiedzUsuńW sumie to mam dwa pytania: jak to jest z tą pastą chilli, w jakich fazach można używać? I przede wszystkim: jaką pastę polecasz? Bo ja widzę tego dużo i zazwyczaj drogo na studencką kieszeń, więc wolę dopaść coś wypróbowanego :)
OdpowiedzUsuńPasta chilli od 2 fazy (choć i na 1 by się nadawała), moja pasta jest z Netto, co jakiś czas za 3,99 można dostać słoiczek wypełniony w 98-99% mielonym chilli i jakimś dodatkiem? nie mam pod ręką słoiczka, w każdym razie nie ma tam właściwie nic prócz tego :) Innych past nie znam :) Jeśli cenisz ostrość zawsze możesz użyć chilli w płatkach do zmielenia (w kauflandzie za 3-4zł jest niesamowicie wydajny słoiczek z młynkiem z płatkami chilli, wystarczy odrobinka).
OdpowiedzUsuńDziękuje ładnie za informacje, jutro przebadam netto, może tam znajdę teraz. A jak nie, to wyprawa na drugi koniec miasta do Kauflandu mnie nie zabije :) I pytałem bardziej z ciekawości, bo ja teraz faza 4. 125 na 73 kg :D Ale i tak większość deserów jakie robię, to dukanowe. Przepis na ptasie mleczko do dziś jest intensywnie przeze mnie wykorzystywane :D
OdpowiedzUsuńZrobilam- dobre, ale chilli dodalam prawdziwej papryczki zamiast pasty ;)
OdpowiedzUsuńPasta jest ostrzejsza od papryczki a ja lubię bardzo ostro jeść :) Papryczka nabiera ostrości po suszeniu lub marynowaniu.
Usuńcudowne przepisy!!!!!! ułatwiaja diete:) dziekuje ogromnie
OdpowiedzUsuńTo chyba najbardziej niedoceniony przepis na tej stronie - jest absolutnie genialny, omlet wyszedł dużo lepszy niż oryginalny z samych jajek. Jest też bardzo puszysty i wręcz rozpływa się w ustach. Poza tym podana porcja musi być niezwykle sycąca - ja zrobiłam z 150g twarogu (bo tyle miałam) i jednego jajka i czuję, że pękam. Oficjalnie ten przepis przebija moje ulubione - gofry twarogowe i ciasto czekoladowe z serka wiejskiego i ten omlet staje się teraz numero uno.
OdpowiedzUsuńP.s Zjadłam połowę bez keczupu i połowę z nim i obie były tak samo smaczne :) A ja uwielbiam ketchup, wiec to dziwne, że bez niego mi smakowało :D