ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 20 października 2012

Sos Beszamelowy Serowy - Dukan

Sos jest pysznie kremowy z posmakiem serka.
Świetnie sprawdzi się jako sos do zapiekania warzyw lub zamiennik tłustego sera do pizzy.
Jeśli nie uda wam się znaleźć serka topionego light lub fit, możecie zaryzykować ze zwykłym serkiem topionym gouda lub zaczekać do 3 fazy. Warto spróbować różne smaki serków.
  • 300 ml mleka
  • 100 g serka topionego gouda, fit lub light (użyłam gouda w kostce)
  • sól
  • pieprz czarny
  • szczypta gałki muszkatołowej (najlepsza świeżo starta)
  • 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
  1. Zagrzać mleko.
  2. W gorącym mleku rozpuścić serek, energicznie mieszając trzepaczką.
  3. W międzyczasie skrobię, pieprz i sól zmieszać w kubeczku.
  4. Wlać mieszankę na gotujące się mleko z rozpuszczonym serkiem.
  5. Mieszając, zagotować.
  6. Doprawić gałką.
 *Jeśli sos nie zostanie zużyty od razu, należy przykryć jego wierzch folią, by ściśle przylegała do powierzchni. Zapobiegnie to powstaniu zeschniętej warstwy, takiej jak kożuch.

13 komentarzy:

  1. Pyszności, bardzo lubię ten sos ale jako dodatek może lasagne jutro zrobię albo coś al'a zapiekankę i kolejny raz dzięki Annie hheheh? Skrobia jutro więc trzeba by coś pomyśleć:)

    OdpowiedzUsuń
  2. HEJ HEJ, Anno miałam dziś dzień skrobiowy więc zrobiłam coś a'la lassagne porcje makaronu przekładałam z sosem pomidorowym i beszamelowym i na ok 15-20 min do piekarnika a i na wierzch troszkę sera topionego ale niedużo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Coraz ładniejsze zdjęcia 'pykasz' Aniu =^.^=

    OdpowiedzUsuń
  4. ok pytanko czy to na drugiej fazie mozna??? i poprosze fote lub jakis netowy obrazek opakowania owego serka do sosu bo ja wzrokowiec i kurcze chetnie bym spróbowała tylko musze widziec co mam kupic :D
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  5. Aniu,
    a staram się jak widać :)
    choć nie mam pojęcia o fotografowaniu jedzenia, więc robię to na wyczucie :)
    I 'pykam' czasem z 15 fotek zanim stwierdzę, że mam tą jedyną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anonimowy,
    wszystko zgodnie z opisem przepisu :)
    Serek jaki znajdziesz (wszystkie informacje zawarte są w opisie przepisu)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  7. oj tak brutalnie zaraz - anonimowy...przeciez sie podpisuje pod kazdym komentarzem, ze Daria. no widze ze gouda, ale moze jakiej firmy lub gdzie szukac bo nie spotkałam
    DARIA

    OdpowiedzUsuń
  8. Dario,
    zabij mnie, a uwierz, że 2 razy czytałam i nie zauważyłam podpisu :(
    Swój kupiłam w kauflandzie, najtańszy leżał :)
    W kostce małej, złote opakowanie.
    Coś takiego http://alma24.pl/pr_images/5900746005060.jpg
    Ale nie pamiętam firmy, po prostu przeczytałam składy, uznałam, że szkoda, że tłuste, ale wzięłam, bo nie znalazłam fit (fit wcześniej z hochlandu miałam)

    OdpowiedzUsuń
  9. aaa rozumiem, no ja dorwałam goude w lidlu w takim plastikowym pudełeczku, ma 14% ale coz ja tam grzesze to tu to tam, a sos kusi. w piatek bedzie wielka próba :D
    Daria

    OdpowiedzUsuń
  10. To chyba i tak mniej niż mój?
    Co jak co, ale ja zjadłam tylko 1/4 porcję serka :) więc nie mam wyrzutu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Anno,czy jak sie nie ma skrobii można dodać zmieloną kostkę sojową? jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
  12. Niestety zmieni to i smak i konsystencję i kolor, jednym słowem - nie :(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...