ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 12 grudnia 2011

Kasza Manna z Lnu (Na Słodko)- Dukan

  • szklanka mleka
  • 2 łyżeczki lnu odtłuszczonego (lub więcej)
  • słodzik do smaku
  • ulubiony aromat (klik)
Kaszka na małego głoda jak i problemy trawienno-jelitowe. Len wspomaga wydalanie i chroni układ. To świetne jak ze zwykłego preparatu można zrobić pyszne jedzenie!
  1. Mleko zagrzać, rozpuścić w nim słodzik.
  2. Zdjąć z gazu.
  3. Dodać len i mieszać często aż napęcznieje i zagęści mleko.
  4. Doprawić aromatem.

30 komentarzy:

  1. a to można len ? od ktorej fazy? chodzi o siemie lniane to takie podwojnie pakowane? ;>

    OdpowiedzUsuń
  2. Len to roślina :) I nie zwykłe simie lniane, ale podwójnie odtłuszczone, żeby było jasne :)
    Czy można? to tak jakby pytać czy można witaminy, zioła i leki brać.
    Len stosowany jest jako prosukt medyczny (naturalny) dobry na zaparcia itp.
    Polecam od 2 fazy, bo co jak co, ale 1 faza musi być ścisła :)
    Post o Lnie i jego fotkę znajdziesz w postach , albo wpisz w moja wyszukiwarkę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. swego czasu tonami żarłam odtłuszcozny na dukanie, ale potem stwierdziłam że zastepuje mit o normalne posiłki, za duze ilosci, tak mi posmakował ;D dziennie pewnie tylko dwie zalecane łyżeczki mozna...

    OdpowiedzUsuń
  4. We wszystkim umiar :) zwłaszcza, że na opakowaniu jest napisane do 3 łyżeczek dziennie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszne :)
    bez aromatu,mega słodki smakuje najlepiej:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja lubię np z waniliowym lub śmietankowym aromacikiem :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy wychodzi bardzo gęsta? :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hmm.. zleży ile dasz i jak długo potrzymasz aby napęczniało :)
    Im więcej lnu i dłużej napęczniałe będzie gęściejsze :D
    A jakie byś chciała?

    OdpowiedzUsuń
  9. Chciałabym gęstą bardzo :D Bo z tych dwóch łyżeczek nie wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  10. no to zrób sobie z mniej mleczka :) i dobrze niech napęcznieje :D

    OdpowiedzUsuń
  11. własnie wessałam z 3 łyżeczek, syte i pychaaaaaaaaaaa :)

    OdpowiedzUsuń
  12. a gdzie ten len moge kupic ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Kupuję w aptece takie opakowanie podwójne w cenie jednego :)
    Wpisz w moją blogową wyszukiwarkę słowo Len i pewnie pierwszy link to będzie link o Lnie i tam dowiesz się więcej i jest jego fotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i nabylam juz Len :-) super. Kaszka pychota ale podchodzi mi bardziej pod jakis kleik hehe :-) Polecam aga kg

      Usuń
    2. Aga,
      ty w temacie dziecięcych jedzonek jesteś to pewnie ci tak to może się wydawać, że jak kleik hehe :)

      Usuń
  14. Jutro na śniadanie chcę zjeść taką kaszkę, ale nigdy nie próbowałam lnu. Wyposażyłam się jednak i mam pytanie. Czy zagrzać i czekać aż napęcznieje, znaczy, że mam gotować to mleko, jak już wsypię len?

    OdpowiedzUsuń
  15. Rzeczywiscie to moze brzmiec niejednoznaczcie.. Ja mleka nie gotuje, ale mozesz zagrzac do bardzocieplego i zdjac z gazu i dac len lub wsypac len do zimnego mleka i razem podgrzewac.. Ostatnuo mi sie zagotowalo i bylo tez dobrwe tylko trzeba mieszac zeby nie spalic :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ok, dzięki, wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  17. a len tylko na PW można?czy na P też?

    OdpowiedzUsuń
  18. P, PW :) Kiedy chcesz :) to jest środek na przewód pokarmowy i jelitka, a że robię z niego jedzenie to tylko plus dla lnu :)

    OdpowiedzUsuń
  19. O mamo, jakie to dobre... od 3 dni wcinam na sniadanie, jest obłedna ta kaszka

    OdpowiedzUsuń
  20. Aniu! Pychotka. Jak kaszka z dzieciństwa. Może babcia dodawała lnu, a ja byłam nieświadoma? :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Może, może :)
    Ale rzeczywiście jak z dzieciństwa :) może nawet lepsza bo bardzo zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  22. W aptece jest teraz len w promocji - dwa opakowania za 5,99 zł - zrobiłam mały zapas bo uwielbiam bułeczki lniane. pozdrawiam smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  23. Właśnie zrobiłam i stygnie, jutro zabiorę do pracy zobaczymy czy na zimno też będzie dobre ;)pozdrawiam Ola

    OdpowiedzUsuń
  24. jestem bardzo ciekawa jak smakuje na zimno. mozna by zrobic na zapas i miec taki ala deserek ryzowy.

    moje doswiadczenie: "kaszka" jest o b ł ę d n a. dalam i wainiliowego i toffi i skondensowanego aromatu, mnostwo slodzika, mozna eksperymentowac. mi sie nawet zagotowalo na chwilke z lnem i sie zupelnie nic nie stalo. POLECAM!!!

    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zimno też jest smaczne, może trochę bardziej zgęstnieć.
      Co do robienia na zapas, to jestem zwolennikiem jedzenia świeżego bez odgrzewania itd. Ale jeden dzień w lodówce nie powinien zaszkodzić.
      A len jest fantastyczny bo osłania żołądek i cały układ pokarmowy :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...