ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 13 lutego 2012

Lody Pistacjowe - Dukan

  • 4 łyżki serka twarogowego Emilki
  • 8 łyżeczek mleka w proszku (z górką)
  • 10 tabl słodziku (rozkruszony jak zawsze)
  • 8 kropli aromatu pistacjowego (klik)
  • barwnik zielony (klik)
Lody pistacjowe, to jest coś, co każdy musi spróbować. To mój smak lodów z dzieciństwa :) Dodatek syropu malinowego świetnie komponuje się z całością.
  1. Serek połączyć ze słodzikiem (do smaku) oraz z mlekiem w proszku, wymieszać dokładnie aż masa będzie gładka i błyszcząca.
  2. Dodać aromat oraz odrobinę barwnika (im dłużej mieszamy, tym kolor robi się intensywniejszy, dlatego dozowanie jest minimalne i ewentualnie dodać po odrobince. Uprzednio dobrze rozmieszać).
  3. Masę przełożyć do dowolnej formy. Polecam wyłożyć ją folią przezroczystą, jeśli forma nie jest silikonowa. 
  4. Nakryć folią lub pokrywą.
  5. Zamrażać (bez mieszania) ok 3-4 godzin.
  6. Przed podaniem odczekać kilka minut aż lody odtają lekko.
  7. Można polać odrobiną syropu (zaprawy) bez cukru, najlepiej malinową.

25 komentarzy:

  1. MMMMMMMMMMMniam :) ja zrobię bez słodziku, bo mleko w proszku samo w sobie już słodkie :) DZIĘKI!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak zobaczyłam wczoraj to zdjęcie to doszłam do wniosku, że lody to coś co za mną chodzi :)
    Miałam te składniki, więc zrobiłam, tylko proporcje "na oko". Aromat kokos. Pychotka, do tego kubek kawy rozpuszczalnej :)

    Pozdr.
    Lili

    OdpowiedzUsuń
  3. I jak bez słodziku smakowało? bo mnie jednak mleko nie jest na tyle słodkie by robić bez :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. PYSZNOŚCI! nie lubię mocno słodkich rzeczy, więc bez słodziku dla mnie było idealne! Uwielbiam lody, a te są genialne tak samo jak TY i Twoje przepisy! :) Dzięki :)

      Usuń
    2. Miło :) ja lubię średnio słodkie, ale lody jednak muszą mieć ta słodycz :)

      Usuń
  4. Lili,
    kokosowe musiały być obłędne :)
    Jak napisałaś o kokosie to mnie się właśnie kokosowych zachciało :)
    Ale nie bedę robić takich samych, tylko jakieś inne trzeba pokombinować :)
    Takie specjalne do tego aromatu :D i już chyba wiem jakie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokos idealnie pasuje to mleka w proszku :) Poza tym akurat ten aromat miałam na wierzchu.
    Ale też będę kombinować dalej.
    Mogłabym w końcu zainwestować w barwniki, ale zawsze są inne wydatki.

    Lili

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie się czerwony kończy :( chyba najczęściej uzywałam hehe :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu jakie mają być te łyżki z serkiem? Płaskie? z lekką górką? czy czubate? On jest dość zwięzły i jak się postaram to i całe opakowanie serka w tych 4 łyżkach mi się zmieści.

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie większe dość :) mnie wyszło gramowo coś 200g chyba i dawałąm takie duże z górką.

    OdpowiedzUsuń
  9. Anno a z tych proporcji wychodzi jedna kulka lodów? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ nie :) ja miałam 4 :) ale zdjęcie to zdjęcie, powinno być ładne :) 4 kulki by tu nie pasowały :) tak samo z muffinami czy paluszkami, to nie pstrykam wszystkiego, bo się w obiektyw nie mieści hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  11. własnie wszamam, są pyszniutkie :) Ale mam pytanko - czy stanie się coś "złego" jak zostawię lody na noc w lodówce, czy to dopuszczalne? Nie chcę by zamarzły na kość czy coś, a chcę zrobić ponownie w przyszłym tygodniu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Zamrożone? czy jak?
    Bo po zamrożeniu w lodówce to one odtają.
    Szybko odmarzają więc nawet jak zamarzną mocno to wyjmiesz wcześniej i już :)
    Choć zawsze najlepiej na świeżo robić :)
    Nie przechodzi obcymi zapachami z zamrażarki.

    OdpowiedzUsuń
  13. Pyszne sa, dzisiaj robiłam ;)Tylko ze źle przeczytałam i zamiast 8 łyżeczek mleka w proszku dałam 8 łyżek( z górka!). Ale dzieki temu były jeszcze bardziej aksamitne, jak lody z prawdziwej smietanki nie takie wodniste. W mojej wersji z aromatem toffi, polecam ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Słodko i mlecznie :)
    Następnym razem napisz czy poprawnie zrobione też ci smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  15. polecam lody z mleka zagęszczonego light 4% tł. schłodzone ubic na pianę, posłodzić słodzikiem dodac aromat, najlepiej śmietankowy lub kokosowy i zamrozić, smakują dokładnie jak ze sklepu. polecam.

    Aniu Twoje przepisy są genialne, gratuluję.
    asia-sia-sia

    OdpowiedzUsuń
  16. hmm.. a mnie sie rozpłynęły jak takie robiłam, może masz mocniejszą zamrażarkę? albo ja miałam zły dzień na ubijanie :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Aniu, coś może być w tej zamrażarce, bo ja mam taką z funkcją super frost i zawsze włączam tę opcję i wtedy lody są piankowe, pyszne. a mama nie ma takiej opcji i lody (z mleka) są bardziej zbity, ale smak jest rewelacyjny, tak czy siak :)

    asia-sia-sia

    OdpowiedzUsuń
  18. Ooo, z taką funkcją to można wszystko :)
    Ale większość nie ma takich bajerów :P
    Samo mleko skondensowane jest pyszne, w każdej innej formie również :)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  19. czy to porcja na jeden dzien?:) nie moge nigdzie znalezc ile mleka w proszku jest dopuszczalne...

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie ma limitu na mleko w proszku, nie mam pojęcia skąd pojawiają się takie pytania?
    Przecież mleko to mleko a czy w proszku czy płynie to nie m różnicy :)
    pozdrawiam i jedz lodów ile chcesz :D

    OdpowiedzUsuń
  21. dziekuje za odpowiedz:) po prostu przerazila mnie ilosc weglowodanow na 100g.

    OdpowiedzUsuń
  22. Czemu? Przecież to taka sama wartość jak dla mleka płynnego :)
    A masz granulowane czy zwykłe w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  23. Te lody są BOSKIE! Dałam do nich pokruszone pistacje (tak wiem, orzechy zabronione, ale to moja dieta i moje kilogramy) i wyszły przepyszne. Wpisuję na stałe do zeszytu z przepisami, nawet po zakończeniu diety będą stale gościć w moim menu.
    Karola

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...