o, dalas mi pomysl na jakies ciasto z galaretka:) ale pytanie, czy ta galaretka jest smaczna?? myslalam nad biszkoptem, na to masa z jogurtu jovi jakiegos owocowego bez cukru i tluszczu, na to galaratka malinowa. tylko neiweim czy bedzie dobre :D
Oczywiście, że będzie dobre :) tylko zależy to od smaku jogurtu, czy będzie pasował do smaku malinowego :) Na mojej stronie jest kilka przepisów na ciasta z biszkoptem, jogurtowa masą i galaretką :)
żelatyny dałam 4 łyżeczki, bo na mojej było napisane, że na 0,5 litra dać 3-4 łyżeczki :) Z rogaliko-bułeczkami 7 days pisałam w poście, że mi nie wychodzą, bo ciasto opada i że na razie odłożyłam to na bok bo wyczerpałam pomysły na ciasto, bo chcę uzyskać wysokiego "rogala" albo taki kształt, a nie wychodziło :(
:) Wiem, bo myślałam, że mój plan będzie niezawodny a tu klapa, nawet chciałam zawinąć rogale jak roladę z upieczonego ciasta, ale muszę zrobić inne ciasto bo to które było to pokruszyło się przy zwijaniu :) Ale przynajmniej delicje i ptasie mleczko są świetne
Jesteś wspaniała jak zobaczyłam to ptasie mleczko to szczęka mi opadła ze zdumienia , w weekend zabieram się do pracy , dam znac jak mi wyszło :) Pozdrawiam
Czekam na relacje z ptasiego mleczka, chyba że delicje też robisz? :) Mnie powaliło na kolana to, co w końcu uzyskałam, a zużyłam wiele produktów na ptasie mleczko :( Ale zrobiłam za rzadką polewę i przez całą noc na stole schło :) pozdrawiam
Na zrobienie delicji tez pewnie się skusze:) Słodki weekend się zapowiada. Robiac w kuchni te wszystkie smakołyki zapominam o problemach zdrowotnych , które mnie ostatnio dręcza :( coraz bardziej lubie gotowac i piec , Twój blog daje mni mnóstwo inspiracji, a co najważniejsze zdrowsze odżywianie :)
Tak, na podłużnej prostokątnej, kółka wycinałam kubkami (bo nie mam takich okrągłych wykrawaczek), tak by biszkopt był większy niż galaretka :) Można zrobić inne kształty, miałam też kwiatka i motylka :)
Myślę, że możesz też zalać biszkopt tężejącą galaretką, ale wtedy miałabyś tai sam rozmiar biszkoptu i galaretki, chyba, że ci to odpowiada, bo ja wolałam jak najbardziej odtworzyć delicję, czyli mniejsza galaretka na środek :) chyba że zalejesz biszkopt, a potem wytniesz dużą foremką biszkopt z galaretką, a mniejszą odetniesz tylko brzegi galaretki z biszkoptu, ale to chyba może się nie odkleić? :) Sie rozpisałam :)
właśnie się zastanawiałam jak to zrobic tez wolałabym mniejsza galaretke , a co do odcinania brzegów to pewnie by się popaćkało :( najpierw upiekę biszkop a potem pomyśle i zdam relację :)
o, dalas mi pomysl na jakies ciasto z galaretka:) ale pytanie, czy ta galaretka jest smaczna??
OdpowiedzUsuńmyslalam nad biszkoptem, na to masa z jogurtu jovi jakiegos owocowego bez cukru i tluszczu, na to galaratka malinowa. tylko neiweim czy bedzie dobre :D
Oczywiście, że będzie dobre :) tylko zależy to od smaku jogurtu, czy będzie pasował do smaku malinowego :)
OdpowiedzUsuńNa mojej stronie jest kilka przepisów na ciasta z biszkoptem, jogurtowa masą i galaretką :)
A galaretka smakuje normalnie jak malinowa galaretka :) i jest dobra :)
OdpowiedzUsuńa jeszcze pytanko, ile dawalas zelatyny?:)
OdpowiedzUsuńi czekam na rogaliki seven days ktore juz zapowiadalas:D
żelatyny dałam 4 łyżeczki, bo na mojej było napisane, że na 0,5 litra dać 3-4 łyżeczki :)
OdpowiedzUsuńZ rogaliko-bułeczkami 7 days pisałam w poście, że mi nie wychodzą, bo ciasto opada i że na razie odłożyłam to na bok bo wyczerpałam pomysły na ciasto, bo chcę uzyskać wysokiego "rogala" albo taki kształt, a nie wychodziło :(
szkoda ! :( a ja przez noc bd tez myslec jak mozna by je zrobic :D
OdpowiedzUsuń:) Wiem, bo myślałam, że mój plan będzie niezawodny a tu klapa, nawet chciałam zawinąć rogale jak roladę z upieczonego ciasta, ale muszę zrobić inne ciasto bo to które było to pokruszyło się przy zwijaniu :)
OdpowiedzUsuńAle przynajmniej delicje i ptasie mleczko są świetne
Witam
OdpowiedzUsuńJesteś wspaniała jak zobaczyłam to ptasie mleczko to szczęka mi opadła ze zdumienia , w weekend zabieram się do pracy , dam znac jak mi wyszło :)
Pozdrawiam
Czekam na relacje z ptasiego mleczka, chyba że delicje też robisz? :)
OdpowiedzUsuńMnie powaliło na kolana to, co w końcu uzyskałam, a zużyłam wiele produktów na ptasie mleczko :(
Ale zrobiłam za rzadką polewę i przez całą noc na stole schło :)
pozdrawiam
Na zrobienie delicji tez pewnie się skusze:)
OdpowiedzUsuńSłodki weekend się zapowiada. Robiac w kuchni te wszystkie smakołyki zapominam o problemach zdrowotnych , które mnie ostatnio dręcza :( coraz bardziej lubie gotowac i piec , Twój blog daje mni mnóstwo inspiracji, a co najważniejsze zdrowsze odżywianie :)
To zdrowiej prędko :)
OdpowiedzUsuńdzięki :)
OdpowiedzUsuńa powiedz mi jeszcze ten biszkopcik to piekłaś na dużej blaszce i potem wycinałas kółeczka ?
Tak, na podłużnej prostokątnej, kółka wycinałam kubkami (bo nie mam takich okrągłych wykrawaczek), tak by biszkopt był większy niż galaretka :) Można zrobić inne kształty, miałam też kwiatka i motylka :)
OdpowiedzUsuńja własnie tez myślałam o kształtach mam takie spore foremki do pierników to napewno je uzyje do wycinania :)
OdpowiedzUsuńMyślę, że możesz też zalać biszkopt tężejącą galaretką, ale wtedy miałabyś tai sam rozmiar biszkoptu i galaretki, chyba, że ci to odpowiada, bo ja wolałam jak najbardziej odtworzyć delicję, czyli mniejsza galaretka na środek :)
OdpowiedzUsuńchyba że zalejesz biszkopt, a potem wytniesz dużą foremką biszkopt z galaretką, a mniejszą odetniesz tylko brzegi galaretki z biszkoptu, ale to chyba może się nie odkleić?
:) Sie rozpisałam :)
właśnie się zastanawiałam jak to zrobic tez wolałabym mniejsza galaretke , a co do odcinania brzegów to pewnie by się popaćkało :(
OdpowiedzUsuńnajpierw upiekę biszkop a potem pomyśle i zdam relację :)
dlatego ja użyłam dwóch kubków jeden miał mniejszą średnicę :)
OdpowiedzUsuńgdzie można dostać galaretkę, którą stosuje sie na dukanie??
OdpowiedzUsuńSię robi :)
OdpowiedzUsuńPrzepisy na blogu, różne galretki :)