Alternatywa dla mięsnych gołąbków. Zapraszam na gołąbki z nadzieniem i sosem pieczarkowym. Polecam z pieczywem.
- 1 malutka główka kapusty
- 500g pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżeczki oliwy (dukan zezwala na 1 łyżeczkę w ciągu dnia)
- przecier pomidorowy
- sól, pieprz czarny
- zioła prowansalskie
- 1 surowe jajko
- Z kapusty wyciąć głąb. Obgotowywać w wodzie na małym ogniu aż liście zmiękną i odejdą od kapusty. Ostudzić liście na sicie. Odciąć twarde nerwy.
- Cebule posiekać, zrumienić na oliwie, odstawić.
- Pieczarki posiekać drobno, udusić z odrobiną soli (ok. 0,5 łyżeczki) na patelni po cebuli. Nie odparowywać - pozostały sok użyć do sosu.
- Pieczarki zmieszać z cebulą, ostudzić, doprawić przyprawami, dodać niedużą ilość przecieru, wbić jajko, wymieszać dokładnie.
- Dno niedużego garnka wyłożyć najmniejszymi liśćmi kapusty (zapobiega to przypalaniu się gołąbków).
- Na liście na gołąbki nałożyć po 1 łyżce farszu, zawinąć w kopertę, układać ciasno w garnku zawinięciem do dołu. Gołąbki przykryć do 3/4 wysokości wodą, posolić.
- Gotować 20-30 minut na najmniejszym ogniu (od zagotowania), aż liście kapusty zmiękną.
- W międzyczasie przygotować sos - do soku z pieczarek dodać szczyptę ziół prowansalskich, odrobinę przecieru, rozmieszać, zagotować (ewentualnie doprawić solą, pieprzem), dodać 0,5 łyżeczki skrobi kukurydzianej rozpuszczonej w odrobinie wody, wlać mieszając i zagotować. Jeśli sosu jest zbyt mało lub jest zbyt gęsty - dolać trochę wody z gotowania gołąbków.
Gdybym była na Dukanie ozłociłabym Cię:)
OdpowiedzUsuńNie jestem, ale chętnie korzystam z ciekawych i okrojonych ze zbędnych kalorii przepisów.
Dziękuję, pozdrawiam.
Dziękuję za miłe słowa :) goszcze tu wiele osób, które nie są na diecie, bo moje przepisy nadają się dla każdego i na różne inne diety też :)
Usuńpozdrawiam
Czy do farszu mozna dodac mieso mielone wolowe lub z indyka na fazie warzywno- bialkowej?
OdpowiedzUsuńJasne! Moje gołąbki są bez mięsa, bo z gołąbków wyjadałam tylko kapustę :) to pewnie przez ryż, za którym nie przepadam :) Co nie znaczy, że nie można mięsa dodać :) Pamiętaj, by przyprawić mięso, czas gotowania będzie dłuższy, myślę, że 40 minut?.
Usuńmasakra, jesteś CUDOWNAAAAA!!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńjakie mięso można dodać żeby było dietetycznie?
OdpowiedzUsuńKażde dozwolone w diecie :) Grunt to smak, nie wiem jakie mięso lubisz z dozwolonych?
Usuń