ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 21 grudnia 2012

Jajka na Miękko - Dieta Dukana

Ugotowanie jajka na miękko wydaje się banalne, prawda?
W rzeczywistości jajko to sprytny obiekt, który trzeba przechytrzyć, biorąc pod uwagę jego wielkość i ulubione ścięcie żółtka :)
Jajko w takiej formie (na miękko) zachowuje swoje wartości odżywcze, im dłużej gotowane jest jajko, tym mniej wartości jest zachowanych i trudniej jest ono trawione, najlepsze jajko to takie, które ma ścięte białko i luźne, kremowe żółtko.
Gotując jajka w ten sposób mamy pewność, że skorupka nie pęknie :)
  • jajka
  • sól lub inny dodatek do jajka typu pieprz, natka pietruszki
  1. Zamierzoną ilość jajek umyć i włożyć do małego garnka.
  2. Nalać tyle zimnej wody, by jajka były nie całkiem nakryte - ok. 0,5cm poniżej czubka jajka.
  3. Pozostawić na kilka chwil, by temperatura jajek wyrównała się z temperaturą wody (postawienie jajek od razu na gaz powoduje ich pękanie).
  4. Włączyć średni gaz, odliczyć 10 minut (maleńkie jajko gotuje się ciut krócej).
  5. W międzyczasie gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć gaz do minimum, by jajka się lekko gotowały.
  6. Ugotowane jajka przelać zimną wodą, by się nie gotowały już w środku.
*Jajko najłatwiej przeciąć nożem - położyć jajko na blat trzymając za szerszą część i szybko ciachnąć nożem blisko wąskiej części.

11 komentarzy:

  1. W następnym odcinku: Serek Danio z łyżeczką...

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak jak napisałaś, niby banalne ale takie przepisy są super pomocne. Anonimowy powinien spróbować ugotować perfekcyjne jajko na miękko i wtedy pisać idiotyczny komentarz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Marto,
    dokładnie :) a wartościowanie przepisów przez malkontentów uważam za brak wyobraźni w odniesieniu do potrzeb ludzi, którzy robią coś pierwszy raz w życiu i wtedy szukają info :)

    OdpowiedzUsuń
  4. anonimowy taki mądry, to po co wchodzi na bloga i komentuje? niech sam tworzy przepisy a nie dość, że korzysta z bloga, to jeszcze marudzi.
    Aniu masz rację, takie informacje są potrzebne. Sama jak gotuję jajka na miękko to mi wychodzą różnie, spróbuję tym sposobem :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja już nie gotuję jajek na miękko. Kiedy woda się zagotuje wyłączam płytę i pozwalam żeby doszły same. 10 minut i gotowe. Nigdy nie wyjdą na twardo ani za surowe. To mój idealny przepis. Ale każdy ma swój :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak robię z jajkami do zup, które dodaję bez skorupki na wrzątek i nakrywam pokrywą na minimum 10 minut, najlepiej 15 :)
    Ale w skorupkach bałabym się tak zrobić, bo bakterie nie zostaną zniszczone :(
    Trochę za duże ryzyko :(

    OdpowiedzUsuń
  7. Macie dziewczyny rację, niby (właśnie-niby)proste i popularne danie ale zawsze warto podejrzeć jak przygotowują je inni i na pewno ktoś, kto stawia pierwsze kroki skorzysta.Znam osoby, które np.nigdy w życiu nie smażyły naleśników bo im nie wychodzą, bo się rwą czy przyklejają. Tak samo jest z jajkami na miękko, ciężko wyczuć odpowiedni moment żeby wyszły takie jakie chcemy.A komentarzami troli, które wpadają i sieją zamęt nie warto się przejmować(tym jadem to się kiedyś sami wykończycie)Nasza Ania chyba się już uodporniła ;)Pozdrawiam cieplutko i świątecznie tych normalnych. Dorcia

    OdpowiedzUsuń
  8. Moj sposob na idealne jajko to wlozyc jajko do wrzatku na 2.5 minuty zawsze wychodza idealne

    OdpowiedzUsuń
  9. We wrzątku pękają jajka, za duży szok temperaturowy :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...