ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 9 czerwca 2013

Zapiekanka z Bakłażana i Pomidora - Dieta Dukana

  • pół bakłażana (dolna część)
  • duży pomidor
  • oliwa z oliwek (dukan zezwala na 1 łyżeczkę w ciągu dnia)
  • czosnek staropolski (gotowa mieszanka czosnku i ziół)
  • sól
  • opcjonalnie cebula
  • 2-4 łyżki startego sera piórko
  • suszona papryka chilli (w młynku lub pokruszona)
  1. Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry max 0,5cm, obsypać solą, odstawić na 20 minut (w połowie czasu zalać wodą). 
  2. Cebulę posiekać drobno, udusić na patelni z 2 łyżkami wody, delikatnie posolić.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200*
  4. Pomidora umyć, pokroić w cienkie plastry, przyprawić czosnkiem staropolskim i delikatnie oprószyć solą. Ułożyć na blasze do pieczenia.
  5. Plastry bakłażana wypłukać, osuszyć dokładnie ręcznikiem bawełnianym. Posmarować lekko oliwą (potrzebne 2 łyżeczki oliwy), oprószyć czosnkiem staropolskim, ułożyć na blasze do pieczenia (obok pomidorów).
  6. Piec 5 minut, zdjąć z blachy i ułożyć zamiennie plastry bakłażana, pomidora i cebuli w formie do zapiekania (użyłam 2 foremek do mini tart).
  7. Zapiekać 20 minut, pod koniec (ostatnie 3-5 minut) posypać obficie serem, zapiec.
  8. Gotową zapiekankę posypać papryką chilli.
*Podawać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięs lub pieczywa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...