Kremowa, delikatna z subtelnym smakiem pora.
- 1,5 dużej pietruszki lub 2 średnie
- 0,5 marchewki
- 1,5 liścia pora
- 700ml wody
- 2 kulki ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 200g serka wiejskiego
- przyprawy: czosnek w proszku, suszona natka pietruszki, sól, pieprz czarny
- Warzywa obrać i pokroić w kostkę.
- Liście pora umyć, przeciąć na połowy.
- Zagotować wodę z zielem i liściem, gdy zacznie wrzeć dodać warzywa.
- Gotować do miękkości na małym ogniu pod przykryciem, ok. 15-20 minut.
- Zdjąć z gazu, wyjąć pora, kulki ziela i liść laurowy.
- Zmiksować blenderem na gładko.
- Dodać przyprawy i serek wiejski.
- Posolić do smaku, zagotować.
- Połowę pora pokroić i dodać do zupy (dodałam jasne części).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)