Chipsy z Selera - Dukan
- seler (korzeń)
- czosnek w proszku
- opcjonalnie odrobina soli lub przyprawy
Chipsów po pokrojeniu wydaje się dużo, ale w piecu tracą wodę więc się kurczą, polecam wykorzystać niewielki seler lub pół dużego ponieważ lekko ostry smak selera po długim jedzeniu może się znudzić :)
- Piekarnik rozgrzewamy do 180*-200* lub temp pomiędzy (trudno określić, bo piekłam w 2 piecach i w każdym musiałam ustawić inną temp.)
- Seler obrać, umyć i obieraczką do warzyw wycinać cienkie i nieduże paski.
- Ułożyć na blasze, najlepiej żeby nie leżały jeden na drugim.
- Piec aż zaczną się rumienić mocno i będą już trochę chrupkie, wyjąć i odparować na kratce, żeby były całe chrupkie.
- Posypać czosnkiem :)
kiedyś robiłam frytki i były super :)
OdpowiedzUsuńdziś wypróbuję chipsy :)