ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 12 czerwca 2013

Roladki z Bakłażana z Mięsem - Dieta Dukana

  • bakłażan
  • mięso mielone surowe (zmieliłam chudą szynkę wieprzową - jest dozwolona)
  • cebula posiekana drobno
  • kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
  • estragon
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • rozmaryn
  • czosnek staropolski (gotowa mieszanka czosnku i ziół)
  • odrobina oliwy z oliwek (dukan zezwala na 1 łyżeczkę w ciągu dnia)
  1. Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry 0,5 cm (przygotowałam mini roladki, plaster rozcięłam na 2 małe). Plastry obsypać z obu stron solą, odstawić na 20-30 minut aż zmiękną i puszczą sok. Wypłukać i osuszyć dokładnie ręcznikiem bawełnianym.
  2. Mięso wymieszać z cebulą i delikatnie przyprawić. Odstawić.
  3. Piekarnik rozgrzać do 200*, przygotować formę do zapiekania.
  4. Nabierać odrobinę mięsa, uformować wałek, położyć na plastrze bakłażana, zawinąć w rulon (mięso układać na wąskiej części plastra). Roladki układać zwinięciem do dołu, by się nie otworzyły w czasie pieczenia.
  5. Każdą roladkę posmarować odrobiną oliwy. Piec ok. 30 minut do mocnego zrumienienia roladek.
  6. Podawać na ciepło lub na zimno z cząstkami pomidora.

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...