ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 11 czerwca 2013

Mus z Papryki i Bakłażana - Dieta Dukana


Pyszny mus do pieczywa, mięs, na ciepło, na zimno, każda opcja jest smaczna. 
  • pół bakłażana
  • pół papryki
  • pół dużego pomidora (lub 1 mały)
  • pół cebuli
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek (dukan zezwala na 1 łyżeczkę w ciągu dnia - pasta na 2 dni/osób)
  • suszona papryka chilli
  • czosnek staropolski (gotowa mieszanka czosnku i ziół)
  • opcjonalnie 1-2 łyżeczki jogurtu (użyłam greckiego light)
  • szczypior
  1. Bakłażana umyć, pokroić w kostkę, zasypać solą, odstawić na ok.30minut. Po tym czasie przepłukać wodą, przełożyć do garnka.
  2. Warzywa umyć, pokroić w małą kostkę, przełożyć do garnka.
  3. Dodać oliwę, garnek postawić na gazie, nakryć pokrywą, dusić 20-25 minut na małym ogniu, pod koniec odparować z nadmiaru wody. Ostudzić.
  4. Całość zmiksować blenderem, doprawić chilli, czosnkiem staropolskim (opcjonalnie dosolić). 
  5. Dodać jogurt gdy mus ostygnie, wymieszać.
  6. Posypać posiekanym szczypiorem.

2 komentarze:

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...