Świetnie sprawdzi się jako sos do zapiekania warzyw lub zamiennik tłustego sera do pizzy.
Jeśli nie uda wam się znaleźć serka topionego light lub fit, możecie zaryzykować ze zwykłym serkiem topionym gouda lub zaczekać do 3 fazy. Warto spróbować różne smaki serków.
- 300 ml mleka
- 100 g serka topionego gouda, fit lub light (użyłam gouda w kostce)
- sól
- pieprz czarny
- szczypta gałki muszkatołowej (najlepsza świeżo starta)
- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
- Zagrzać mleko.
- W gorącym mleku rozpuścić serek, energicznie mieszając trzepaczką.
- W międzyczasie skrobię, pieprz i sól zmieszać w kubeczku.
- Wlać mieszankę na gotujące się mleko z rozpuszczonym serkiem.
- Mieszając, zagotować.
- Doprawić gałką.
Pyszności, bardzo lubię ten sos ale jako dodatek może lasagne jutro zrobię albo coś al'a zapiekankę i kolejny raz dzięki Annie hheheh? Skrobia jutro więc trzeba by coś pomyśleć:)
OdpowiedzUsuńSmacznego :) Daj znać co upichciłaś :)
OdpowiedzUsuńHEJ HEJ, Anno miałam dziś dzień skrobiowy więc zrobiłam coś a'la lassagne porcje makaronu przekładałam z sosem pomidorowym i beszamelowym i na ok 15-20 min do piekarnika a i na wierzch troszkę sera topionego ale niedużo.
OdpowiedzUsuńCoraz ładniejsze zdjęcia 'pykasz' Aniu =^.^=
OdpowiedzUsuńok pytanko czy to na drugiej fazie mozna??? i poprosze fote lub jakis netowy obrazek opakowania owego serka do sosu bo ja wzrokowiec i kurcze chetnie bym spróbowała tylko musze widziec co mam kupic :D
OdpowiedzUsuńDaria
Aniu,
OdpowiedzUsuńa staram się jak widać :)
choć nie mam pojęcia o fotografowaniu jedzenia, więc robię to na wyczucie :)
I 'pykam' czasem z 15 fotek zanim stwierdzę, że mam tą jedyną :)
Anonimowy,
OdpowiedzUsuńwszystko zgodnie z opisem przepisu :)
Serek jaki znajdziesz (wszystkie informacje zawarte są w opisie przepisu)
pozdrawiam :D
oj tak brutalnie zaraz - anonimowy...przeciez sie podpisuje pod kazdym komentarzem, ze Daria. no widze ze gouda, ale moze jakiej firmy lub gdzie szukac bo nie spotkałam
OdpowiedzUsuńDARIA
Dario,
OdpowiedzUsuńzabij mnie, a uwierz, że 2 razy czytałam i nie zauważyłam podpisu :(
Swój kupiłam w kauflandzie, najtańszy leżał :)
W kostce małej, złote opakowanie.
Coś takiego http://alma24.pl/pr_images/5900746005060.jpg
Ale nie pamiętam firmy, po prostu przeczytałam składy, uznałam, że szkoda, że tłuste, ale wzięłam, bo nie znalazłam fit (fit wcześniej z hochlandu miałam)
aaa rozumiem, no ja dorwałam goude w lidlu w takim plastikowym pudełeczku, ma 14% ale coz ja tam grzesze to tu to tam, a sos kusi. w piatek bedzie wielka próba :D
OdpowiedzUsuńDaria
To chyba i tak mniej niż mój?
OdpowiedzUsuńCo jak co, ale ja zjadłam tylko 1/4 porcję serka :) więc nie mam wyrzutu :)
Anno,czy jak sie nie ma skrobii można dodać zmieloną kostkę sojową? jak myślisz?
OdpowiedzUsuńNiestety zmieni to i smak i konsystencję i kolor, jednym słowem - nie :(
OdpowiedzUsuń