ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 10 października 2012

Bajaderki z Okary - Dukan

14 bajaderek wielkości trochę większej od kulek do ping ponga.
Wersja pierwsza :) pyszna, jeśli wydawać się trochę sucha, polecam testować z gotowym budyniem (niewielka ilość).
Powinnam zacząć od samego przepisu na okarę i inne przetwory z soi, ale nie mam foto.
Znalazłam bajaderki (przepis jest z 3 marca!, jak ten czas leci...). 
Później wrzucę ten opis do osobnego przepisu.
Aby uzyskać tyle okary należy: przez 12 godzin (najlepiej przez noc)  moczyć 145g umytej soi (niepełna szklanka o pojemności 230ml). Opłukać, przełożyć do pojemnika w którym będziemy miksowali (blenderem lub w mikserze z kielichem). Wlałam niepełny litr wody ml (robiłam mleko sojowe, można dać mniej jeśli chcemy tylko okarę). Zmiksować aż będzie super gładkie. Odcedzić na tetrze (pielucha tetrowa)i dobrze odcisnąć! To co wodniste to mleko sojowe, które trzeba zagotować, żeby można było je pić, to co suche to okara (też trzeba poddać obróbce cieplnej). Jeśli mamy już okarę, możemy robić bajaderki :)
  • 200g okary (opis niżej)
  • 6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
  • słodzik do smaku (dałam chyba 10 sztuk)
  • 2łyżki mleka w proszu
  • aromat wieloowocowy (klik) 
  • aromat śmietankowy (klik)
  • posiekana i namoczona żurawina
  • opcjonalnie odrobina mleka w płynie lub wody 
  • gęsta polewa czekoladowa (klik) (może być tylko z aromatem czekoladowym)
  1. Rozgrzać piec do 180*
  2. Otręby i okarę wymieszać dokładnie.
  3. Przełożyć do keksówki (moja silikonowa, inne wyłożyć papierem).
  4. Piec 3o minut.
  5. Ostudzić w uchylonym piecu.
  6. Masa będzie sypka, dodać do niej resztę składników.
  7. Zbijać małe kulki (jeśli będzie się słabo lepić, dodać opcjonalny płyn).
  8. Gotowe kulki moczyć w polewie i odstawić do obeschnięcia.
*Najlepiej układać w papilotkach :)

14 komentarzy:

  1. Czyli okara to tak jakby odtłuszczona miazga sojowa?Bo marzą mi się ciasta z miazgi sojowej ale samo ziarno soi ma dużo tłuszczu....

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, chudziutkie to :)
    Ja od marca (od bajaderek) nie robiłam nic z niej, bo nie mogłam kupić ziarna (tam gdzie kupowałam kiedyś to nie mają już), dopiero niedawno znalazłam w nowym sklepiku i kupiłam od razu 2 paczki, więc będę sobie coś z tego robić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajaderki wyglądają super!Hmmm...A jaki to ma smak? :) Czytałam trochę o tych "okarowych" wyrobach :) Czy to ma być zwykła soja? Ach, no i jak najlepiej podgrzac tą już prawie gotową okarę? Ale najpierw opisz smak, bo jestem strasznie ciekawa! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jesteś niesamowita!!! Beata

    OdpowiedzUsuń
  5. Carunia,
    jaki smak? bajaderkowy :) Aromat wieloowocowy zastępuje tą mieszaninę ciast i smaków jak w bajaderkach sklepowych (są różna odmiany bajaderek pewnie).
    Bajaderki są bardziej kruche (sypkie) dlatego napisałam, żeby w razie co pokombinować z budyniem lub dolać płynu.. a może więcej mleka w proszku sypnąć? Mnie smakowały oryginalnie, ale umaczane w dużej ilości polewy :)
    Pewnie przerobię je jeszcze na inne wersje, ale tymczasowo jestem w tej kwestii zawieszona :)
    Okarę jeśli nie pieczesz to musisz zagotować i gotować mniej więcej 40 minut.

    OdpowiedzUsuń
  6. Beata,
    dzięki :) dobrze wiedzieć :D

    OdpowiedzUsuń
  7. czy zamiast okary można użyć gotowych kotletów sojowych nie posiadam sprzętów kuchennych aby ją stworzyć

    OdpowiedzUsuń
  8. Okara to nie kotlety. Niestety nie można ich użyć zamiennie, kotlety mają swój smak, konsystencję i chłonność.
    To 2 zupełnie inne twory (choć z tego samego)

    OdpowiedzUsuń
  9. A ja tyle tego wyrzuciłam! :)
    Robiłam kiedyś tofu z dwóch paczek suchej soi.
    Oczywiście wyszło okropne, bo jakiś trefny przepis wybrałam. Wyrzuciłam wszystko :)
    Z tej okary parę kotletów zrobiłam i tyle :D

    OdpowiedzUsuń
  10. hmm.. może źle przygotowałaś? robienie tofu jest i łatwe i trudne :) może gotowałaś okarę z mlekiem sojowym? stąd niedobre?
    Tofu takie surowe jest specyficzne.. ja osobiście wolę to kupne niż domowe hehe :) pewnie dlatego go tu jeszcze nie wrzuciłam, puki nie obmyślę, jak je zrobić by mi smakowało, bo nie wrzucę tu nic niejadalnego :)
    A z 2 paczek soi tu musiało ci chyba z 6 litrów wyjść (zależy jaki gramaż) :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witam!!!! Czy to jest przepis na dwa dni, czy wiecej????

    OdpowiedzUsuń
  12. zgodnie z dawkowaniem otrębów, czyli na 2 dni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...