- pół bakłażana (dolna część)
- duży pomidor
- oliwa z oliwek (dukan zezwala na 1 łyżeczkę w ciągu dnia)
- czosnek staropolski (gotowa mieszanka czosnku i ziół)
- sól
- opcjonalnie cebula
- 2-4 łyżki startego sera piórko
- suszona papryka chilli (w młynku lub pokruszona)
- Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry max 0,5cm, obsypać solą, odstawić na 20 minut (w połowie czasu zalać wodą).
- Cebulę posiekać drobno, udusić na patelni z 2 łyżkami wody, delikatnie posolić.
- Piekarnik rozgrzać do 200*
- Pomidora umyć, pokroić w cienkie plastry, przyprawić czosnkiem staropolskim i delikatnie oprószyć solą. Ułożyć na blasze do pieczenia.
- Plastry bakłażana wypłukać, osuszyć dokładnie ręcznikiem bawełnianym. Posmarować lekko oliwą (potrzebne 2 łyżeczki oliwy), oprószyć czosnkiem staropolskim, ułożyć na blasze do pieczenia (obok pomidorów).
- Piec 5 minut, zdjąć z blachy i ułożyć zamiennie plastry bakłażana, pomidora i cebuli w formie do zapiekania (użyłam 2 foremek do mini tart).
- Zapiekać 20 minut, pod koniec (ostatnie 3-5 minut) posypać obficie serem, zapiec.
- Gotową zapiekankę posypać papryką chilli.
*Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs lub pieczywa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)