ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 31 października 2012

Twaróg w Przyprawach na Kanapki - Dukan

Twaróg na kanapkach? Owszem, ale ze smakiem ;)
  • twaróg w kostce (ilość dowolna)
  • sól 
  • pieprz czarny
  • odrobina jogurtu lub serka homogenizowanego
  • ulubione zioła (do wyboru: prowansalskie, bazylia, oregano, włoskie, szczypiorek, natka pietruszki, itd...)
  • od 2 fazy warzywa posiekane bardzo drobno (cebula, pomidor, ogórek, rzodkiewka, itd...)
  • przyprawy (cebula suszona, papryka słodka lub ostra, curry, itd...)
  • ziarna zależne od fazy (sezam prażony, siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, itd...)
  1. Twaróg jeśli mokry, odcisnąć w ręcznik. 
  2. Wyrobić na gładką masę.
  3. Dodać jogurt (tyle, by masa nie była sucha).
  4. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  5. Dodać posiekane warzywa i wymieszać.
  6. Uformować niewielkie kulki i otoczyć w przyprawach.
  7. Gotową kulką posmarować kromki pieczywa.
*Można również wymieszać twaróg z ziołami, warzywami i przyprawami + jogurt, bez formowania kulek.

10 komentarzy:

  1. Gotową kuleczkę zjeść z apetytem ;-)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Można i tak :) choć ja twaróg muszę mieć "z czymś", tak się nauczyłam jeść, że nigdy nie jadłam samego, prócz na słodko :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Anno,powinnaś zostać fotografem jedzenia:D
    A z czym te kuleczki wcinasz?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh, dziękuję :D Staram się :D
    A kuleczki jadłam z chlebkiem chyba lnianym? i bułką z patelni :) ale z bułeczką nie robiłam już kuleczek, tylko w formie past kolorowych i dodałam więcej jogurtu :)
    Przepis powstał w lipcu tego roku :) opóźniona premiera :P

    OdpowiedzUsuń
  5. Super to wygląda :)
    Jak cake pops, słodkie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Można zrobić na słodko :D
    I chyba tak kiedyś zrobię, już nawet wiem jakie :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Aniu na zdjęciu wyglądają jak japońskie dango :D Robiłam na ostro z pieprzem kajeńskim i wyszły super PS sezam i siemię lniane można jeść w II fazie? bo sezam gdzieś przeczytałam że tak a info o ziarenkach siemienia nie znalazłam :( Pozdrawiam Paula :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż sobie poszukam o czym mówisz :)
    Sezam możesz na 2, ale siemię nie jest wymienione, trudno powiedzieć, choć jak odtłuszczone mielone (preparat) spożywam w formie jedzenia (bułki itd).
    Dukan wiele rzeczy pomija i nie mówi wprost :(
    Ogólnie o ziarnach i pestkach powiem od siebie, że są niesamowicie zdrowe, mają zdrowe kwasy tłuszczowe i dużo, dużo witamin, ale dlaczego dukan jako przyprawę wybrał tylko sezam? jedyne co broni jego decyzję, to to, że od kiedy napisał o sezamie to wiele nowych produktów doszło, niestety nie ma ich w książce, bo minęli się w czasie :P
    Jak uważasz, ja myślę, że odrobina nie zaszkodzi, bo twaróg jest chudy więc jego białko zbije tłuszcz z siemienia :d

    OdpowiedzUsuń
  9. Też tak myślę że odrobina ziarenek nie zaszkodzi. Odtłuszczony len na stałe zagościł w moim menu w formie chleba lnianego z Twojego przepisu :) A co do dango to od razu mi się skojarzyło bo jestem małą maniaczką wszystkiego co japońskie chociaż wiem że nie wolno mi jeść tego to fajnie było chociaż popatrzeć :D Paula

    OdpowiedzUsuń
  10. Staram się codziennie korzystać z twoich przepisów no i przyszedł czas na twaróg, z maślanki. Byłam pełna obaw ,że mi nie wyjdzie, ale udało się, lepszy od kupnego i wieczorem zabieram się za ser domowy. Pozdrawiam i dziękuje z calego serducha za przepisy

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...