Roladki z Bakłażana z Mięsem - Dieta Dukana
- bakłażan
- mięso mielone surowe (zmieliłam chudą szynkę wieprzową - jest dozwolona)
- cebula posiekana drobno
- kilka łyżeczek przecieru pomidorowego
- estragon
- papryka słodka
- papryka ostra
- rozmaryn
- czosnek staropolski (gotowa mieszanka czosnku i ziół)
- odrobina oliwy z oliwek (dukan zezwala na 1 łyżeczkę w ciągu dnia)
- Bakłażana umyć, pokroić w cienkie plastry 0,5 cm (przygotowałam mini roladki, plaster rozcięłam na 2 małe). Plastry obsypać z obu stron solą, odstawić na 20-30 minut aż zmiękną i puszczą sok. Wypłukać i osuszyć dokładnie ręcznikiem bawełnianym.
- Mięso wymieszać z cebulą i delikatnie przyprawić. Odstawić.
- Piekarnik rozgrzać do 200*, przygotować formę do zapiekania.
- Nabierać odrobinę mięsa, uformować wałek, położyć na plastrze bakłażana, zawinąć w rulon (mięso układać na wąskiej części plastra). Roladki układać zwinięciem do dołu, by się nie otworzyły w czasie pieczenia.
- Każdą roladkę posmarować odrobiną oliwy. Piec ok. 30 minut do mocnego zrumienienia roladek.
- Podawać na ciepło lub na zimno z cząstkami pomidora.
wyglądają zachęcająco ....
OdpowiedzUsuń