Twaróg na kanapkach? Owszem, ale
ze smakiem ;)
- twaróg w kostce (ilość dowolna)
- sól
- pieprz czarny
- odrobina jogurtu lub serka homogenizowanego
- ulubione zioła (do wyboru: prowansalskie, bazylia, oregano, włoskie, szczypiorek, natka pietruszki, itd...)
- od 2 fazy warzywa posiekane bardzo drobno (cebula, pomidor, ogórek, rzodkiewka, itd...)
- przyprawy (cebula suszona, papryka słodka lub ostra, curry, itd...)
- ziarna zależne od fazy (sezam prażony, siemię lniane, pestki słonecznika, pestki dyni, itd...)
- Twaróg jeśli mokry, odcisnąć w ręcznik.
- Wyrobić na gładką masę.
- Dodać jogurt (tyle, by masa nie była sucha).
- Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Dodać posiekane warzywa i wymieszać.
- Uformować niewielkie kulki i otoczyć w przyprawach.
- Gotową kulką posmarować kromki pieczywa.
*Można również wymieszać twaróg z ziołami, warzywami i przyprawami + jogurt, bez formowania kulek.
Gotową kuleczkę zjeść z apetytem ;-)))
OdpowiedzUsuńMożna i tak :) choć ja twaróg muszę mieć "z czymś", tak się nauczyłam jeść, że nigdy nie jadłam samego, prócz na słodko :D
OdpowiedzUsuńAnno,powinnaś zostać fotografem jedzenia:D
OdpowiedzUsuńA z czym te kuleczki wcinasz?
Oh, dziękuję :D Staram się :D
OdpowiedzUsuńA kuleczki jadłam z chlebkiem chyba lnianym? i bułką z patelni :) ale z bułeczką nie robiłam już kuleczek, tylko w formie past kolorowych i dodałam więcej jogurtu :)
Przepis powstał w lipcu tego roku :) opóźniona premiera :P
Super to wygląda :)
OdpowiedzUsuńJak cake pops, słodkie.
Można zrobić na słodko :D
OdpowiedzUsuńI chyba tak kiedyś zrobię, już nawet wiem jakie :D
Aniu na zdjęciu wyglądają jak japońskie dango :D Robiłam na ostro z pieprzem kajeńskim i wyszły super PS sezam i siemię lniane można jeść w II fazie? bo sezam gdzieś przeczytałam że tak a info o ziarenkach siemienia nie znalazłam :( Pozdrawiam Paula :)
OdpowiedzUsuńAż sobie poszukam o czym mówisz :)
OdpowiedzUsuńSezam możesz na 2, ale siemię nie jest wymienione, trudno powiedzieć, choć jak odtłuszczone mielone (preparat) spożywam w formie jedzenia (bułki itd).
Dukan wiele rzeczy pomija i nie mówi wprost :(
Ogólnie o ziarnach i pestkach powiem od siebie, że są niesamowicie zdrowe, mają zdrowe kwasy tłuszczowe i dużo, dużo witamin, ale dlaczego dukan jako przyprawę wybrał tylko sezam? jedyne co broni jego decyzję, to to, że od kiedy napisał o sezamie to wiele nowych produktów doszło, niestety nie ma ich w książce, bo minęli się w czasie :P
Jak uważasz, ja myślę, że odrobina nie zaszkodzi, bo twaróg jest chudy więc jego białko zbije tłuszcz z siemienia :d
Też tak myślę że odrobina ziarenek nie zaszkodzi. Odtłuszczony len na stałe zagościł w moim menu w formie chleba lnianego z Twojego przepisu :) A co do dango to od razu mi się skojarzyło bo jestem małą maniaczką wszystkiego co japońskie chociaż wiem że nie wolno mi jeść tego to fajnie było chociaż popatrzeć :D Paula
OdpowiedzUsuńStaram się codziennie korzystać z twoich przepisów no i przyszedł czas na twaróg, z maślanki. Byłam pełna obaw ,że mi nie wyjdzie, ale udało się, lepszy od kupnego i wieczorem zabieram się za ser domowy. Pozdrawiam i dziękuje z calego serducha za przepisy
OdpowiedzUsuń