Niestety dostępność świeżego krowiego mleka jest znikoma.
Na szczęście z mleka z kartonu, czyli UHT, można jak najbardziej zrobić twaróg, równie pyszny.
Można również użyć maślanki do zrobienia twarogu.
- Twaróg z mleka UHT:
- 2 litry mleka (używam tylko 3,2%)
- sok z cytryny na twaróg suchy, sztywny LUB kubeczek jogurtu na twaróg bardziej kremowy
- Mleko przelać do garnka.
- Podgrzewać mleko, uważając, by nie gotować.
- Do gorącego mleka (gdy zacznie delikatnie bąbelkować) dodać 2 łyżki soku z cytryny lub jogurt.
- Mieszając obserwować, czy od mleka oddzielają się grudki i oddziela zielonkawa serwatka.
- Jeśli nie zacznie się oddzielać po kilku minutach, dodać jeszcze soku lub jogurtu.
- Po ok. 10 minutach wyłączyć gaz.
- Gdy całe mleko będzie składało się z czystej serwatki i grudek twarogu (nie mieszać, by po wirowaniu opadło), przelać całość przez sito wyłożone tetrą (zwykła tetrowa pielucha).
- Przepłukać kilka sekund zimną wodą (robiony na jogurcie NIE płukać).
- Zawiesić np. na kranie by odciekł.
- Twaróg po 1 godzinie jest już dość suchy, można odciekać krócej lub dłużej w zależności od potrzeby.
- Twaróg z maślanki:
- 2 litry maślanki
- Maślankę ogrzewać, uważając by nie zagotować.
- Gdy zacznie się rozwarstwiać, wyłączyć gaz.
- Gdy ostygnie i będzie całkowicie oddzielona część twarogowa od serwatki, przelać całość przez sitko wyłożone tetrą (zwykła pielucha tetrowa).
- Zawiesić np. na kranie do odcieknięcia (im dłużej, tym twaróg będzie bardziej suchy).
Wow - świetny pomysł, nie wiedziałam, że to takie proste! Ciekawe tylko, czy z moimi umiejętnościami wyjdzie mi dobry twarożek, ale na pewno spróbuję tego z mleka, maślankę lubię pić samą ;p Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuńHej, mam pytanie. Czy będąc w drugiej fazie mogę jeść taki twarożek robiony w domu z mleka od krowy? Mieszkam na wsi i mam taką możliwość ale do tej poru kupowałam a wiadomo do tanich to on nie należy. Z mleka najpierw odciągana jest śmietanka ale nie wiadomo ile to ma tłuszczu..
OdpowiedzUsuńBardzo fajny blog, często korzystam z Twoich pomysłów. Pozdrawiam Zuza
Sookie,
OdpowiedzUsuńz maślanki lub mleka zsiadłego wyjdzie kwaskowy :)
Z mleka uht lub krowiego wyjdzie niekwaśny :)
Spróbuj zrobić, to nie jest trudne :) Musi wyjść, tylko nie dodawać zbyt dużo zakwaszacza typu cytryna :)
A gurdki mogą wydawać się małe, ale będą zbite po odlaniu :)
Zuza,
w sumie nie wiem ile ma taki twaróg tłuszczu? Ale ze śmietanki robi się masło czyli jest tłusta, a mleko bez smietanki jest chudsze :)
Na mój rozumek mozesz zrobić :)
właśnie robię :) z czegoś co jest jakby jogurtową maślanką :) zobaczymy co z tego wyjdzie, mam nadzieję, że cos dobrego, bo u mnie trudno o ser twarogowy, więc było by to wybawienie :)ładnie się oddzieliło, teraz stygnie..
OdpowiedzUsuńBeth
zrobiłam, już śladu po nim nie ma :) wyszedł na prawdę świetny, nie suchy, lekko kremowy, z 1l maślanki wyszło mi jakies 150g, dziś będę robiła z mleka, orientujesz się czy z mleka wychodzi mniej więcej taka sama ilość jak z maślanki?
UsuńBeth
Beth,
OdpowiedzUsuńz maślanki jest super, inny niż z mleka.
Co do ilości to nie pamiętam jaka była różnica? ale wszystko zależy od stopnia odcieknięcia im bardziej suchy tym lżejszy.