ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 3 czerwca 2013

Zupa Kalafiorowo-Brokułowa - Dieta Dukana

  • 2 litry wody
  • 3 płaskie łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • opakowanie kalafiora mrożonego (opakowanie poniżej 400g)
  • opakowanie brokuła mrożonego (opakowanie poniżej 400g)
  • 1 mała marchew
  • kawałek pietruszki (nie większy niż marchew)
  • 1 cebula
  • koper świeży lub mrożony (3 łyżeczki)
  • natka pietruszki świeża lub mrożona 2-3 łyżeczki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka estragonu
  • 200g kwaśnego jogurtu naturalnego
  • pieprz czarny
  1. Zagotować wodę z solą, zielem i liściem laurowym.
  2. Kalafior i brokuły rozmrozić, pokroić na mniejsze różyczki.
  3. Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
  4. Na gotującą wodę dodać kalafior, brokuły, marchew i pietruszkę, gotować do ulubionej miękkości (najzdrowiej na półtwardo).
  5. Cebulę posiekać i zrumienić na oliwie (dukan zezwala na 1 łyżeczkę w ciągu dnia, ale dodać więcej), dodać do zupy pod koniec gotowania.
  6. Zupę doprawić zieleniną i przyprawami. 
  7. Rozrobić jogurt z porcją zupy, wlać, zagotować, doprawić pieprzem.

2 komentarze:

  1. A czy nie za mało w tym daniu białka?

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudne pytanie, z tego względu, że to zupa :) czyli warzywa, a do nich dobieramy białko :)
    Możesz zupę ugotować na mięsie, dodać jajka, zjeść w pieczywem np. twarogowym lub pieczonym mięsem :) Możesz bezpośrednio przed lub po zupie zjeść białko w różnej postaci, może to być nawet ryba.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...