Jeśli chcecie rzadszy kapuśniak, wystarczy zmniejszyć ilość marchwi i pietruszki (1 mała marchew i mały kawałek pietruszki).
W 3 (królewskie) i 4 fazie można dodać podgotowane ziemniaki.
- 200g kiszonej kapusty (nie odciskanej)
- 2 liście laurowe
- 6 kulek ziela angielskiego
- kawałek pietruszki (wielkości małej marchwi)
- 2 małe marchewki
- 0,5 cebuli
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oliwy
- sól (dałam 1 płaską łyżeczkę)
- przyprawy: majeranek, papryka słodka, natka pietruszki, pieprz czarny, dodatkowo czosnek granulowany
- Kapustę posiekać drobno, przełożyć do garnka, dodać liście i ziele, zalać 3/4 szklanki wody.
- Gotować kapustę na małym ogniu aż zmięknie.
- Pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce (duże oczka), odstawić.
- Cebulę posiekać drobno, czosnek zmiażdżyć i pokroić, zeszklić na patelni na łyżeczce oliwy.
- Do ugotowanej kapusty dolać 4 szklanki wody, zagotować i dodać warzywa z cebulą.
- Gotować kilka minut aż warzywa zmiękną. Całość doprawić.
Już nie mogłam się doczekać Twojego wpisu:) I nie zawiodłam się:)
OdpowiedzUsuńA za mną tak kapuśniak chodził.....zaraz jutro wypróbuję...
OdpowiedzUsuńzrobiony?
UsuńOjeju jeju!!!! Już zaraz biegnę do jarzyniaka po kapuchę! :-)
OdpowiedzUsuńjarzyniak? fajna nazwa :) poczyniony kapuśniak?
Usuń