ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 29 listopada 2012

Twaróg Domowy - Dieta Dukana

Twaróg robiony ze świeżego mleka, prosto od krowy jest nieporównywalny w smaku i aromacie z kupnym twarogiem lub z mleka pasteryzowanego.
Niestety dostępność świeżego krowiego mleka jest znikoma.
Na szczęście z mleka z kartonu, czyli UHT, można jak najbardziej zrobić twaróg, równie pyszny.
Można również użyć maślanki do zrobienia twarogu.
  • Twaróg z mleka UHT:
  • 2 litry mleka (używam tylko 3,2%)
  • sok z cytryny na twaróg suchy, sztywny LUB kubeczek jogurtu na twaróg bardziej kremowy
  1. Mleko przelać do garnka.
  2. Podgrzewać mleko, uważając, by nie gotować.
  3. Do gorącego mleka (gdy zacznie delikatnie bąbelkować) dodać 2 łyżki soku z cytryny lub jogurt.
  4. Mieszając obserwować, czy od mleka oddzielają się grudki i oddziela zielonkawa serwatka.
  5. Jeśli nie zacznie się oddzielać po kilku minutach, dodać jeszcze soku lub jogurtu.
  6. Po ok. 10 minutach wyłączyć gaz.
  7. Gdy całe mleko będzie składało się z czystej serwatki i grudek twarogu (nie mieszać, by po wirowaniu opadło), przelać całość przez sito wyłożone tetrą (zwykła tetrowa pielucha).
  8. Przepłukać kilka sekund zimną wodą (robiony na jogurcie NIE płukać).
  9. Zawiesić np. na kranie by odciekł.
  10. Twaróg po 1 godzinie jest już dość suchy, można odciekać krócej lub dłużej w zależności od potrzeby.
  • Twaróg z maślanki:
  • 2 litry maślanki
  1. Maślankę ogrzewać, uważając by nie zagotować.
  2. Gdy zacznie się rozwarstwiać, wyłączyć gaz.
  3. Gdy ostygnie i będzie całkowicie oddzielona część twarogowa od serwatki, przelać całość przez sitko wyłożone tetrą (zwykła pielucha tetrowa).
  4. Zawiesić np. na kranie do odcieknięcia (im dłużej, tym twaróg będzie bardziej suchy).
*Jeśli chcemy uzyskać twaróg w kostce, należy po przelaniu przez sito, zawinąć w tetrze, przycisnąć go czymś ciężkim na przynajmniej 1 godzinę np. wypełnionym garnkiem.

6 komentarzy:

  1. Wow - świetny pomysł, nie wiedziałam, że to takie proste! Ciekawe tylko, czy z moimi umiejętnościami wyjdzie mi dobry twarożek, ale na pewno spróbuję tego z mleka, maślankę lubię pić samą ;p Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej, mam pytanie. Czy będąc w drugiej fazie mogę jeść taki twarożek robiony w domu z mleka od krowy? Mieszkam na wsi i mam taką możliwość ale do tej poru kupowałam a wiadomo do tanich to on nie należy. Z mleka najpierw odciągana jest śmietanka ale nie wiadomo ile to ma tłuszczu..
    Bardzo fajny blog, często korzystam z Twoich pomysłów. Pozdrawiam Zuza

    OdpowiedzUsuń
  3. Sookie,
    z maślanki lub mleka zsiadłego wyjdzie kwaskowy :)
    Z mleka uht lub krowiego wyjdzie niekwaśny :)
    Spróbuj zrobić, to nie jest trudne :) Musi wyjść, tylko nie dodawać zbyt dużo zakwaszacza typu cytryna :)
    A gurdki mogą wydawać się małe, ale będą zbite po odlaniu :)

    Zuza,
    w sumie nie wiem ile ma taki twaróg tłuszczu? Ale ze śmietanki robi się masło czyli jest tłusta, a mleko bez smietanki jest chudsze :)
    Na mój rozumek mozesz zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. właśnie robię :) z czegoś co jest jakby jogurtową maślanką :) zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieję, że cos dobrego, bo u mnie trudno o ser twarogowy, więc było by to wybawienie :)ładnie się oddzieliło, teraz stygnie..
    Beth

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zrobiłam, już śladu po nim nie ma :) wyszedł na prawdę świetny, nie suchy, lekko kremowy, z 1l maślanki wyszło mi jakies 150g, dziś będę robiła z mleka, orientujesz się czy z mleka wychodzi mniej więcej taka sama ilość jak z maślanki?
      Beth

      Usuń
  5. Beth,
    z maślanki jest super, inny niż z mleka.
    Co do ilości to nie pamiętam jaka była różnica? ale wszystko zależy od stopnia odcieknięcia im bardziej suchy tym lżejszy.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...