ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 29 grudnia 2011

Zupa Serowo-Szynkowa - Dukan

 
  • 70-100g szynki wieprzowej bez tłuszczu lub z niską zawartością
  • 200g serka wiejskiego
  • 500ml wody
  • 1 kostka rosołowa/warzywna
  • pieprz czarny
Pyszna, bardzo szybka zupa o serowo-mlecznym smaku i delikatnym akcentem wieprzowej szynki (przypominam, że beztłuszczowa lub nisko tłuszczowa szynka wieprzowa jest jedynym dozwolonym wieprzowym elementem w diecie).
  1. Szynkę pokroić w kostkę.
  2. Zagotować wodę z kostką, gdy wodą będzie już dość ciepła, ale jeszcze nie wrząca, dodać serek wiejski i szynkę.
  3. Gotować 2-3 minuty.
  4. Zmiksować blenderem całość. LUB Część serka i kulek wyjąć, resztę zmiksować i dodać wyjęte składniki. Ewentualnie nie miksować wogóle.
  5. Doprawić pieprzem czarnym.

34 komentarze:

  1. Własnie zajadam się zupką- jest fantastyczna!!! To pierwsza zupa, nie licząc barszczu czerwonego, jaką jem na Dukanie :D Naprawdę pycha i jaka prosta do zrobienia :) Zamiast szynki wieprzowej z braku laku dałam pokrojone plasterki krakowskiej suchej a serek wiejski w wersji ze szczypiorkiem :)
    Klaudia

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam dzisiaj tą zupę! Pyszna :D smakowała troche jak serek topiony z szynką :D ( ja zamiast szynki dałam polędwice drobiową :D )

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny to świetnie :)
    choć polecam wieprzową, ponieważ ma ten specyficzny smak to z drobiową była pewnie równie dobra :)
    Jeśli skusicie się na wieprzową to pamiętajcie patrzeć na tabele wartości by miała dużo białka a malutko tłuszczyku, można znaleźć wiele takich wieprzowych light :)

    OdpowiedzUsuń
  4. A da się to jakoś zrobić bez miksowania?

    OdpowiedzUsuń
  5. własnie zrobiłam zupke-gorąca zaraz spróbuje
    dodała kilka przypraw-czosnek,papryke i troszke zielonej pietruszki a z wedlina dalam plasterek drobiowej,plasterek wieprzowej i 1 mala drobiowa parówke.Pachnie świetnie

    OdpowiedzUsuń
  6. Zjadłam dzisiaj zupkę i wyszła cudowna! Uwielbiam taką konsystencję i nieco mleczny smak, więc była naprawdę idealna; bardzo dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bo ser z szynką to idealna kompozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy da się robić bez miksowania?
    Owszem :) tylko nie będzie gładkie ale jak pokroisz drobno to będą "grudki"

    OdpowiedzUsuń
  9. Mnie przypominało to żurek więc wkroiłam jajka i dodałam chrzanu i wyszedł bardzo pyszny :) Mięsko jakie dałam to polędwica drobiowa.
    Aniu masz super przepisy :) :*
    Lidzia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj zrobię tą zupkę, będę miała na kolację :)
    Białkowa jest, więc nie zaszkodzi.

    Lili

    OdpowiedzUsuń
  11. Oczywiście, że nie zaszkodzi :)
    Możesz ją jeść kiedy tylko chcesz :D

    OdpowiedzUsuń
  12. zrobiłam przed chwilą tę zupę. polecam dać mniej wody i zmieloną gałkę muszkatołową, to nada potrawie głębi :)

    Ania

    ps. SUPER BLOG!

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe :) lubię gałkę, ale tam gdzie robiłam zupkę nie zatachałam jej hehe :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Rany! W końcu, sądzę, uwolniłam się od pomidorowej. Idealna zupa na białkowy dzień. I, na prawdę, z odrobiną czosnku i majeranku smakuje jak Żurek! PYSZNA(Robiłam z szynki konserwowej i serka wiejskiego z Biedronki i kostki cielęcej)

    OdpowiedzUsuń
  15. O, z konserwową to pewnie ciekawy smak, taki specyficzny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. wlasnie zrobilam! nie jem miesa wiec wrzucilam garsc granulatu sojowego odtluszczonego :) dodalam jeszcze por i cebule i jest przepyszna!
    swietny blog!
    pozdrawiam, natt :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Fajna zupka ci wyszła pewnie :)
    Ja lubię takie właśnie ekspresowe, co to wystarczy zagotowac wode właściwie i juz można jeść :) wiadomo, że wiele osób nie ma czasu na gotowanie czy coś a takie ekspres-zupki są w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Zupa jest świetna;D Chciałam trochę zmodyfikować smak, więc dodałam chrzan, czosnek i majeranek.

    OdpowiedzUsuń
  19. To taki barszczyk wyszedł chrzanowy hehe :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo dziękuję za ten przepis, dzis ta zupka mnie uratowała, bo jest szybka, a miałam pół godziny na obiad... Pyszna! Świetny pomysł, smakuje jak zupa serowa, którą jadłam przed dietą :) Próbowałaś na PW? Można dodać marchewkę w talarkach i makaron! Muszę spróbować :) Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  21. witam, dlugo zwlekalam ze zrobieniem zupki bo mialam przeczucie ze serek mi sie zwazy...no i niestety nie mylilam sie. nie za bardzo to apetycznie wygladalo, zjadlam ale Twojej zupki to nie przypominalo. podkreslam ze dodalam serek przed zagotowaniem wody. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. ee... ale to nie jest istotne przecież, bo i tak miksuje się blenderem.
    Następnym razem daj po zagotowaniu :)
    Ale trzeba zmiksować, inaczej to musiałabyc zahartować serek, gdybys nie miksowała.

    OdpowiedzUsuń
  23. Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa

    OdpowiedzUsuń
  24. Dziś przetestowałam zupkę serowo-szynkową. Co tu dużo mówić - pyyyyyycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Dziś zjedliśmy na obiad - pyszna. W mojej wersji był kawałek upieczonej piersi z indyka, no i nie blendowałam składników.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ja robię różnie, raz miksuję, raz połowę innym razem jem niezmiksowane, bo uwielbiam kuleczki serka wiejskiego, gdy sa takie mięciutkie i super smakują :D

    OdpowiedzUsuń
  27. Uwielbiam Twojego bloga! Zrobiłam tą zupę, jest fantastyczna. Smakowała nam szalenie, to co zostało przerobiłam na żurek <3 Ty i Twój blog jesteście dla mnie źródłem nieustającej inspiracji dietowej , bardzo badzo dziękuję. Dziś piekę pizzę - też z twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Błogosławię mój przełyk "z azbestu" :) Pożarłam Twoją zupkę niemal bulgoczącą:) Już wiem, że zarówno wersja podstawowa jak i podrzucony przez komentujących pomysł na dodanie jajeczka i chrzanu pozwolą przetrwać trudne białkowe dni:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio do każdej serowej dodaję jajko wg. mojego patentu na wbijanie surowych jajek bezpośrednio do wrzącej, ale ugotowanej juz zupy, wyłączyc gaz, naktyć pokrywą i odczekać do 10-15 minut.

      Usuń
  29. Anno jesteś wielka! Dukam po raz drugi, ale za pierwszym razem jadłam monotonnie i szukając przepisów trafiłam do Ciebie. Zupka jest boska, dodałam majeranku i faktycznie jak żurek smakuje, wieczorem dodam sobie jajko. Zupy nie zblendowałam, co dało fajny efekt ciągnącego się serka. Jeśli reszta Twoich przepisów jest równie udana to wielkie ukłony. Już nie mogę się doczekać makaronu z Twojego przepisu;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że wszystkie są pyszniutkie :) sama jestem dość wybredna :P więc robię tylko jedzenie jadalne i smaczne :)
      pozdrawiam i czekam na opinię odnosnie makaronu :)

      Usuń
  30. Kocham Cię za ten przepis! Idealny na jesienne wieczory. Ja nie dodawałam w ogóle szynki, dałam trochę mniej wody i nic nie miksowałam. Miałam akurat przyprawę do żurku - sprawdziła się idealnie. Po przelaniu do miseczki dodałam posiekane jajko na twardo. Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...