Muffiny Warzywne - Dukan
- 6 łyżek otrębów (4o+2p) NIE mielonych
- 3 łyżki suszu warzywnego (używam "Włoszczyzna Suszona Knorr")
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 0,5 płaskiej łyżeczki sody
- 200g serka wiejskiego
- 1 jajko
Świetnie smakują z odrobiną musztardy jak i same :) Smakują troszkę jak rosołek w bułce.
- Piekarnik rozgrzać do 180*
- Wszystkie składniki wymieszać w podanej kolejności.
- Nałożyć do silikonowej formy na muffiny lub metalowej wyłożonej papierem do pieczenia (nie pamiętam niestety ile wyszło).
- Piec 35 minut, po upieczeniu wyjąć z formy i położyć w wyłączonym piecu na kratce i zostawić na kilka godzin lub przez noc do całkowitego obeschnięcia z wilgoci.
- Jeść same lub z odrobiną musztardy.
do jakiego poziomu "zalewasz" formę do muffin? Ja zalałam do poziomu foremki i niestety połowa wypełzła na zewnątrz :/
OdpowiedzUsuń3/4 lub mniej.
UsuńGenialneeeeee!!!!! Trochę mi się zapomniało o nich, gdy były w piecu, więc miały ciemniejszą skórkę, ale za to smakowały jak prawdziwy chleb tylko z warzywnym posmakiem. To teraz będzie moje pieczywo nr 1! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń