Wersja pierwsza :) pyszna, jeśli wydawać się trochę sucha, polecam testować z gotowym budyniem (niewielka ilość).
Powinnam
zacząć od samego przepisu na okarę i inne przetwory z soi, ale nie mam
foto.
Znalazłam bajaderki (przepis jest z 3 marca!, jak ten czas
leci...).
Później wrzucę ten opis do osobnego przepisu.
Aby
uzyskać tyle okary należy: przez 12 godzin (najlepiej przez noc) moczyć 145g umytej soi
(niepełna szklanka o pojemności 230ml). Opłukać, przełożyć do pojemnika w
którym będziemy miksowali (blenderem lub w mikserze z kielichem).
Wlałam niepełny litr wody ml (robiłam mleko sojowe, można dać mniej
jeśli chcemy tylko okarę). Zmiksować aż będzie super gładkie. Odcedzić
na tetrze (pielucha tetrowa)i dobrze odcisnąć! To co wodniste to mleko
sojowe, które trzeba zagotować, żeby można było je pić, to co suche to
okara (też trzeba poddać obróbce cieplnej). Jeśli mamy już okarę, możemy
robić bajaderki :)
- 200g okary (opis niżej)
- 6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
- słodzik do smaku (dałam chyba 10 sztuk)
- 2łyżki mleka w proszu
- aromat wieloowocowy (klik)
- aromat śmietankowy (klik)
- posiekana i namoczona żurawina
- opcjonalnie odrobina mleka w płynie lub wody
- gęsta polewa czekoladowa (klik) (może być tylko z aromatem czekoladowym)
- Rozgrzać piec do 180*
- Otręby i okarę wymieszać dokładnie.
- Przełożyć do keksówki (moja silikonowa, inne wyłożyć papierem).
- Piec 3o minut.
- Ostudzić w uchylonym piecu.
- Masa będzie sypka, dodać do niej resztę składników.
- Zbijać małe kulki (jeśli będzie się słabo lepić, dodać opcjonalny płyn).
- Gotowe kulki moczyć w polewie i odstawić do obeschnięcia.
Czyli okara to tak jakby odtłuszczona miazga sojowa?Bo marzą mi się ciasta z miazgi sojowej ale samo ziarno soi ma dużo tłuszczu....
OdpowiedzUsuńco to jest okara?
OdpowiedzUsuńTak, chudziutkie to :)
OdpowiedzUsuńJa od marca (od bajaderek) nie robiłam nic z niej, bo nie mogłam kupić ziarna (tam gdzie kupowałam kiedyś to nie mają już), dopiero niedawno znalazłam w nowym sklepiku i kupiłam od razu 2 paczki, więc będę sobie coś z tego robić :)
Okara, to to co wyżej napisane :)
OdpowiedzUsuńBajaderki wyglądają super!Hmmm...A jaki to ma smak? :) Czytałam trochę o tych "okarowych" wyrobach :) Czy to ma być zwykła soja? Ach, no i jak najlepiej podgrzac tą już prawie gotową okarę? Ale najpierw opisz smak, bo jestem strasznie ciekawa! :)
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita!!! Beata
OdpowiedzUsuńCarunia,
OdpowiedzUsuńjaki smak? bajaderkowy :) Aromat wieloowocowy zastępuje tą mieszaninę ciast i smaków jak w bajaderkach sklepowych (są różna odmiany bajaderek pewnie).
Bajaderki są bardziej kruche (sypkie) dlatego napisałam, żeby w razie co pokombinować z budyniem lub dolać płynu.. a może więcej mleka w proszku sypnąć? Mnie smakowały oryginalnie, ale umaczane w dużej ilości polewy :)
Pewnie przerobię je jeszcze na inne wersje, ale tymczasowo jestem w tej kwestii zawieszona :)
Okarę jeśli nie pieczesz to musisz zagotować i gotować mniej więcej 40 minut.
Beata,
OdpowiedzUsuńdzięki :) dobrze wiedzieć :D
czy zamiast okary można użyć gotowych kotletów sojowych nie posiadam sprzętów kuchennych aby ją stworzyć
OdpowiedzUsuńOkara to nie kotlety. Niestety nie można ich użyć zamiennie, kotlety mają swój smak, konsystencję i chłonność.
OdpowiedzUsuńTo 2 zupełnie inne twory (choć z tego samego)
A ja tyle tego wyrzuciłam! :)
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś tofu z dwóch paczek suchej soi.
Oczywiście wyszło okropne, bo jakiś trefny przepis wybrałam. Wyrzuciłam wszystko :)
Z tej okary parę kotletów zrobiłam i tyle :D
hmm.. może źle przygotowałaś? robienie tofu jest i łatwe i trudne :) może gotowałaś okarę z mlekiem sojowym? stąd niedobre?
OdpowiedzUsuńTofu takie surowe jest specyficzne.. ja osobiście wolę to kupne niż domowe hehe :) pewnie dlatego go tu jeszcze nie wrzuciłam, puki nie obmyślę, jak je zrobić by mi smakowało, bo nie wrzucę tu nic niejadalnego :)
A z 2 paczek soi tu musiało ci chyba z 6 litrów wyjść (zależy jaki gramaż) :)
Witam!!!! Czy to jest przepis na dwa dni, czy wiecej????
OdpowiedzUsuńzgodnie z dawkowaniem otrębów, czyli na 2 dni :)
OdpowiedzUsuń