ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 5 kwietnia 2013

Zupa Pomidorowa z Kluskami - Dieta Dukana

Pomidorowa to najpopularniejsza i najprzyjemniejsza w wykonaniu zupa. Na blogu spotkać można pomidorową z makaronem, ryżem z otrąb, z kostką sojową, itd. Dziś czas na szybkie kluski :)
Zupa jest dość kwaśna, myślę, że to kwestia użytej pasty pomidorowej (są słodkie i kwaskowate).
  • 1 cebula
  • 2-3 duże łodygi selera naciowego
  • 2 szklanki wody
  • 1 liść laurowy
  • sos sojowy
  • 500g puree/przecieru/pasty pomidorowej w kartoniku lub butelce (szklanej)
  • 1 cały pomidor (niekoniecznie)
  • pieprz czarny, suszona natka pietruszki, czosnek w proszku
  • kluski: 1 jajko, 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  1. Cebulę i seler pokroić w kostkę.
  2. Zagotować wodę, dodać warzywa i liść laurowy.
  3. Gotować do miękkości, wyjąć liść i odłożyć na bok.
  4. Zmiksować blenderem, doprawić sosem sojowym.
  5. Włożyć odłożony liść laurowy, wlać pastę pomidorową w takiej ilości, by nie było zbyt kwaśne (zużyłam 3/4 opakowania, przy czym moja pasta była bardziej kwaskowa).
  6. Pomidora pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy.
  7. Dodać przyprawy.
  8. Zagotować całość, gotować 2 minuty na małym ogniu.
  9. Zmieszać masę na kluski, wlać połowę, odczekać chwilę, zamieszać po dnie łopatką, dodać resztę i gotować 1 minutę.
  10. Całość doprawić ewentualnie sosem sojowym.

2 komentarze:

  1. wlasnie zrobilam zupke pomidorowa :) lodzio miodzio przepyszna uwielbiam zupki:)choć zamiast maki kukurydzianej dodalam ziemniaczana ale kluseczki wyszly :):) pychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. Na ziemniaczanej skrobi kluski są bardzie zwarte i twardsze :) Nadają się lepiej do obróbki cieplnej typu zasmażanie z warzywami lub mięsem :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...