ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 17 lutego 2011

Delicje - Dukan

  • biszkopt waniliowy
  • galaretka malinowa bez kwasku cytrynowego (na 400ml wody 100 ml syropu malinowego)
  • polewa orzechowa (z kakao i słodziku w proszku i aromatu, dość gęsta bo spłynie)

19 komentarzy:

  1. o, dalas mi pomysl na jakies ciasto z galaretka:) ale pytanie, czy ta galaretka jest smaczna??
    myslalam nad biszkoptem, na to masa z jogurtu jovi jakiegos owocowego bez cukru i tluszczu, na to galaratka malinowa. tylko neiweim czy bedzie dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście, że będzie dobre :) tylko zależy to od smaku jogurtu, czy będzie pasował do smaku malinowego :)
    Na mojej stronie jest kilka przepisów na ciasta z biszkoptem, jogurtowa masą i galaretką :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A galaretka smakuje normalnie jak malinowa galaretka :) i jest dobra :)

    OdpowiedzUsuń
  4. a jeszcze pytanko, ile dawalas zelatyny?:)
    i czekam na rogaliki seven days ktore juz zapowiadalas:D

    OdpowiedzUsuń
  5. żelatyny dałam 4 łyżeczki, bo na mojej było napisane, że na 0,5 litra dać 3-4 łyżeczki :)
    Z rogaliko-bułeczkami 7 days pisałam w poście, że mi nie wychodzą, bo ciasto opada i że na razie odłożyłam to na bok bo wyczerpałam pomysły na ciasto, bo chcę uzyskać wysokiego "rogala" albo taki kształt, a nie wychodziło :(

    OdpowiedzUsuń
  6. szkoda ! :( a ja przez noc bd tez myslec jak mozna by je zrobic :D

    OdpowiedzUsuń
  7. :) Wiem, bo myślałam, że mój plan będzie niezawodny a tu klapa, nawet chciałam zawinąć rogale jak roladę z upieczonego ciasta, ale muszę zrobić inne ciasto bo to które było to pokruszyło się przy zwijaniu :)
    Ale przynajmniej delicje i ptasie mleczko są świetne

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam

    Jesteś wspaniała jak zobaczyłam to ptasie mleczko to szczęka mi opadła ze zdumienia , w weekend zabieram się do pracy , dam znac jak mi wyszło :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Czekam na relacje z ptasiego mleczka, chyba że delicje też robisz? :)
    Mnie powaliło na kolana to, co w końcu uzyskałam, a zużyłam wiele produktów na ptasie mleczko :(
    Ale zrobiłam za rzadką polewę i przez całą noc na stole schło :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Na zrobienie delicji tez pewnie się skusze:)
    Słodki weekend się zapowiada. Robiac w kuchni te wszystkie smakołyki zapominam o problemach zdrowotnych , które mnie ostatnio dręcza :( coraz bardziej lubie gotowac i piec , Twój blog daje mni mnóstwo inspiracji, a co najważniejsze zdrowsze odżywianie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dzięki :)
    a powiedz mi jeszcze ten biszkopcik to piekłaś na dużej blaszce i potem wycinałas kółeczka ?

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak, na podłużnej prostokątnej, kółka wycinałam kubkami (bo nie mam takich okrągłych wykrawaczek), tak by biszkopt był większy niż galaretka :) Można zrobić inne kształty, miałam też kwiatka i motylka :)

    OdpowiedzUsuń
  13. ja własnie tez myślałam o kształtach mam takie spore foremki do pierników to napewno je uzyje do wycinania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Myślę, że możesz też zalać biszkopt tężejącą galaretką, ale wtedy miałabyś tai sam rozmiar biszkoptu i galaretki, chyba, że ci to odpowiada, bo ja wolałam jak najbardziej odtworzyć delicję, czyli mniejsza galaretka na środek :)
    chyba że zalejesz biszkopt, a potem wytniesz dużą foremką biszkopt z galaretką, a mniejszą odetniesz tylko brzegi galaretki z biszkoptu, ale to chyba może się nie odkleić?
    :) Sie rozpisałam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie się zastanawiałam jak to zrobic tez wolałabym mniejsza galaretke , a co do odcinania brzegów to pewnie by się popaćkało :(
    najpierw upiekę biszkop a potem pomyśle i zdam relację :)

    OdpowiedzUsuń
  16. dlatego ja użyłam dwóch kubków jeden miał mniejszą średnicę :)

    OdpowiedzUsuń
  17. gdzie można dostać galaretkę, którą stosuje sie na dukanie??

    OdpowiedzUsuń
  18. Się robi :)
    Przepisy na blogu, różne galretki :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...