- 500ml wody
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 1 burak (mój miał 150g)
- 50g tartych buraków z kwaskiem cytrynowym
- sól
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- 1 łyżeczka octu lub sok z cytryny
- 2 tabletki słodziku
- opcjonalnie maggi do smaku
- ugotowane 2 jajka
Buraka obrać i pokroić w drobną kostkę (Jeśli nie posiadamy buraczków tartych z kwaskiem np z domowej spiżarni, radzę użyć większego buraka np minimum 200g, a nawet do 300g i dodatkowo doprawić szczyptą kwasku).
Zagotować wodę z listkiem i zielem, na wrzątek wrzucić pokrojonego buraka, po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować do ulubionej miękkości.
Gotowałam ok 40 minut, radzę po 25-30 minutach sprawdzić gryząc buraka zamiast nakłuwać widelcem, bo podczas nakłuwania buraki wydają się twardsze niż są w rzeczywistości.
Na koniec dodać tarte buraczki, sól i słodzik, gdy się znów zagotują, potrzymać kilka chwil na gazie. Doprawić octem i pieprzami.
Zagotować i podawać czysty lub z gotowanym jajkiem.
Barszczyk pierwsza klasa :-). Wyśmienity nie tylko w święta ale i na co dzień jako zupka z jajkiem ale także taki czysty pikantny doskonały jako dodatek do pasztecików czy pierogów z kapustą i grzybami pychotka
OdpowiedzUsuńmagoko
Magoko,
OdpowiedzUsuńciesze się, że w końcu ktoś napisał pod przepisem komentarz :) bo barszczyk jest super, ale nie każdy w to wierzy hehe :)
A z pasztecikami racja, super :)
Choc jak zawsze mówię, warzywa dodatkiem do białka są więc jajeczko do barszczyku musi byc, a pasuje doskonale!
Potwierdzam - barszczyk znakomity...oczywiście z jajeczkiem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam-
KaziMiera
a te ugotowane buraczki starte zostawiamy czy odsączamy? :)
OdpowiedzUsuńMonika
Zostawić :) i zjeść :)
OdpowiedzUsuńhej, a ja często do barszczu stosuję jeszcze soję, np jak zostanie z jakiegos dania, wtedy jajo, groszek i jest super pożywne danie
OdpowiedzUsuńFajnie, ale groszek na dukanie odpada :)
OdpowiedzUsuńNo nie wiem. Barszcz zgodnie ze sztuką kulinarną zawsze robi się wrzucając buraki na zimną wodę. Wtedy najlepiej wyciągamy z nich do wody wszystkie składniki odżywcze.
OdpowiedzUsuń