Pyszny mus do pieczywa, mięs, na ciepło, na zimno, każda opcja jest smaczna.
- pół bakłażana
- pół papryki
- pół dużego pomidora (lub 1 mały)
- pół cebuli
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (dukan zezwala na 1 łyżeczkę w ciągu dnia - pasta na 2 dni/osób)
- suszona papryka chilli
- czosnek staropolski (gotowa mieszanka czosnku i ziół)
- opcjonalnie 1-2 łyżeczki jogurtu (użyłam greckiego light)
- szczypior
- Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, zasypać solą, odstawić na ok.30minut. Po tym czasie przepłukać wodą, przełożyć do garnka.
- Warzywa umyć, pokroić w małą kostkę, przełożyć do garnka.
- Dodać oliwę, garnek postawić na gazie, nakryć pokrywą, dusić 20-25 minut na małym ogniu, pod koniec odparować z nadmiaru wody. Ostudzić.
- Całość zmiksować blenderem, doprawić chilli, czosnkiem staropolskim (opcjonalnie dosolić).
- Dodać jogurt gdy mus ostygnie, wymieszać.
- Posypać posiekanym szczypiorem.
Jaki to jest chlebek?
OdpowiedzUsuńZ tego co widać na fotografii, to chyba zwyczajny sucharek xD'''
Usuń