Zupa Brokułowa - Dukan
- brokuł (użyłam pół lub 3/4)
- 100g serka wiejskiego
- 1-2 łyżki suszu warzywnego
- 1 kostka rosołowa
- 500ml wody
- pieprz czarny, bazylia i oregano
Brokuł zapewne a każdej postaci jest pyszny, ale zupa czysto brokułowa z odrobiną suszonej włoszczyzny jest świetna w smaku! Można przygotować z niej krem, wysterczy tylko zmiksować na gładko.
- Zagotować wodę z kostką rosołową oraz z suszem warzywnym.
- Brokuła umyć i podzielić na różyczki.
- Dodać do gotującej wody, gotować do preferowanej miękkości.
- Pod koniec gotowania dodać serek wiejski ciągle mieszając.
- Zupę doprawić pieprzem czarnym i szczyptą bazylii i oregano.
Zrobilam dzisiaj ale przyznaje bez bicia ze dodalam ugotowane oddzielnie misko z indyka i calosc byla smakowita.. :) nowa
OdpowiedzUsuńŁojej, przecież mięsko możesz dodawać :) ja akurat nie miałam nic więc taka zupka powstała :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam, jaka dobra wyszła. Dodałam troszkę kurczaka. Pychota, konsystencja taka jak lubię, polecam :)
OdpowiedzUsuńDodatki to dowolnie :) mógłby być i kurczak i wędlina i jajko czy makaron :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie skończyłam i ... jest pyyyyszunia :D
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńJestem na drugiej fazie Dukana i zrobiłam sobie dzisiaj tą zupę według Pani przepisu. Rewelacyjna! Jakaś odmiana :)
OdpowiedzUsuńOj oj! tylko nie "Pani" :) za młoda na to jestem :P
OdpowiedzUsuńciesze sie, ze zupa smakowała :) pozdrawiam
Wyśmienita! A właściwie przestępowałam do przygotowania z myślą: brokuły w wodzie;-) A smak mnie zaskoczył. Dziękuję;-)
OdpowiedzUsuńPzdr kitkowa
Ah, niewierna :)
OdpowiedzUsuńwitam, czy zamiast serka wiejskiego można użyć serka Emilki? pozdrawiam, edyta
OdpowiedzUsuńEdyto, niestety nie. Serek wiejski topi się i w zupie zachowuje jak śmietana. Część serka to delikatne rozpływające się kuleczki a reszta jest rozpuszczona. Serek emilki taki nie jest, może się rozwarstwić i wytrącić na serwatkę i twaróg.
Usuń