Kremowe Muffiny - Dukan
- 200-250g serka wiejskiego
- 12 tabl słodziku
- 3 łyżki otrębów
- 1 łyżka puddingu waniliowego (lub skrobi kukurydzianej)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- aromat waniliowy (klik)
Niesamowicie kremowe muffiny, które ślicznie urosły :) Intrygujący słodko-słony smak. Niestety nie pamiętam ile sztuk wyszło. Serek najlepiej użyć taki, który stał otwarty, ponieważ samoistnie gęstnieje stojąc w lodówce (bez foli srebrnej).
- Piekarnik rozgrzać do 180* jeśli nie mamy silikonowych form na muffiny proponuję metalowe wyłożyć papierem do pieczenia.
- Serek wiejski (jeśli rzadki to bez wody, użyłam Vian z Kauflandu w kubełku 500g, jest najgęstszy) wymieszać ze słodzikiem i otrębami, odstawić na kilka minut.
- Dodać jajko i pudding (oczywiście jak zawsze jest to proszek), wymieszać dokładnie.
- Nałożyć do form, piec ok 40 minut, studzić w wyłączonym i uchylonym piecu najpierw kilka minut w formach, potem wyjąć i dalej dosuszać.
- Jeść najlepiej lekko ciepłe.
podawanie zawartości białka w produkcie - kolejny świetny pomysł
OdpowiedzUsuńdziękuję za wszystkie przepisy
zawsze w każdej diecie brakowało mi pieczywa
teraz głównie dzięki chlebowi lnianemu nawet zapach z piekarni nie powoduje u mnie ślinotoku
codziennie zaglądam na tą stronkę i czekam na nowe pomysły
pozdrawiam
Wiem, chcę powoli każdy przepis podliczyć, ale wiadomo, że liczę na tych produktach, które użyłam, bo serki się różnią itd :)
OdpowiedzUsuńChlebek lniany rzeczywiście dobry, muszę też zrobić jeszcze kiedyś :)
Przepyszne...uwielbiam Twoje przepisy:) Iwona
OdpowiedzUsuńTo dobrze :) lubię taką kremową konsystencję :D
OdpowiedzUsuńUpiekłam je i wyszły pyszne, nietypowe, jeszcze takich nie jadłam. Moim zdaniem to najlepszy blog z przepisami diety dukana. Dzięki
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuńTo dobre słowo - nietypowe :)
I najlepsze babeczki! Może nie są abrdzo muffinowe, ale mi smakowały jak najprawdziwsze babeczki z budyniem! Były pyszne! Nie wiem, czy ta wilgos i "budyniowość" wynikały z niedopieczenia(piekłam pod blachą z drożdżówkami ;P), ale to sie zaraz okaże, bo właśnie wyjmują kolejną partię :)
OdpowiedzUsuńW końcu są "Kremowe" :) więc w tym rzecz, by były takie "wilgotne" w środku :)
OdpowiedzUsuńmmm... jakie to dobre! bardzo wszystkim polecam. Zrobiłam ostatnio (po wielu Twoich przepisach) następujące spostrzeżenie - mój próg słodkości jest zazwyczaj dwie tabletki po Twoim :)
OdpowiedzUsuńCiekawe spostrzeżenie :D
OdpowiedzUsuńWymiatasz :)
OdpowiedzUsuńDzięki :D
OdpowiedzUsuńA ja marze o ksiazce z tymi wszystkimi przepisami. I prosze o podanie ilosci lyzek sypkiego slodziku w stosunku do tabletek.
OdpowiedzUsuńKsiążka to trudny temat, ciężki do wykonania, bo wydawnictwa nie są zainteresowane przepisami zazwyczaj :(
OdpowiedzUsuńA słodzik to nie wiem jak masz proszkowy, ale 1 tabl. słodziku to 1 łyżeczka cukru, więc zobacz ile masz napisane na proszkowym.
Sa poprostu obłedne tak dobrych słodkosci jeszcze nie jadłam na dukanie;)Wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńCieszy mnie twoja radość :D
OdpowiedzUsuńTo i ja się ujawnię, bo podczytuję Twoje przepisy od listopada i dzięki nim wytrzymuję na Dukanie. Anno, Ty masz nie tylko rewelacyjne pomysły, ale wręcz wielki talent. Babeczki wyszły rewelacyjne jak i wszystko inne. Twoje zupy, szczególnie brokułowa z paluszkami surimi czy paprykowa będą mi towarzyszyły nawet po skończonej diecie.
OdpowiedzUsuńO, to milutko :)
OdpowiedzUsuńFajnie, ze ci babeczki i inne potrawy smakują, bo moje pierwsze wrażenie po upieczeniu było "ooo.. surowe?", ale ugryzłam i konsystencja serka po prostu rewelacja, uwielbiam go w takiej postaci :)
Wiele przepisów z mojego bloga jest idealna na inne diety, ale też jak piszesz na jedzenie ich po diecie :) zwłaszcza zupy czy ciasta i naleśniki, gdzie w normalnym żywieniu robi się je tłusto i mącznie, a może byc lekko i pysznie :D
pozdrawiam serdecznie :D
Wogole mi nie wyszly... Ani nie urosly nic i tez troszke dziwnie smakuja nie wiem dlaczego :(
OdpowiedzUsuńNawet nie chca sie od papierkow poodklejac :(
OdpowiedzUsuńa moge na to mase puddingowa wylac troszeczke na gorze kazdej muffiny?
OdpowiedzUsuńNie rozumiem pytania :)
UsuńHej,
OdpowiedzUsuńwczoraj zrobiłam 3 różne Twoje przepisy z babeczkami :)
I te wyszły i smakowały najlepiej. Będę je robić jeszcze miliard razy :)
Dzięki!
Fantastycznie :) wiedziałam, że przepis się spodoba, to były moje ulubione babeczki na każda okazję :)
Usuńpozdrawiam :D
Na wczorajsze zachciewajki podczas niedzieli babeczki były idealne😃 Dzięki za inspirację
OdpowiedzUsuń