ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 16 października 2010

Ruloniki Jajeczne - Dieta Dukana

Ot, danie na śniadanie :) Szybkie i pociesze dla oka ruloniki. Można spożywać same lub z dodatkiem pieczywa.

  • 4 plastry wędliny z kurczaka lub inna
  • 2-3 lub nawet 4 jajka ugotowane na twardo
  • majonez domowy (klik)
  • przyprawy: do jajek, czosnek, pieprz, itd..
  • opcjonalnie w zależności od fazy: cebula, kawałek korniszona, warzywa w kostkę, szczypior (w fazie uderzeniowej - jako przyprawa może być świeża lub suszona cebula lub ogórek ze słoika)
  1. Jajka posiekać.
  2. Plasterek wędliny posmarować majonezem i posypać przyprawami.
  3. Nałożyć na jeden brzeg posiekana jajka, posypać przyprawami.
  4. Zwinąć w rulon lub złożyć na pół.
  5. Przewiązać szczypiorem (jeśli jest sztywny - sparzyć go wrzątkiem).

    2 komentarze:

    1. Witam - po raz pierwszy goszczę u Ciebie - bardzo tu miło i smakowicie... Twoje ruloniki pięknie wygladają - myślę, że super nadają się do przeróbki imprezowej: do ułożenia ciasno w naczyniu (np. prostokątne kamionkowe) i zalać tężejącą żelatyną - zamiast jajek może byc też kremowy serek pół na pół z twardszym z kostki przyprawiony na ostro...jak sądzisz?
      pozdrawiam, A

      OdpowiedzUsuń
    2. Myślę, że jeśli lubisz jedzonko w galarecie to czemu nie :) osobiście nie jem takich wynalazków jak "coś w galarecie", ale jeśli moge doradzić, to sam serek z wędliną i galareta to chyba za mało? bo galaretę musisz jakoś doprawić, żeby samą żelatyną nie było czuć.

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za komentarz :)
    Zapraszam również na czat :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...